Denizli'de 1500 yıllık Pinokyo bulundu

Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen üç grafiti bulundu. Graffitilerden biri ise Pinokyo adam!

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.11.2019, 12:12
Denizli'de 1500 yıllık Pinokyo bulundu

Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında, mermer blok üzerine kazınmış, aralarında masal kahramanı Pinokyo'ya benzeyen "uzun burunlu adam" çizimi de olan 1500 yıllık üç grafiti tespit edildi.

İncil'de geçen kilise de burada

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve içinde İncil'de adı geçen 7 kiliseden birinin bulunduğu Laodikya Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığındaki ekip tarafından 2003 yılından bugüne sürüyor.

Efes'ten sonra en büyük antik kent

Efes'ten sonra Anadolu'nun en büyük antik kenti konumundaki Laodikya, yılın 12 ayı kesintisiz sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla kilise, tiyatro ile "Suriye" ve "Stadyum" adı verilen caddeler sütunlarıyla iyice gün yüzüne çıkarıldı.

Trajan'ın heykeli de bulunmuştu

Yine kutsal kabul edilen Agora gibi birçok önemli eser de bu kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları ile 3 metre uzunluğunda 1906 yıllık Roma İmparatoru Marcus Ulpius Nerva Traianus'un, bilinen ismiyle Trajan'ın heykeli de bulundu. 

2200 yıllık tiyatro

Helenistik döneme ait batıdaki 2 bin 200 yıllık tiyatronun ayağa kaldırılması için yürütülen hummalı çalışmalar ise sürüyor.

2019 yılı içerisinde yapılan kazılarda mermer blok üzerine kazınmış üç grafiti bulundu. 1500 yıllık olduğu tahmin edilen grafitilerden biri ise ünlü masal kahramanı Pinokyo'ya benzeyen "uzun burunlu adam" tasviri. 

Gezi güzergåhı antik yoldan sağlanacak

Leodikya Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 2 bin yıllık gezi güzergâhının ulaşımını antik yoldan sağlamayı hedeflediklerini açıkladı. 
Sene sonunda kadar stadyum ve Agora'ya kadar yol aksını tamamlayıp ziyaretçilerin ilgisine sunacaklarını aktaran  Leodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kuzey kutsal Agora, batı portik sütunlu galeri ve freskle duvar restorasyonu sırasında mermer blokta grafitiler gördüklerini aktardı.  

1500 yıllık Pinokyo

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, grafitide, milattan sonra (MS) 4. yüzyılda Laodikya halkının o günkü yaşantısının anlatıldığını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"İlk grafitide burnu uzatılmış bir adam çizimi var. İkincisi ise üstüne haç kazınan Roma büstü ve üçüncüsü de bir din adamı. Burnu uzatılmış adamın tasvir edildiği grafiti tıpkı Pinokyo'ya benziyor. Bu çizimin, meşhur Pinokyo karekterinden önce yapılan bir çizim olduğunu hatırlatalım. Bu grafitiyi 'antik dönem Pinokyosu' olarak da değerlendirmek mümkün. Yalan ve doğru söyleme insanlıkla ortaya çıkan bir şey. Her dönemde yalan atmanın çok kötü olduğu anlatılmak istenmiş. 1500 yıl önce de bu anlatılmak istenmiş."

Uzun burunlu adam çiziminin mutlaka bir anlamının olduğunu vurgulayan Leodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tespit ettikleri grafitilerin 1500 yıllık olduğunun altını çizdi.

Antik dönemde günlük yaşantının çok önemli olduğunu kaydeden Leodikya Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "O dönem insanlar kalabalık yaşanan yerlerde grafiti yapmışlar. Bunlar tarihten ders çıkartılması gereken günlük yaşayışla ilgili grafiti olması bakımından önemli." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)