Bu köyde 152 yıldır aynı tohumdan acı kırmızı biber üretiliyor

Bilecik'e bağlı Çukurören köyünde 152 senedir aynı tohumla üretilen acı kırmızı biberler, toplandıktan sonra köylülerce çatılarda, balkonlarda ve ev duvarlarında kurutuluyor.

TARIM 25.09.2021, 19:35 27.09.2021, 10:03
Bu köyde 152 yıldır aynı tohumdan acı kırmızı biber üretiliyor

Kente 9 kilometre uzaklıkta bulunan Çukurören köyünde yılda yaklaşık 100 tona yakın pul biber üretimi yapılırken, köyde ikamet eden hemen herkes evinde kırmızı biber üretimi yapıyor. 7 ay evvel diktikleri tohumlardan oluşan kırmızı biberleri toplayan köylüler, onları bir ipe dizerek kurutmaya bırakıyor. Tüm köyde kırmızı biberleri ipe dizen köylüler, ürünleri kuruttuktan sonra kırma makinesi ile pul biber yapıyor.

"İşkence gibi"

Bu işi 50 senedir yaptığını aktaran Müşerref Sünnetçi, "Köyümüzün her yaştan sakini bu işi yapıyor. Tohumu biz kendimiz üretiyoruz. Adete işkence gibi, çok zahmetli bir iş. Toptan satış yapıyoruz, ufak da olsa bir şeyler kazanıyoruz. Pandemi sebebiyle son iki senedir rekolte düştü. Yaşlılarımız da sokağa çıkma yasağı sebebiyle çalışamadı, öyle olunca da mal elde kaldı. Geçtiğimiz yıl 40 liradan 20 liraya kadar geriledi. Dükkanlar, marketler kapalı olunca da malımızı alan olmadı." dedi.

"7-8 ayda oluşuyor"

Çukurören biberinin son dönemlerde ekolojik turizmin ve fotoğraf sanatçılarının bir parçası haline geldiğini dile getiren Muhittin Dündar, "Mart ayı başı, nisan ayı sonu gibi ekim yapıyoruz. Mayıs ayının ortalarında haşlamaya başlıyoruz. Temmuz ayına kadar kazma ve sulama işlemi devam ediyor. Ağustos ayı başında toplamaya başlıyoruz. Kurutma işlemiyle birlikte 7-8 ayda meydana gelen bir şey. Köy olarak 120 ton kadar biber üretebiliyoruz." diye konuştu. 



















Yorumlar (0)