Süne ile mücadeleye devam

Bilecik Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, hasat zamanına kadar süne ile mücadele çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

TARIM 20.05.2024, 15:46 21.05.2024, 09:02 Melina Ay
Süne ile mücadeleye devam

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Bitki Sağlığı Uygulama Programı kapsamında, buğdayın ana zararlısı olan süne ile mücadele çalışmaları Bilecik merkez ve ilçelerine bağlı köylerde sürdürülüyor. İl ve ilçe müdürlüklerinin teknik ekipleri, toplam 98 bin dekarlık buğday ekili alanda süne kıymetlendirme sürvey çalışması yapmaya devam ediyor. Sürvey çalışmasının ikinci aşaması olan yumurta parazitoidi sürveyi, bölgede görülen yağışlar nedeniyle Bilecik merkez ve ilçelerine bağlı köylerde devam ediyor.

Yüzde 100’e varan zararlar çıkabilir

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, yaptığı açıklamada, “Dünyada ve Türkiye'de temel besin maddesi olan buğdayın ana zararlısı süne (Eurygaster spp.), verim ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen en önemli faktördür. Süne popülasyonunun yoğun olduğu bölgelerde ve yıllarda mücadele edilmezse, yüzde 100'e varan zararlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, ilimiz genelinde her yıl düzenli olarak hububat ekili alanlarda sürvey ve kontroller aralıksız olarak yapılmaktadır. Hasada kadar sürecek olan bu sürvey çalışmaları devam edecek ve çiftçilerimize zararlının durumu hakkında gerekli bilgilendirme ve duyurular yapılacaktır” dedi.

Yorumlar (0)