Dünyada çeşitli yerlerinden ilginç yasaklar

Çeşitli ülkelerde uygulanan birbirinden ilginç yasaklar, kültürel farklılıkları gözler önüne seriyor. Ülkelerin farklı kültürel yapıları ve alışkanlıkları, bu yasakların konulmasına sebep olmuş. İşte dünyanın değişik yerlerinde tuhaf yasaklar...

YAŞAM 21.05.2024, 14:00 22.05.2024, 18:18 Hakan Öksüz
Dünyada çeşitli yerlerinden ilginç yasaklar

Bazı kurallar dünya genelinde kabul görüp uygulanırken bazıları ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebiliyor. Ülkelerin kültürleri, yaşanan olaylar ve insanların hassasiyetleri, ilginç kuralların konulmasına yol açıyor. Kültürel farklar, bu yasaklarla daha görünür hale geliyor. Bir ülkede ağza bile alınmayacak alışkanlıklar, başka bir ülkede normal kabul ediliyor.

ABD'nin Vermont eyaletindeki takma diş kuralı

ABD'nin kuzeydoğusunda yer alan Vermont eyaletinde uygulanan ilginç bir kural, duyanları hayrete düşürüyor. Eski dönemlerden kalma bu kural, halen daha yürürlükten kaldırılmış değil.

Kurala göre takma diş taktırmak isteyen kadınlar, bunun için eşlerinden yazılı izin kâğıdı almak zorunda. Şimdilerde gülünç gelen bu kural, 19. yüzyıldaki ABD toplumunun yapısına gayet uygun görünüyor.

Çin'de boğulmaya kalkmayın

Siz siz olun, Çin'e giderseniz oldukça dikkatli yüzmeye çalışın. Zira Çin'deki geleneklere göre boğulan birini kurtarmak, kadere müdahale olarak görülüyor. Her ne kadar bu kurala artık uyulmasa da geleneklerin izinden sıkı sıkıya giden bazıları böyle düşünmüyor.

Birleşik Krallık'ta halı silken yandı

Kamusal yerlerde başka insanların alanına girmemek, Birleşik Krallık'ta yaşayanların oldukça yakından bildiği bir medeniyet göstergesi. Sabah saat 8 olmadan bir paspası silkeleyebilirsiniancak sokakta halı çırpmak ve balkondan silkelemek yasak.

İsviçre: Bırakınız havlasınlar!

Sokak hayvanlarını kim sevmez ancak İsviçre, bu konuyu hastalık derecesinde ciddiye alıyor. Hayvan hakları meselesinde bir hayli hassas olan İsviçre'de havlayan bir köpeği azarlamak bile yasak kapsamında.

İsviçre, hayvan haklarına sahip çıkmak konusundaki en hassas ülkelerden bir tanesi. Öyle ki ülkede havlayan bir köpeği azarlamak dahi yasa dışıdır.

Yunanistan'da tarihi alanlarda topuklu giymek yasak

Tarihi yapıları ve antik kentleri ile ünlü Yunanistan, bu alanların ruhunun korunmasına büyük önem veriyor. Dünyanın pek çok ülkesindeki müzede uygulanan bir kural, Yunanistan'da da uygulanıyor. Yunanistan'da tarihi bir bölgeye gidecekseniz, topuklu ayakkabılarınızı çantanıza atmanızı öneririz. Zira birçok tarihi bölgede topuklu ayakkabı giymek yasak.

Rusya'da arabanızı muhakkak yıkayın

Rusya'da kirli arabalara "beni yıka" yazmakla kalmıyorlar, ceza da yazıyorlar. Şayet kullandığınız araba kirliyse büyük ihtimalle para cezası alacaksınız.

Singapur'da sakız çiğneme yasağı

Singapur'da sakız çiğnemenin yasağının, ülkenin temiz olduğu imajını korumak için konulduğu belirtiliyor. Yere atılan sakız sorununu çözemeyen hükümet, çareyi sakız çiğnemeyi tamamen yasaklamakta bulmuş. Öte yandan ülkede duvar yazıları da yasaklanmış vaziyette.

Milano'da somurtmak yasak

İtalya'nın köklü kültüre sahip şehri Milano'da kamusal alanda somurtmak yasak. Yüzlerce yıl öncesinden gelen bu yasak, halen daha yürürlükte. Cenazesi olanlar ile hastane çalışanları ise bu yasaktan muaf.

Avustralya'da sihirbaz değilseniz, tavşan beslemeniz yasak

Avustralya'da tavşan beslemek, onları gösterisinde kullanacak illüzyonistlerin dışındaki herkese yasak. Ülkede yalnızca Queenslan civarında bulunan tavşanlar, istilacı bir tür olarak biliniyor. Bu durum, çiftçiler için büyük tehlike arz ediyor.

Yorumlar (0)