Suudi petrol tesislerine saldırı -5-

Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından sırasıyla neler yaşandı? Dünya liderleri ne diyor? İşte haber dizimizin beşinci bölümü...

DÜNYA 20.09.2019, 11:28 23.09.2019, 13:56
Suudi petrol tesislerine saldırı -5-

14 Eylül'de Suudi Arabistan'ın millî petrol şirketi "Saudi Aramco"ya ait 2 tesise saldırı düzenlenmişti. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı Yemen'deki Husi milisler üstlenmişti. ABD ise saldırıyı İran'ın gerçekleştirdiğini iddia etmişti. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, başkent Riyad'daki basın toplantısında, İran'a ait olduğunu iddia ettiği askerî ekipmanları göstermişti. Petrol tesislerine düzenlenen saldırıda İran'a ait seyir füzelerinin ve drone'larının kullanıldığını ileri süren El Maliki, "Saldırı, sistematik ve kasıtlı bir şekilde sivil altyapıyı imha etmek için gerçekleştirildi." demişti.

Zarif: Çok fazla kayıp verilir

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesine yönelik ABD veya Suudi müdahalesinin, "topyekun savaş" ile sonuçlanacağı konusunda uyardı.

Zarif, "Savaş istemediğimizi çok ciddi bir şekilde ifade etmek istiyorum; askerî bir çatışmaya girmek istemiyoruz. Aldatmacaya ve yalana dayanarak askerî çatışmaya girilmesi korkunç olur. Çok fazla kayıp verilir. Fakat topraklarımızı gözümüzü kırpmadan savunacağız." dedi. 

Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıların arkasında İran'ın olduğu iddialarını yeniden reddeden Zarif, şunları söyledi:

"Saldırının İran topraklarından düzenlendiğini nereden uyduruyorlar? Yemenliler, saldırının sorumluluğunu üstlendi. Buna ilişkin açıklama yaptılar. Suudi Arabistan'ın dezenformasyonuna yanıt verdiler ve bu saldırıyı meşru müdafaa için gerçekleştirdiklerini belirttiler."

Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Savaş nedeni mi savaş kışkırtıcılığı mı? B Takımı'nın kalıntıları ve hırslı müttefikleri Trump'ı savaşa sürüklemek için aldatmaya çalışıyor. Kendi iyilikleri adına amaçladıkları şeyi elde etmemeleri için dua etmeliler." ifadelerini kullandı. 

Lavrov: İran'a yönelik suçlamalar gerginliği tırmandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, perşembe günü yaptığı açıklamada, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırının ardından tüm Körfez ülkelerini gerginliği yatıştırmak amacıyla müzakereye çağırdı.

Moskova'da konuşan Lavrov, bölgede benzer bir durumun yeniden yaşanmasını engellemek için önlemler alınması gerektiğini ve saldırılar hakkında İran'a yöneltilen yersiz suçlamaların gerginliği tırmandırdığını bildirdi. 

Pakistan'dan Suudi Arabistan'a destek

Pakistan Başbakanı İmran Han, geçen haftasonu Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırının ardından krallığı desteklediğini açıkladı.

Han, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Resmi Suudi Basın Ajansı, Pakistan Başbakanı'nın söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

İran'a karşı "kararlı duruş" çağrısı

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil-el Cubeyr, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu.

Haris ve Bekik petrol tesislerine yönelik saldırıların İran silahlarıyla gerçekleştirildiğine dikkat çeken Cubeyr, "Bu yalnızca Suudi Arabistan'a değil, uluslararası pazarlara enerji tedarikini hedef alan ve dünyaya yapılan bir saldırıdır." dedi. 

Cubeyr, saldırıları "İran'ın saldırgan ve yıkıcı siyasetinin bir uzantısı" olarak değerlendirerek, uluslararası toplumu İran'a karşı "kararlı bir duruş" sergilemeye çağırdı. 

Saldırılara karşı duyarsız kalmanın İran'ı daha fazla düşmanlık ve sabotaj eyleminde bulunmaya teşvik edeceğini belirten Cubeyr, "Bunun yalnızca bölge için değil, uluslararası güvenlik ve barış açısından da yansımaları olacaktır." diye konuştu.

Koalisyondan Husilere bombardıman!

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Hudeyda Limanı'nın kuzeyinde Husileri bombardımana tuttu. 

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, Yemen'de Husilere karşı savaşan koalisyon adına açıklamada bulundu. Maliki, deniz mayınlarının ve uzaktan kumandalı gemilerin üretildiği dört hedefin bombardımanda hasar gördüğünü bildirdi. Bu hedefler "meşru askerî hedefler" olarak nitelendirildi. Sivillerin bölgeden uzak durması için de çağrıda bulunuldu.

Husiler, 10 binlerce sivilin çatışmaların ortasında kaldığı Hudeyda kenti için geçen yıl varılan ateşkes anlaşmasının söz konusu saldırıyla ihlâl edildiğini kaydetti. 

Diğer yandan koalisyon, Hudeyda'dan gönderilen bomba yüklü deniz aracının tespit edilerek durdurulduğunu ve bunun ardından bombardımanın gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Ruhani'ye vize verildi

Suudi petrol tesislerine yönelik saldırıların ardından yaşanan gelişmelerin, 23-24 Eylül'de New York'ta gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunu etkileyebileceği düşünülüyordu.

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Ali Rıza Yusufi, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e New York’ta gerçekleştirilecek BM toplantısına katılmaları için ABD tarafından vize verildiğini duyurdu.

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Zarif’in bugün New York’ta olacağını bildirdi. 

ABD, Suudi Arabistan'a asker gönderiyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), cuma günü ABD'nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) güvenlik amaçlı askerî birlik ve mühimmat göndereceğini bildirdi. Başkan Donald Trump, Suudi petrol tesislerine düzenlenen saldırının ardından herhangi bir ani saldırıya karşılık verilebilmesi için bu kararı aldı. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bunun ilk adım olduğunu söyledi. Esper, bunun Suudi Arabistan ve BAE'nin hava ve füze savunma sistemlerini geliştirmek için yardım taleplerine verilen bir karşılık olduğunu ifade etti. 

Esper ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, verilen desteğin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde belirleneceğini kaydetti.

Yorumlar (0)