Bir ülke daha açıkladı: İsrail'e gemi desteği

İngiltere, İsrail'e destek vermek için Doğu Akdeniz'e Kraliyet Donanması gemileri göndereceğini duyurdu.

DÜNYA 13.10.2023, 01:20
Bir ülke daha açıkladı: İsrail'e gemi desteği

İngiltere, İsrail'i desteklemek maksadıyla Doğu Akdeniz'de, Kraliyet Donanmasına ait olan iki gemi ile deniz gözetleme ve devriye uçağı konuşlandıracağını açıkladı.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Başbakan Rishi Sunak'ın, "İsrail'e destek vermek, bölgesel istikrarı kuvvetlendirmek ve gerilimin tırmanmasının önüne geçmek" gerekçesiyle İngiltere ordusunun Doğu Akdeniz'e konuşlandırılması yönünde talimat verdiğini bildirildi.

Kraliyet Donanmasına ait olan 'RFA Lyme Bay' ve 'RFA Argus' gemilerinin Doğu Akdeniz'e gönderileceği belirtilen açıklamada, deniz gözetleme ve devriye uçağının da bölgesel istikrara dönük tehditleri izlemek üzere bugünden itibaren bölgede uçmaya başlayacağı kaydedildi.

Öte yandan, Kraliyet Donanması görev grubunun, insani yardım gayretlerini desteklemek için acil durum tedbiri olarak önümüzdeki hafta Doğu Akdeniz'e gideceği bilgisi aktarıldı. 



ABD'nin uçak gemi filosu Doğu Akdeniz'e gönderilmişti

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, ABD'nin, 'bölgesel caydırıcılık gayretlerini desteklemek maksadıyla ABD Savunma Bakanlığının bölgedeki pozisyonunu kuvvetlendirmek için adım attığı' belirtilmişti. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin'in, Hamas'ın başlattığı saldırılarda İsrail'e yardım etmeye hazır durumda olması maksadıyla uçak gemi filosunu Doğu Akdeniz'e gönderme yönünde talimat verdiği kaydedilen açıklamada, 'USS Gerald R. Ford' adlı uçak gemisi ile ona eşlik edecek olan saldırı ve kruvazör gemilerinin Doğu Akdeniz’e doğru yönlendirildiğinin altı çizilmişti. 

ABD Hava Kuvvetlerinin bölgedeki A-10, F-16, F-15 ve F-35 savaş uçağı filolarının artırılmasına yönelik de adımlar atıldığı bilgisine yer verilirken, "ABD, gerektiği durumlarda bu caydırıcılık duruşunu daha da kuvvetlendirmek için global olarak kuvvetlerini hazır bulunduruyor." ifadesi paylaşılmıştı.

 ABD duyurdu: İsrail'e doğru yola çıktı

Filistin-İsrail çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' ismiyle geniş kapsamlı bir saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail istikametine çok sayıda roket fırlatılırken, Filistinli silahlı gruplar İsrail-Gazze hududundaki Beyt Hanun-Erez Hudut Kapısı'na baskın gerçekleştirerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar bir süre sonra buradan İsrail içindeki yerleşim noktalarına giriş yapmış, İsrail ordusu ise çok sayıda savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı başlatmıştı.

Yorumlar (0)