"Amerika'nın çaresizliğinin göstergesi"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Washington'ın Tahran’a uyguladığı yaptırımlarla baskı siyasetinin çoktan başarısız olduğunu söyledi.

DÜNYA 22.09.2019, 09:10
"Amerika'nın çaresizliğinin göstergesi"

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musevi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran Merkez Bankası ve Kalkınma Fonu'nu hedef alan yaptırımlarının yeni bir şey olmadığını, eski baskılama politikalarının farklı bir biçimde uygulandıklarını ifade etti. “Amerikalılar yaptırımların başarısız bir politika olduğunu itiraf etmek zorunda ve yaptırım politikasının aşırı bir şekilde adetâ bir silah olarak kullanılması, ABD'nin hem güvenilirliğini hem de ekonomisini global anlamda zora soktu." diyen Abbas Musevi, ABD'nin artık güvenilir bir ekonomik ortak olmadığını sözlerine ekledi. 

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni yaptırımların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve Etemad Tejarate Pars adlı şirketi hedef aldığı bildirilmişti.

Analistler de şüpheli 

Analistler, Washington'ın daha önceki yaptırımlarının halihazırda İran petrol endüstrisini ve ülkenin uluslararası finansal sistemden kesilen bankalarını hedef alması nedeniyle uygulanacak yeni tedbirler konusunda şüpheli olduklarını ifade etti.

“Zorbalık, tek taraflılık ve başkalarına karşı ekonomik terörizm"

Musevi, İran'ın zaten kısıtlamalarla başa çıkmanın yollarını bulduğunu, ülkenin yerel güçler ve dost ülkelerle işbirliğine dayanarak büyümeye ve gelişmeye devam edeceğini söyledi. Sözcü ayrıca, ABD’nin diğer ülkelerle olan anlaşmazlıklarını barışçıl bir biçimde çözmek için makûl ve diplomatik inisiyatif alma kabiliyetinden yoksun olduğunu belirterek, Washington'ın “zorbalık, tek taraflılık ve başkalarına karşı ekonomik terörizm" uygulamasına dayanan “karışık ve çaresiz bir politika” takip ettiğini sözlerine ekledi.

"Top, Amerikan mahkemesinde"

Sözcü, Washington’ı ayrıca 2015 Nükleer Anlaşması'ndan çekildiği için eleştirdi ve İran’la herhangi bir görüşmenin ABD’nin anlaşmaya geri dönmeden imkansız olacağını söyledi. ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin bir hata olduğunu vurgulayan Musevi, “Biz görüşme kanallarını açık tuttuk. Top, Amerikan mahkemesinde. Nükleer anlaşmayı ihlâl etme ve yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki hatalarını cesaretle kabul etmeleri gerekiyor.” dedi.

"Çaresizlik göstergesi"

Yeni yaptırımları Cuma günü açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Washington tarafından yabancı bir ülkeye bu zamana dek uygulanan "en yüksek yaptırımlar" demişti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise bunları Washington’ın Tahran’a yönelik "çaresizliğinin göstergesi" olarak yorumladı. Cevad Zarif Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu Görüşmeleri için gittiği New York'ta "Amerikalılar İran'a uygulayabileceği her yaptırımı uyguladı. Merkez Bankası önceden de yaptırım kapsamına alınmıştı. Yeniden yaptırım uygulayarak gıda ve ilaçların İran halkına ulaşmasını engellemek istiyorlar. Bu adım tüm uluslararası sözleşmelerin ihlâlidir." açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)