"Keşmir'de etnik temizlikten korkuyorum"

Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan hükümetinin Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma kararına ilişkin, "Keşmir halkı daha fazla baskı altında kalacak ve direnişi daha gaddarca bastıracaklar. Keşmir'de tüm yerli halkı ortadan kaldıracak bir etnik temizlikten korkuyorum." dedi.

DÜNYA 06.08.2019, 17:20 06.08.2019, 17:22
"Keşmir'de etnik temizlikten korkuyorum"

Pakistan Parlamentosu, Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin talebiyle acil toplandı. Parlamentoda, Hindistan hükümetinin, Cammu Keşmir'e özel statü sağlayan 370. maddeyi kaldırmak için verdiği kanun teklifi ele alındı. 

Pakistan Başbakanı İmran Han, parlamentodaki ortak oturumda konuşma yaptı. Han, göreve geldiği Ağustos 2018'den beri Pakistan'ın kalkınması için ilk olarak komşularıyla iş birliğini güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Han, bu kapsamda Hindistan'a da iyi niyetle yaklaştıklarına dikkat çekerek, "İyi niyet göstergemize Hindistan'ın ilk karşılığı Pakistan'daki terör örgütlerinden şikayet ederek oldu. Onlara artık ülkemizde hiçbir örgütün bulunmadığı ve bütün partilerin katılımıyla bir eylem planı yürüttüğümüzü söyledik ancak bende Hindistan'ın diyaloğa yanaşmayacağı hissi oluştu. Bişkek'te haziranda yapılan Şangay İşbirliği Örgütü toplantısında Hindistan'ın diyalog istemediğini fark ettik. Dün aldıkları kararla da bunu gösterdiler." diye konuştu.

"Barış için uzattığımız eli çektik"

Pakistan'ın barış arzusunun Hindistan tarafından zayıflık olarak değerlendirildiğini kaydeden Han, "Barış için uzattığımız eli bu andan itibaren geri çektik." ifadesini kullandı.

Han, şubat ayında iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Pulvama saldırısından sonra da iyi niyet gösterdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Pulvama'dan sonra da nükleer güce sahip iki ülke olarak savaş riskini alamayacağımızı ve diyalogla sorunlarımızı çözmemiz gerektiğini söyledik. Şimdi benzeri bir durum oluşursa iki ülke arasında bir savaş çıkabileceği uyarısında bulunuyorum. Bu savaşın kazananı olmayacak ancak etkisi küresel olacaktır. Dünya söylediklerimi nükleer tehdit olarak algılamamalı. Dünya, kendi ülkesinin hukuku ve uluslararası hukuku ihlal eden bu ülkeye (Hindistan) müdahale etmezse kötü sonuçlar ortaya çıkacak."

"Keşmir halkı daha fazla baskı altında kalacak"

Hindistan'da iktidarda bulunan Hindistan Halk Partisinin (BJP) ırkçı ideolojiye sahip olduğuna dikkat çeken Han, "BJP'nin hem ideolojisi hem de seçim manifestosunun söylediği şey Hinduların tüm diğer dinlerin üzerinde olduğudur. Tüm diğer inanç gruplarını baskı altına alacak bir yapı kurmak istiyorlar." dedi. 

Han, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmaya yönelik kararın da bu ideolojinin bir sonucu olduğunu vurgulayarak, "Keşmir halkı daha fazla baskı altında kalacak ve direnişi daha gaddarca bastıracaklar. Keşmir'de tüm yerli halkı ortadan kaldıracak bir etnik temizlikten korkuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Bize saldırırlarsa karşılığını veririz"

Keşmir'de uygulanacak Hint baskısının Pulvama saldırısına benzer bir olayın yeniden yaşanmasına yol açabileceğine değinen Han, "Böyle bir talihsizlik yaşanırsa yine bizi suçlayacaklar hatta belki de bize saldıracaklardır ancak karşılığını veririz." ifadesini kullandı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, uluslararası kamuoyunun soruna el atması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm dünya liderlerine Keşmir'de neler yaşandığını anlatmak bizim görevimiz. Biliyorum ki Batı dünyası yeterince Keşmir'de yaşananlarla ilgili bilgi sahibi değil, onları Keşmir'deki Müslümanların ve Hindistan'daki azınlıkların yaşadıkları konusunda bilgilendireceğim. Hindistan'da Müslümanlara ve azınlıklara karşı yapılan ne varsa Batı dünyasının değerlerine aykırı."

Yorumlar (0)