Suudi petrol tesislerine saldırı -4-

Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından sırasıyla neler yaşandı? Dünya liderleri ne diyor? İşte haber dizimizin dördüncü bölümü...

DÜNYA 19.09.2019, 11:16 19.09.2019, 11:52
Suudi petrol tesislerine saldırı -4-

14 Eylül'de Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait 2 tesise saldırı düzenlenmişti. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı Yemen'deki Husi milisler üstlenmişti. ABD ise saldırıyı İran'ın gerçekleştirdiğini iddia etmişti. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, başkent Riyad'daki basın toplantısında, İran'a ait olduğunu iddia ettiği askerî ekipmanları göstermişti. Petrol tesislerine düzenlenen saldırıda İran'a ait seyir füzelerinin ve drone'larının kullanıldığını ileri süren El Maliki, "Saldırı, sistematik ve kasıtlı bir şekilde sivil altyapıyı imha etmek için gerçekleştirildi." demişti.

İran: Suudi Arabistan hiçbir şey bilmiyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı, Suudi Arabistan'ın, petrol tesislerine yönelik saldırıların tartışmasız bir şekilde İran tarafından düzenlendiğine dair kanıtları sunmasının ardından yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan hiçbir şey bilmiyor." dedi.

Hüsameddin Aşena, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Basın toplantısı, Suudi Arabistan'ın füze ve drone'ların nerede üretildiğini ve nereden fırlatıldığını bilmediğini gösterdi. Ayrıca, ülkenin savunma sisteminin neden onları durduramadığını açıklamada başarısız oldu." ifadelerini kullandı.

Zarif: ABD, ekonomik savaşı tırmandırıyor

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ı, yaptırımları artırma talimatı vererek İran halkı üzerindeki ekonomik baskıyı tırmandırmakla suçladı.

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik yaptırımları önemli ölçüde artırma talimatı vererek, İran halkı üzerindeki ekonomik savaşı tırmandırıyor. Bu, ABD'nin kasıtlı olarak İran vatandaşlarını hedef aldığını gösteren bir itiraf. Savaş ve terörü durdurun." ifadelerini kullandı.

ABD ve İngiltere'den saldırılara ortak yanıt!

İngiliz hükümeti, ABD ve İngiltere'nin Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırılara ilişkin "ortak yanıt" verme hususunda anlaştığını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile ABD Başkanı Donald Trump, yaptıkları telefon görüşmesinde, saldırıyı kınadılar ve uluslararası partnerlerinin "ortak diplomatik yanıt vermesi" ihtiyacını değerlendirdiler.

BM, saldırıları araştırmak için uzmanlar gönderdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM uzmanlarının, Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıları araştırmak için Suudi Arabistan'a gittiğini bildirdi.

Guterres, gazetecilere yaptığı açıklamada, uzmanların İran ile büyük güçler arasındaki nükleer anlaşmayı doğrulayan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı altında gönderildiklerini ifade etti. 

Genel sekreterin her 6 ayda bir nükleer anlaşmanın uygulanması hususunda rapor vermesi gerekiyor.

Trump: İran için birçok seçenek var

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik askerî müdahalenin dışında birçok seçeneğe sahip olduklarını kaydetti.

İran'a uygulanacak yaptırımların 48 saat içinde duyurulacağını ifade eden Trump, "İran'a askerî müdahale nihai seçenek. Masada başka seçenekler var." dedi. 

Pompeo: Saldırılar savaş nedeni

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cidde kentinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Pompeo, görüşme öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Aramco tesislerine yapılan saldırılar, Yemen'deki Husi isyancılarının değil, İran'ın sorumlu olduğu bir savaş eylemidir." dedi. 

Kuveyt ordusu hazırlanıyor!

Kuveyt ordusu, bölgesel gerilimin yükselirken hazırlık seviyesini yükselttiğini ve askerî tatbikatlar yaptığını bildirdi.

Ordu, ülke topraklarını, hava sahasını ve sularını potansiyel tehlikelerden korumak için en yüksek hazırlık seviyesi ve savaş etkinliğine ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. 

Kuveyt, Suudi petrol tesislerinin saldırıya uğradığı gün, bir insansız hava aracının ülkenin hava sahasına girdiğine ve kraliyet sarayının üzerinden geçtiğine dair raporları araştırdığını da duyurmuştu.

BAE, ABD liderliğindeki koalisyona katıldı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırının ardından Orta Doğu'daki suyollarını korumak için ABD liderliğindeki koalisyona katıldığını bildirdi.

BAE'nin resmî haber ajansı WAM'da yer alan haberde, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşbirliği Departmanı Başkanı Salem el Zaabi'nin şu ifadesine yer verildi:

"BAE, küresel enerji güvenliğini sağlamak ve enerji arzının küresel ekonomiye sürekli akışını sağlamak için koalisyona katıldı."

Suudi Arabistan, söz konusu koalisyona çarşamba günü katılmıştı. Avustralya, Bahreyn ve İngiltere de koalisyonda yer alıyor.

"İran aleyhine tüm seçenekler masada"

Suudi Arabistan'ın Almanya Büyükelçisi Faysal bin Farhan el-Saud, petrol tesislerine yönelik saldırılara misilleme olarak bütün seçeneklerin masada olduğunu açıkladı.

Büyükelçi, "Her şey masada ancak bunu detaylı bir şekilde konuşmalıyız. Saldırıların hala nereden geldiği üzerinde çalışıyoruz. Saldırı nereden gelirse gelsin İran kesinlikle arkasında. Saldırılar, yalnızca İran'ın yardımı ile mümkün olabilir." dedi.

Fransa: Husilerin iddiası güvenilir değil

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Yemen'deki Husilerin, Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıları kendilerinin düzenlediğine dair iddiaları güvenilirlikten yoksun." dedi. 

Le Drian, "Uluslararası bir soruşturma var, bu yüzden sonuçları bekleyelim. Şimdi gerginliği yatıştırma politikasına geri dönmemiz gerekiyor." diye konuştu. 

Yorumlar (0)