Beyin çipi yerleştirilecek ikinci kişi bulundu

Elon Musk’a ait olan Neuralink şirketi, ikinci defa beyin çipi takabilmek için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.05.2024, 15:04 22.05.2024, 18:18 Melina Ay
Beyin çipi yerleştirilecek ikinci kişi bulundu

Elon Musk'ın beyin çipi implantı geliştiren şirketi Neuralink, ilk insan denemesinin ardından ikinci bir kişiye beyin çipi yerleştirmeye hazırlanıyor. İlk denemede ortaya çıkan sorunları çözdükten sonra Neuralink'e, ikinci hastaya beyin çipini yerleştirme izni verildi. FDA, bir sonraki hasta için onayı vererek, şirketin cihazın ultra ince kablolarını beynin daha derinlerine yerleştirmeyi içeren planlı güncellemelerini de onayladı.

Ölüme neden olabilir mi?

Geçtiğimiz haftalarda beyin çipi takılan ilk hasta olan Nolan Arbaugh'un ameliyat sırasında kafatasında hava sıkıştığı iddia edilmişti. Bu durumun, pnömosefali olarak bilinen ve tedavi edilmediği takdirde nöbetlere, beyin apsesine ve ölüme neden olabilen bir duruma yol açabileceği iddia edilmişti.

İlk beyin çipi yerleştirilen hasta kim?

Nolan Arbaugh, 2016 yılında bir kamp danışmanı olarak çalışırken hayatını değiştiren bir araba kazası geçirdi. Kazada omuzlarının altını 'kesinlikle hissetmemesine' neden oldu. Bu durumun ardından beyin çipini alan ilk kişi oldu.

Kafatasının küçük bir bölümünü çıkarıp çipi beyin dokusuna yerleştirmek için 'dikiş makinesi benzeri' bir robotun kullanıldığı 30 dakikalık bir prosedürden geçtiği ameliyatın ardından 28 Ocak'ta hayatı yeniden değişti ve beyin implantıyla birlikte yeni bir döneme girdi.

Neuralink, 8 Mayıs'ta Arbaugh'un durumu hakkında bir güncelleme yaparak, cihazın implante edilmesinin üzerinden 100 günden fazla zaman geçtiğini duyurdu.

Yorumlar (0)