Tehlikeli Keşmir hamlesi! Özerklik kalkıyor

Hindistan hükümeti, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmak amacıyla parlamentoya teklif götürdü.

DÜNYA 05.08.2019, 09:48 05.08.2019, 15:51
Tehlikeli Keşmir hamlesi! Özerklik kalkıyor

Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah, Keşmir özerk bölgesinin oluşumunu sağlayan 370 numaralı kanunun Başkanlık kararı ile iptal edildiğini bildirdi. 

Yasa tasarısı, sabah saatlerinde Hindistan Parlamentosu'na verildi. Amit Şah tarafından duyurulan teklif, muhalif milletvekilleri tarafından protesto edildi.

Parlamentoda protestoların şiddetlenmesinin ardından Amit Şah, "Bu ilk değil, 1952 ve 1962'de de benzer bir süreç yaşandı ve parlamento 370. Maddeyi değiştirdi. Bu yüzden protesto etmek yerine lütfen konuşmama izin verin, tüm şüpheleriniz ve yanlış anlamalarınız giderilecek, tüm sorularınıza cevap vermeye hazırım." ifadelerini kullandı.

İnternet ve telefon hizmetleri kesildi

Problemli bölge için parlamentoya teklif götüren Hindistan, bölgeye en az 8 bin asker konuşlandırdı. Himalaya bölgesinde internet ve telefon hizmetlerinin kesildiği de bildirildi.

'Savaş sebebi' olarak görülecek

Hindistan, Keşmir'de sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Ayrıca, bölgedeki turistlere ve Hindu hacılara bölgeyi terk etme, halka ise erzak depolama çağrısında bulunmuştu. Geçtiğimiz haftalarda da bölgeye 35 bin askerini göndermişti.

Pakistan, Keşmir bölgesine Hindistan tarafından gerçekleştirilecek herhangi bir müdahalenin 'savaş sebebi' olarak görüleceğini bildirmişti.

Kontrol Hattı'nda gerilim yüksek 

Hindistan ve Pakistan sınırındaki Kontrol Hattı'nda hafta içinde başlayan gerilim dün yükselmişti.

Pakistan polisince yapılan açıklamada, Hindistan'ın Kontrol Hattı'na ateş açması sonucu bir kadının yaralandığı ve çatışmaların yayılması korkusunun sınır hattındaki köylere doğru yayıldığı belirtilmişti. 

Sınıra yakın yaşayan Pakistanlıların güvenli yerlere gitmek için evlerinden ayrıldığı, bir kısmının da evlerine yakın yerlerde yeni barınaklar inşa ettiği kaydedilmişti.

Pakistan Başbakanı İmran Khan, sosyal medya hesabından Hindistan'ın yaptığı son hava saldırılarını kınadığı mesajında, "Güney Asya'da barış ve güvenlik için tek yolun Keşmir sorununun barışçıl ve adil bir şekilde çözülmesinden" geçtiğini aktarmıştı. Khan, Hindistan'ın masum sivillere saldırmasının, misket bombası kullanmasının Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı ve uluslararası insani hukuk ihlali olduğuna değindiği açıklamasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin de (BMGK) bu saldırıları not alması gerektiğini söylemişti. 

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)