Tatil anlayışınızı tamamen değiştirecek heyecan verici 2024 yılı seyahat trendleri

Her yıl birçok şey gibi tatil trenleri de değişiyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tatil planlarını yapmaya başlayanlar bu yıl birbirinden farklı seçenekleri değerlendiriyor. İşte heyecan verici 2024 yılı seyahat trendleri…

SEYAHAT 21.05.2024, 15:43 23.05.2024, 17:39 Şeyda Gül
Tatil anlayışınızı tamamen değiştirecek heyecan verici 2024 yılı seyahat trendleri

Seyahat endüstrisine yön veren gezginlerin bu yıl ki beklenti ve tercihleri her yıl olduğu gibi bu yılda evrim geçirmeyi sürdürüyor. 2024 yılında dünya genelinde seyahat eğilimleri çok çeşitli hale gelirken, 2024 tatil trendlerinde bilinen akside farklılıklarla görülüyor.

1-Sürdürülebilir seyahat

Sürdürülebilir seyahat, 2024 seyahat trendlerinin başında geliyor. Sürdürülebilir seyahatin amacı bölgenin kültürel mirasına, çevresine, doğasına, yerel topluluğa duyarlılık ve saygı göstererek turistik faaliyetleri gerçekleştirmenin yanı sıra doğal kaynakları doğru ve dengeli bir şekilde kullanarak gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seyahat etmek olarak sıralanıyor. Doğaya zarar verme riskini en aza indirmeyi amaçlaya sürdürülebilir seyahat ile aynı zamanda yerel ekonomi destekleyip yerel topluluklarla etkileşimde sürdürülebilir hale getirmek isteniyor.

2-Astro turizm

Gökyüzünü gözlemleyerek ve astronomik etkinlikleri içeren turistik faaliyetlerin genel adı olarak bilinen Astro turizm, bu yıl en çok tercih edilen seyahat seçeneklerinden birisi olarak sıralanıyor. Bu yeni turizm trendi ile profesyonel astronomlar için olduğu kadar amatör gözlemciler için de oldukça çekici bir konu olan astro seyahat, gökyüzünde gerçekleşen astronomik olaylar, meteor yağmuru, yıldızlar ve özel gökyüzü olaylarını içeren turların popüler hale gelmesini sağlıyor. Bu turlar genellikle astronomi eğitimi ve rehberliği içermekte ve katılımcılara teleskop veya diğer gözlem araçları kullanma ve kullanmayı öğrenme fırsatı sunarken, bunun yanı sıra astronomiyle konferanslar, seminerler ve atölyeler de bu tür turların bir parçası haline geldi.

3-Eko dalış turizmi

Eko dalış turizmi, çevresel sürdürülebilirlik ilkesiyle birlikte doğayı ve deniz yaşamını korumayı amaçlıyor. Deniz ekosistemlerini keşfetme ve koruma çabalarını destekleyen eko dalış turizmi, doğa dostu uygulamalar, eğitim ve bilinçlendirme çabalarıyla birleştirildiği zaman çevresel etkiyi en aza indirerek aynı zamanda katılımcılara deniz biyolojisi, ekoloji ve koruma konularında eğitim almalarına katkı sağlıyor.

4-Yapay zeka turizmi

Bu yıl her alanda karşılaşılan yapay zeka, turizmde de adından söz ettiriyor. Turizm endüstrisinde yapay zeka teknolojilerinin kullanılması anlamına gelen yapay zeka turizmi, seyahat planlamasından müşteri hizmetlerine kadar pek ok süreci bir arada kapsıyor. Kullanıcıların tercihlerini ve geçmiş davranışlarını analiz ederek kişiselleştirilmiş seyahat önerileri sunan yapay zeka turizmi, bunun yanı sıra rezervasyon yapmasına veya ödeme işlemlerini tamamlamasına yardımcı oluyor. Müşteri sorularını yanıtlama, rezervasyonları güncelleme ve ödeme süreçlerini kolaylaştırma konusunda kullanılabilen yapay zeka turizmi, müşterilere turistik bölgeler, konaklama, ulaşım ve etkinliklerle ilgili soruları yanıtlama konusunda yardımcı olarak 7/24 erişim sağlama ve hızlı müşteri hizmeti sunma gibi kolaylıklar sağlıyor. Turistik bölgelerde güvenlik önlemlerini artırabildiği gibi gelişmiş yazılımlar ve gözlem sistemleri, güvenlik açısından riskli durumları izleyebilen yapay zeka turizmi ile hızlı bir şekilde müdahale etme noktasına büyük katkı sunuyor. Gelen ziyaretçilerin kişisel tercihleri ve geçmiş davranışlarına dayanarak seyahat deneyimlerini özelleştirebilen yapay zeka turizmi, restoran önerileri, etkinlik önerileri ve alışveriş deneyimleri gibi konularda kişiselleştirilmiş öneriler de sunabiliyor.

5-Sessiz seyahat

Sessiz seyahat, yenilenme ve sıfırlanma isteyen seyahat severlere bu şansı sunuyor. İyileşmek, sessiz meditasyon inzivaları, kalabalık olmayan doğa tatil yerlerini, uyku inzivalarını, sessiz otelleri, sessiz yürüyüş turlarını ve hatta sessiz disko ve konser deneyimlerini de kapsayan bir seyahat trendi olan sessiz seyahat, strese ve ekran başında vakit geçirmekten bunalanların tercihi arasında yer alıyor. Yakın zamanda sosyal medyayı kasıp kavuran sessiz yürüyüş trendi ile başlayan bu akım ile teknolojiyle dolu hayatların gürültüsünden kaçma ve sessizliği kucaklama fırsatına erişilebiliyor. Uygulama bakımından aynı zamanda daha sürdürülebilir turizme yönelik hareketin de bir parçası haline gelen sessiz seyahat, sürdürülebilir bir turizmle birlikte bir bütün diyebiliriz.

6-Plansız seyahat

Plansız seyahat, günümüzde birçok gezginin geleneksel seyahat planlama alışkanlıklarından saparak spontane, plansız ve esnek seyahat etme eğilimini anlatıyor. Bu trende göre seyahat edenlerin daha önce belirlenmiş planlara ya belirlenen rota veya rezervasyonlara bağlı kalmamasını kapsıyor. Tamamen özgürlük arayışını yansıtan bir trend olan plansız seyahat ile her şeyi planlamanın yorulmak ve bunaldığın zaman psikolojik bir yükten kurtulmayı amaçlıyor. Plansız seyahat, sürprizlere de çok açık oluşuyla bu yıl çok sık tercih ediliyor.

7-Sınır turizmi

Bir ülkeden diğerine seyahat eden insanların ticari, ekonomik veya kültürel amaçlarla bir başka sınır bölgesini ziyaret etmelerini ifade eden sınır turizmi, genellikle sınır bölgelerindeki kentler veya kasabalar arasında gerçekleşiyor. Sınırın her iki tarafındaki turistik faaliyetleri içeren sınır turizminin birçok avantajı bulunuyor. Sınır turizmi ile fiyat farklılıkları sayesinde alışveriş imkanı gibi genel amaçlar sağlamasının yanı sıra farklı kültürler arasındaki etkileşimleri, doğal güzellikleri keşfetme, özel etkinlikler, festivaller ve iki ülke arasında ticaretin canlanmasına katkıda bulunulabiliyor.

8-Insta turizm

Özellikle bazı kişiler yaptığı tatili, sosyal medya üzerinden paylaşamadığı zaman kendisini o tatili yapmış saymıyor. Sosyal medya ve özellikle Instagram fotoğrafları, reelleri ya da işbirliği yapılan işletmelerle ilgili paylaşılan postlar pek çok kişinin tatil tercihin değiştiriyor. Birçok kişinin seyahatini Instagram'da gördüğü fotoğraflar ya da 'mutlaka görülmesi gereken yerler' listeleri üzerinden planlaması sebebiyle 2024 tatil trenleri arasına Insta turizmi yer aldı.

9-Mikro yolculuk

Uzun bir tatil yapmak için hem maddi yeterliliği hem de zamanı olmayanların tercihi olan mikro yolculuk, seyahat bakımından en önemli sorunlarının göz ardı edilmesini sağlıyor. Bütçe dostu olan ve kısıtlı zamanda olabildiği kadar kültürel doyuma da ulaştıran mikro yolculuk yani kısa yolculuklar 2024 tatil trendleri olarak sıralanıyor.

10-DNA seyahati

Gen haritanın izini sürebileceğiniz ve geçmişine doğru gidebileceğiz oldukça farklı seyahat türlerinden biri olaran DNA seyahati, son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Özellikle köklerini araştırmak isteyenlerin tercihi olan DNA seyahati, kişilerin geçmişine ışık tutabileceği, köküne ve aslına dönebilmesiyle öne çıkıyor.

11-Yeraltı yemek kulüpleri

Yeme alışkanlıklarımızın rotasını değiştiren teraltı yemek kulüpleri, 2024 tatil trendleri arasında da yer alıyor. Bir süredir İngiltere’de 'underground restaurants', ABD’de ise 'supperclub'olarak adlandırılan restoranlar bir hayli moda oldu. Kulaktan kulağa yayılarak şöhretlerine şöhret katan bu restoranlar, en büyük sürprizi kimin ne yiyeceğini masada yiyeceği an öğrenmesi oluyor.

13-Dijital detoks tatili

Teknolojiye bağımlılığın önüne geçmek isteyenlerin tercihi arasında yer alan dijital detoks tatilleri, seyahat acentelerinin oldukça ilgisini çekiyor. Bu trende uygun olarak misafirlerine internet erişiminin sınırlı olan hizmetler sunan dijital detoks tatili ile teknoloji kullanımının teşvik edilmediği tatil paketleri imkanı sağlanıyor.

14-Yavaş Seyahat

Yavaş seyahat, hızlı tempolu tatiller yerine yavaş ve derinlemesine süren tatilleri sevenlerin yüzünü güldüren bir trend olarak gündeme geliyor. Tatilcilerin bir bölgeyi daha derinlemesine tanımasına fırsat tanıyan yavaş seyahat ile daha uzun süreler harcayarak yerel kültürü, gelenekleri ve yaşam tarzını deneyimlemek vaadediliyor.

Yorumlar (0)