ABD yönetiminden 'güvenli bölge' mesajı!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan 'güvenli bölge' görüşmeleri kapsamında, ABD ile Türkiye arasında 'Müşterek Harekat Merkezi' kurulması için anlaşmaya varılmasından memnuniyet duyduklarını bildirdi.

DÜNYA 09.08.2019, 08:53 09.08.2019, 09:01
ABD yönetiminden 'güvenli bölge' mesajı!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, bakanlıkta gerçekleştirilen basın brifinginde ABD ile Türkiye'nin 'Müşterek Harekat Merkezi' kurulması mutabakatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD ile Türkiye arasında 'Müşterek Harekat Merkezi' kurulması hususunda anlaşmaya varılmasından memnun olduklarını kaydeden Ortagus, sürecin aşamalı olarak hayata geçirileceğini ifade etti.

Türkiye'nin güvenlik endişelerine yanıt verilecek"

Ortagus, Suriye'nin kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturulması kapsamında ABD ve Türkiye tarafından yapılan ortak açıklamalardan memnun olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ankara'da bu hafta yapılan askeri görüşmelerde, Suriye'nin kuzeydoğusunda NATO müttefikimiz Türkiye'nin, meşru güvenlik endişelerine yanıt verecek, sürdürülebilir bir güvenlik mekanizmasının kurulmasına yönelik ilerleme sağlandı. Bu bağlamda planlama ve uygulamaya devam edebilmek için Türkiye'de bir 'ABD-Türkiye Müşterek Harekat Merkezi' kurmayı amaçlıyoruz."

Güvenlik mekanizmasının aşamalı olarak hayata geçirileceğine dikkat çeken Ortagus, ABD yönetiminin gerekli adımları en kısa zamanda atmaya hazırlandığını ve bu süreç dâhilinde Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Güvenli bölgenin barış koridoru olmasına karar verildi 

Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli bir şekilde oluşturulması planlanan 'güvenli bölge' için Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yetkilileri ile ABD askeri yetkilileri arasında 5-7 Ağustos'ta bakanlıkta görüşmeler yapılmıştı. 

Görüşmelerde, Türkiye'nin güvenlik endişelerini gidermek için alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması, bu kapsamda güvenli bölge tesisinin ABD ile koordine ve yönetimi için Türkiye'de Müşterek Harekat Merkezinin en kısa zamanda kurulması hususunda mutabık kalınmıştı. 

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ve ABD askeri yetkilileri, güvenli bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında da anlaşma sağlamıştı. 

Yorumlar (0)