HRW: İsrail beyaz fosfor kullandı

HRW (İnsan Hakları İzleme Örgütü), İsrail'in, Lübnan ve Gazze'deki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını kaydetti.

DÜNYA 13.10.2023, 01:33 13.10.2023, 17:28
HRW: İsrail beyaz fosfor kullandı

HRW'nin sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen açıklamada, "İsrail, Lübnan ve Gazze'deki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri uzun süreli ve ciddi yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı." denildi. 

Beyaz fosforun ciddi yanıklara sebep olduğu ve evleri ateşe verebildiği anımsatılan açıklamada, nüfusun çok yoğun olduğu noktalarda beyaz fosfor kullanımının hukuk dışı olduğunun altı çizildi. 

Lübnan

Lübnan Hizbullahı, hududun güneyindeki Dahayra beldesinin karşısında bulunan İsrail askeri mevzisinin füzelerle vurulduğunu açıklamıştı. 

Lübnan basınında yer bulan habere göre ise füzenin atılmasından kısa bir süre sonra Dahayra etrafının topçu atışıyla, Yarin beldesinin etrafının ise fosfor bombalarıyla vurulduğu belirtilmişti.



Filistin


Filistin Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nde nüfusun bir hayli yoğun olduğu noktalara düzenlediği saldırılarda fosfor bombası kullandığı bildirilmişti. 

Filistin Dışişleri Bakanlığının resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen açıklamada, "İşgalci İsrail, halkımıza karşı uluslararası yasaklı olan beyaz fosfor kullanmayı tercih ediyor." ifadesine yer verilmişti. 

Bahse konu açıklamada, İsrail'in fosfor bombasını Gazze'nin kuzeyinde yer alan Kerame bölgesinde kullandığı belirtilmişti. 



İnsan hakları örgütleri de doğrulamıştı


Diğer taraftan, Cenevre merkezli Med-Euro (Akdeniz-Avrupa İnsan Hakları Örgütü) Başkanı Rami Abdu, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, İsrail askeri kuvvetlerinin Gazze şehrinin kuzeybatısında nüfusun bir hayli yoğun olduğu noktalarda fosfor silahlarını kullandığını kaydetmişti. 

New York merkezli HRW ise daha evvelki raporlarında, İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan saldırılarında fosfor kullandığını açıklamıştı. 

İsrail'den ise husus ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (0)