Suudi petrol tesislerine saldırı -3-

Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından sırasıyla neler yaşandı? Dünya liderleri ne diyor? İşte haber dizimizin üçüncü bölümü...

DÜNYA 19.09.2019, 08:55 19.09.2019, 11:43
Suudi petrol tesislerine saldırı -3-

14 Eylül'de Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait 2 tesise saldırı düzenlenmişti. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı Yemen'deki Husi milisler üstlenmişti. ABD ise saldırıyı İran'ın gerçekleştirdiğini iddia etmişti. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, başkent Riyad'daki basın toplantısında, İran'a ait olduğunu iddia ettiği askerî ekipmanları göstermişti. Petrol tesislerine düzenlenen saldırıda İran'a ait seyir füzelerinin ve drone'larının kullanıldığını ileri süren El Maliki, "Saldırı, sistematik ve kasıtlı bir şekilde sivil altyapıyı imha etmek için gerçekleştirildi." demişti.

Petrol fiyatları düştü!

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman'ın, petrol üretiminin normal seviyelere beklenilenden daha hızlı döneceğini açıklamasının ardından petrol fiyatları düştü. 

Fakat yatırımcılar, saldırının ardından Orta Doğu'da meydana gelen potansiyel gerginlik konusunda temkinli davranıyor.

Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 0,6 düşüşle 64,19 dolara geriledi. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili, yüzde 0,7 düşüşle 58,91 dolara geriledi. 

Suudi Arabistan deniz güvenliği koalisyonuna katıldı

Suudi Arabistan, petrol tesislerine saldırının ardından deniz güvenliğine yönelik tehlikelerin ortadan kaldırılması için ABD liderliğindeki koalisyona katılacağını bildirdi.

Resmî haber ajansı SPA'nın ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Avustralya, Bahreyn ve İngiltere'nin katıldığı uluslararası deniz güvenliği koalisyonuna Suudi Arabistan'ın da katıldığı kaydedildi.

Washington, petrol tankerlerine saldırıların düzenlenmesi ve Tahran'ın bölgede faaliyet gösteren tankerlere el koyması üzerine koalisyon kurmuştu. 

Fransa saldırıları araştırmak için uzman gönderecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan'ın isteği üzerine, petrol tesislerine düzenlenen drone saldırılarını araştırmak için uzman ekip göndereceklerini açıkladı.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Saudi Aramco petrol tesislerine düzenlenen saldırıyı kınayan Macron, Suudi Arabistan ile dayanışma içerisinde olduğunu kaydetti. Macron, Suudi Arabistan'ın ve bölgenin güvenliğine önem verdiğine dikkat çekti.

Japonya: Saldırıyı İran'ın düzenlediğine dair istihbarat yok

Japonya Savunma Bakanı Taro Kono, Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıların İran tarafından düzenlendiğine dair bir istihbarat almadıklarını belirtti.

Taro Kono, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İran'ı işaret eden bir bilgiye rastlamadık. Husilerin sorumluluk üstlendiklerine dair açıklamalarına dayanarak saldırının, onlar tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Japonya, Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler kötüye gitmesine rağmen İran ile ilişkilerini sürdürdü. 

Kono daha önce Japonya'nın anayasal kısıtlamalar nedeniyle hiçbir askerî misillemeye dâhil olmayacağını, bunun yerine mevcut krize diplomatik bir çözüm bulacağını söyledi.

Ruhani: Husiler "uyarı" saldırısı düzenledi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Husiler tarafından düzenlenen saldırının Yemen'de uzun süredir devam eden savaşı sona erdirmek için bir "uyarı" niteliğinde olduğunu söyledi.

İran'ın drone saldırılarının arkasında olduğuna dair ABD ve Suudi Arabistan tarafından yapılan suçlamalara değinmeyen Ruhani, bu iki ülkeyi Arap dünyasının en yoksul ülkesinde yaşanan çatışmalardan sorumlu tuttu.

Ruhani, "Bölgede çatışma istemiyoruz. Çatışmayı kim başlattı? Yemenliler değil. Bölgede savaşı başlatan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, bazı Avrupa ülkeleri ve bu Siyonist rejim (İsrail)." dedi.

Suudi Arabistan delil sözü verdi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, terör saldırısının İran rejimi tarafından düzenlendiğine ilişkin maddi delilleri ve İran silahlarını göstereceğini bildirdi.

Riyad, daha önce yaptığı açıklamada, saldırının Yemen'den gelmediğini ifade etmişti.

"İran'ın saldırıyla ilgisi yok"

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e göre, Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatami, İran'ın Aramco petrol tesislerine düzenlenen saldırılarla ilgisi olmadığını açıkladı.

İran'ın saldırıdaki rolü hakkındaki suçlamaları reddeden Hatami, sorunun çok net olduğuna işaret ederek, "Yemen ve Suudi Arabistan arasında bir çatışma yaşandı." dedi. 

Suudi Arabistan'a gitmek isteyenlere uyarı!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'a seyahat edecek ABD vatandaşlarının daha fazla dikkatli olmaları için çağrıda bulundu. 

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada, diplomatik personelin ve ailelerinin, onay almadan Abha Havalimanı'nı kullanmalarına izin verilmediği bildirildi.

Havalimanı, daha önce Yemen'deki Husiler tarafından fırlatılan uçak ve füzelerle sık sık saldırıya uğramıştı.

Vize alamayan Ruhani ABD'ye gidemeyebilir

Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından yaşanan gelişmeler, 23-24 Eylül'de New York'ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunu etkileyebilir.

İran haber ajansı IRNA'da yer alan haberde, ABD'nin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye henüz vize vermediği kaydedildi.

Söz konusu haberde, Ruhani'nin New York ziyaretini büyük bir ihtimalle iptal edeceği aktarıldı.

"Saldırı gerçek bir küresel irade testi"

Suudi Basın Ajansı'nda yer alan habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, petrol tesislerine düzenlenen saldırıların, uluslararası istikrarı tehdit eden eylemlerle yüzleşmek için "gerçek bir küresel irade sınavı" teşkil ettiğini söyledi.

Selman, uluslararası toplumu böyle eylemlere karşı sert bir duruş sergilemeye davet eden Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaptığı telefon görüşmesinde bu değerlendirmeyi yaptı.

İran'dan ABD'ye protesto notası

İran'ın yarı resmî haber ajansı ISNA'da yer alan haberde, dün Tahran yönetiminin İsviçre Büyükelçiliği üzerinden, Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıya ilişkin kendisini suçlayan Washington'a protesto notası verdiği bildirildi.

ABD'nin İran'ı suçlaması ve askerî saldırı ile tehdit etmesine karşılık verilen notada, "İran, ABD'nin her türlü girişimine karşılık verecek." ifadesi kullanıldı. 

Söz konusu notada, Saudi Aramco tesislerine düzenlenen saldırıların İran tarafından gerçekleştirilmediği kaydedildi. 

Zarif: ABD'nin suçlamaları "dikkat dağıtma" yöntemi

İran'ın yarı resmî haber ajansı ISNA'ya göre, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin Suudi petrol tesislerine yönelik saldırılar konusunda İran'ı sorumlu tutmasını, "dikkatin Orta Doğu'daki gerçeklerden uzaklaştırılması" için bir yöntem olarak değerlendirdi. 

Zarif, "ABD, dikkat dağıtmak yerine bölgedeki gerçeklere bakmaya çalışmalı. ABD'nin bölgedeki gerçekleri bir şekilde unutmaya çalıştığını hissediyoruz." dedi.

Trump, İran'a yaptırımları artırdı

ABD'li yetkililerin, İran'ın Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan sorumlu olduğunu bildirmesi üzerine Başkan Donald Trump harekete geçti. Trump, İran'a yeni yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hazine Sekreteri'ne İran'a yönelik yaptırımların önemli ölçüde artırılması için talimat verdim." ifadesini kullandı. ABD Başkanı, konuya ilişkin daha fazla bilgi vermedi.

ABD, petrol ihracat endüstrisini durdurmak dâhil İran ekonomisini zayıflatan yaptırımlar uyguluyor. 

"Saldırının gelirler üzerindeki etkisi sıfır"

Suudi Arabistan, petrol tesislerine düzenlenen saldırının devlet gelirleri üzerinde bir etkisi olmadığını bildirdi. 

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Jadaan, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Saldırıların gelirler üzerindeki etkisi sıfır." dedi.

El Jadaan, "Aramco, piyasalara kesintisiz bir şekilde petrol tedarik etmeyi sürdürüyor." ifadesini kullandı.

"Saldırılar, tartışmasız İran tarafından desteklendi"

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, hafta sonu petrol tesislerine düzenlenen saldırıların kuzeyden geldiğini ve şüphesiz İran tarafından düzenlendiğini kaydetti.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, başkent Riyad'daki basın toplantısında, saldırılarda İran'a ait seyir füzelerinin ve drone'larının kullanıldığını açıkladı. Maliki, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Saldırıda İran yapımı Delta-wing tipi SİHA'lar kullanıldı. Kuzeyden güneye yapılan saldırı, kesinlikle İran tarafından desteklendi. İran, Yemen'deki vekilleri yoluyla Suudi Arabistan'da sivilleri hedef alan saldırıların arkasında bulunuyor. Şirketin Bekik ve Haris tesislerine yönelik saldırılar, yine İran'ın arkasında olduğu önceki saldırıların devamı niteliğinde."

Saldırıların sorumluluğunu üstlenen Husi isyancılarının iddialarını reddeden Maliki, "Saldırı, Yemen'den gelmedi." ifadesini kullandı.

Maliki, saldırının sistematik ve kasıtlı bir şekilde sivil altyapıyı imha etmek için gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. 

Husiler, BAE'yi tehdit ediyor

Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine saldırıları üstlenen Yemenli Husiler, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) tehdit etti.

Husi askerî sözcüsü Yahya Saree, Birleşik Arap Emirlikleri'nde her an saldırabilecekleri hedeflere sahip olduklarını söyledi. 

Saree, Suudi Arabistan'ın derin hedeflerine ulaşabilecek yeni drone'lara sahip olduklarını da bildirdi. 

Yorumlar (0)