Fed faiz kararını açıkladı

Fed, beklentilerle paralel olarak 25 baz puan faiz indirimine gitti.

EKONOMİ 19.09.2019, 09:16 19.09.2019, 16:14
Fed faiz kararını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (Fed), fonlama faizini yüzde 1,75-2,00 olarak kararlaştırdı.

Beklenti ne yöndeydi?

Piyasalarda Fed'in faiz oranlarını 25 baz puanlık bir indirim bekleniyordu. Fed'in aldığı karar, bu beklentileri karşıladı.

Fed'in aldığı faiz kararı ise, piyasalar tarafından Fed'in ekonomik genişleme politikasını sürdüreceği şeklinde algılandı. Fakat merkez bankasının bir sonraki adımı konusunda şüpheler mevcut.

Göstergede gecelik borç verme faiz oranını yüzde 1,75-2,00 seviyesine düşüren Fed’in politika belirleme komitesi, aldığı faiz kararı ile devam eden küresel riskleri dikkate aldığını gösterdi.

ABD ekonomisi "ılımlı" bir oranda büyümeye devam etse ve iş piyasası "güçlü kalmaya devam etse" dahi, Fed politika açıklamasında "ekonomik görünümün yanı sıra küresel gelişmelerin etkileri ve enflasyon baskıları ışığında" oranları düşürdüğünü belirtti. Fed, büyümenin devam etmesi ve "güçlü" işgücü piyasasının olmasına rağmen "en muhtemel sonuçları" göz önüne alarak, küresel ekonomideki görünümle ilgili "belirsizliklere" işaret etti ve genişlemeyi sürdürmek için "uygun davranmaya" söz verdi.

Faiz indirimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ekonomik toparlanmayı tehlikeye sokan "taş kafalılar" olarak hakaret ettiği Fed yetkililerinden talep ettiği borçlanma maliyetlerindeki daha agresif düşüşün gerisinde kaldı. 

Fed yetkilileri, faiz indirimlerinin Trump’ın Çin’le olan ticaret savaşı, küresel ekonomik yavaşlama ve diğer deniz aşırı gelişmelerden kaynaklanan riskler nedeniyle yapıldığını belirtti. Fed yetkilileri faiz indirim amacını, daha düşük paranın potansiyel ihtiyacını, daha ucuz paranın hanelerin ve işletmelerin, on yıl öncesinden daha fazla mali krizin yaşanmasında olduğu gibi çok fazla borçlanmalarına neden olma riskine karşı dengelemek olarak açıkladı.

"Fed'in faiz indirimlerinin bir etkisi yok"

Ekonomist Atilla Yeşilada, YouTube kanalında paylaştığı videoda söylediğine göre, Fed faiz indirimlerinin ne ABD, ne dünya, ne de Türkiye ekonomisine bir fayda sağlayacağını düşünmüyor. Küresel piyasalarda ekonomik durgunluk beklentisi olduğunu ve Türkiye ekonomisinin de bu durumdan nasiplendiğini belirten Yeşilada, Türkiye ekonomisinin yapısal sıkıntılarının faiz indirimiyle çözülmeyeceğini savunuyor.

Fed'in faiz açıklamasından sonra Dolar/TL kuru 5,6683 seviyesinden 5,6928'e çıktı.

Yorumlar (0)