Bakan Kacır: 1000'den fazla TOGG, şu an Türkiye yollarında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Kacır, "Bugün Türkiye'de binden fazla Togg yollarında seyahat ediyor. Giderek bu sayı artacak" şeklinde konuştu. Kacır, "Togg'un Sedan modeli ise 2024 yılının sonunda piyasaya sunulacak. Her 1,5-2 senede yeni modeller piyasaya sürülecek" ifadelerini kullandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.07.2023, 12:46
Bakan Kacır: 1000'den fazla TOGG, şu an Türkiye yollarında

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuk olduğu bir televizyon programında merak edilen soruları yanıtladı.

Bakan Kacır'ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"Bugün Türkiye'de binden fazla Togg yollarında seyahat ediyor. Giderek bu sayı artacak. 2023 senesinde 23 binden fazla Togg yollarda seyir halinde olacak. Togg, bir otomobilden çok daha fazlası. Şarj istasyonları henüz yaygınlaşmadan elektrikli araçların yaygınlaşması söz konusu değil. Şu an yeni bir piyasa kuruluyor. Araç şarj istasyonlarının 81 ilimizde kurulması için çalışmaları başlattık. 81 ilde şu an ki şarj istasyonu sayısı 1780'i aştı. Bu rakam daha da artacak.

"Togg’u kıymetli yapan milli markamız olması"

Togg'u kıymetli yapan unsur milli markamız olması. Kritik teknoloji alanlarında tam bağımsız olmayı başarmalıyız.

Elektrikli araçlar giderek yaygınlaşacak. İleride sürücüsüz otomobillerden bahsedeceğiz. Türkiye, elektrikli araç üretimde öncü olmalı.

Otomotiv sektörü şu an büyük bir dönüşüm içinde. Elektrikli otomobiller ise yeni bir fırsat penceresi.

"Togg’un batarya fabrikası açılacak"

C sınıfı sedan model araç 2024 yılının sonuna kadar çıkmış olacak. Hemen ardından B sınıfı araç gelecek. Bir buçuk, iki senede yeni modeller piyasaya çıkacak. İhracat da çok önemli. Bir fabrikadan bahsediyoruz fakat o fabrikanın arkasında tam 100 fabrika daha var. Togg'a parça üreten fabriklar. Otomobil fabrikasının yanında tabiki batarya fabrikası da kuracağız.

Şarj istasyonları ile ilgili şu an 2030 hedefimiz var. Bu rakamın 250 binlere çıkmazı lazım. Çok dikkatli ve titiz bir şekilde süreci yönetmeye devam ediyoruz.

‘‘Öncelikli konulardan biri yeşil teknoloji’’

Elektrikli araçlar oldukça önemli bir konu. Şu an milli elektrikli trenimizi de kendi imkanlarımız ile üretiyoruz. Elektrikli gemi üretiminde ise Türkiye'nin önünde fırsatları var. Şu anda dünyadaki en ucuz dönüşümü sağlayabileceğiniz alan yeşil teknoloji.

Küresel ısınmanın etkileri ortada. Küresel bir sorun olarak bu durumla ortak hareket edilmeye çalışılıyor. Eğer biz bu konuda ev ödevimizi iyi yaparsak bu durum bize ileride finansman kaynağı bile olur. Yeşil dönüşüm öncelikli bir konu.

‘‘Yeni müjdeler vereceğiz’’

Küresel yatırımda biz ev sahibi bir ülkeyiz. Otomotiv üretiminde ise yeni müjdeler vermeye devam edeceğiz.

Volkswagen'in fabrika projesi hakkında iptal kararı vermesi siyasi bir meseleydi. Kapımız açık fakat başka şirketlerle de görüşme yapıyoruz. Başka markalar ile masadayız. İçlerinde Uzak Asya markaları da var, Avrupa markaları da var. Togg'un başarısı ise çok dikkat çekti.

‘‘Katar ile yeni bir çip üssü kuracağız’’

Uluslararası bir anlaşmaya daha imza attık. Katar ile yeni bir çip üssü kuracağız. Bu gelişme oldukça önemli bir adım. Türkiye'ye yeni bir kazanım sağlayacak. Çip endüstrisi alanında milyar dolar seviyesinde yatırıma ihtiyacımız bulunuyor. Bunun için de konuyla alakalı çok önemli görüşmeler yapmaya devam ediyoruz. Dünyada bu alanda ciddi bir rekabet var. Bizler çip yatırımını rekabetçi kılmalıyız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da bu konuyu bizzat yakından takip ediyor. Bu alanda tasarım kabiliyeti de geliştirmeliyiz.

Yorumlar (0)