ABD, Suudi Arabistan'a asker gönderiyor!

ABD, Aramco petrol tesislerine düzenlenen saldırıların ardından Suudi Arabistan'a askerî birlik gönderme kararı aldı.

GÜNDEM 21.09.2019, 12:19 21.09.2019, 13:27
ABD, Suudi Arabistan'a asker gönderiyor!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), cuma günü ABD'nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) güvenlik amaçlı askerî birlik ve mühimmat göndereceğini bildirdi. Başkan Donald Trump, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırının ardından herhangi bir ani saldırıya karşılık verilebilmesi için bu kararı aldı. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bunun ilk adım olduğunu söyledi. Esper, bunun Suudi Arabistan ve BAE'nin hava ve füze savunma sistemlerini geliştirmek için yardım taleplerine verilen bir karşılık olduğunu ifade etti. 

Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, verilen desteğin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde belirleneceğini kaydetti.

Suudi yetkililer ve ABD yetkilileri, mevcut delillerin, Aramco petrol tesislerine düzenlenen saldırıların İran topraklarından geldiğine işaret ettiğini bildirmişti. 

2015 yılından beri Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ile mücadele eden Yemenli Husiler, söz konusu saldırıları üstlenmiş ve daha fazla saldırı gerçekleştirmekle tehdit etmişti. Husi Askeri Sözcüsü Yahya Sarea, "Suudi rejimine, istediğimiz herhangi bir yere herhangi bir zamanda ulaşabileceğimizin garantisini veriyoruz." demişti.

Cuma günü ise Yemen'deki Husi hareketinden bir lider, Suudi Arabistan'a füze ve drone saldırıları düzenlemeyi durduracaklarını belirterek, savaşının devam etmesinin "tehlikeli gelişmelere" yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

"Ilımlı sayıda asker bulunacak"

Pentagon, ABD birliklerinde binlerce değil, ılımlı sayıda asker bulunacağını duyurdu. Birliklerin öncelikle savunma amaçlı olacağına dikkat çeken Pentagon, Suudi Arabistan ve BAE'ye askerî ekipman teslimatını hızlandırmayı planlıyor.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Suudi Arabistan ve BAE'ye kendilerini savunma kabiliyetlerini geliştirmeleri için askerî ekipman teslimatını hızlandıracağız." dedi.

"Katmanlı bir savunma sistemi gerekiyor"

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, insansız hava aracı ile mücadelenin zorluğuna dikkat çekerek, yetkililerin Suudi Arabistan'ı savunmak için her türlü ayrıntıyı düşündüğünü aktardı.

Dunford, "Tekli bir savunma sistemi, böyle tehditlere karşı savunma yapamaz. Fakat katmanlı bir savunma sistemi, birden fazla drone tehlikesini ve İran'dan gelebilecek bir saldırı riskini hafifletebilir."

"İran'a yönelik yaptırımlar, öncekilerin çok ötesinde"

ABD Başkanı Donald Trump, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların, öncekilerin çok daha ötesinde olduğunu bildirmişti.

Trump, "Yapabileceğim en kolay şey, 'İran'daki 15 farklı büyük hedefi etkisiz hale getirin' demek olur. Bunu yapabilirim ve her şey buna hazır. Fakat yapmama yetkim varsa bunu yapmamayı tercih ederim." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)