Unutulmaya yüz tutmuştu, yeniden canlanıyor

Samsun'da unutulan zeytincilik tekrar canlanıyor. Kaymakam Cevdet Ertürkmen konuya ilişkin, “Zeytin, aslında Samsun ve özellikle Bafra'da unutulmuş bir ürün. Biz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte 'Samsun' adlı zeytin türünün yaygınlaştırılması için çalışıyoruz” dedi.

TARIM 13.05.2024, 20:51 15.05.2024, 18:10 Melina Ay
Unutulmaya yüz tutmuştu, yeniden canlanıyor

Samsun'un Bafra ilçesinde, unutulmuş zeytin çeşitleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tekrar yetiştirilmesi için kurulan örnek zeytin bahçesinde büyüyor. Kozağzı Mahallesi'nde Atamer Çakır tarafından oluşturulan zeytin bahçesine, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, ziyarette bulunarak incelemelerde bulundu.

“Amacımız Samsun’u bu alanda öne çıkarmak”

Kaymakam Ertürkmen Bafra’nın tarım alanında kök salan bir bölge olduğunu söyleyerek, “Çiftçilerimize modern tarım tekniklerini göstererek ve yeni üretim yöntemleriyle ilgili destek sağlayarak onlarla iş birliği yapıyoruz. Bu alan, eskiden tütün tarlasıydı. Bu alan şimdilerde zeytin fidanlarıyla doldu. Zeytin, aslında Samsun ve özellikle Bafra'da unutulmuş bir ürün. Biz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte 'Samsun' adlı zeytin türünün yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Bu bölgede zeytinciliği yeniden canlandırmak istiyoruz çünkü zeytin hem meyvesiyle hem yağıyla önemli bir ürün. Sağlık açısından da son derece değerlidir ve Akdeniz tipi beslenmede önemli bir yer tutar. Amacımız, özellikle Bafra'yı tekrar zeytin yetiştirme bölgesi haline getirerek Samsun'u bu alanda öne çıkarmaktır” açıklamalarına yer verdi.

Bahçe teşhisleri devam ediyor

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, “Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce Bafra ve Samsun’un özellikle sahil kesiminden uzak yaklaşık 150 ile 500 metre rakım aralarında yaptığımız çalışmalarda, iklim verilerini değerlendirdiğimizde zeytini bu bölgelerde yapmayı düşündük. Dolayısıyla çeşit olarak iklimimize uygun Gemlik ana ürün, Ayvalık dölleyici olarak biz bahçeleri teşhis ettik. Bugüne kadar Bafra ilçemizde 100 dekar ama Samsun genelinde Yakakent, 19 Mayıs, Alaçam, Bafra, Vezirköprü’nün bir kısmında bin dönümü buldu. Bahçe teşhislerimiz de devam ediyor. Bunu arttırdığımızı gören Bornava Araştırma Enstitümüz de ‘Samsun yağlı, Samsun salamura, Samsun tuzlusu’ diye çeşitleri vardı, onları gönderdi. Onları diktik, çoğaltacağız. Bugün baktığımızda bahçenin de bakımı çok güzel. Seneye burada zeytin meyvelerimizi alırız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Projede katkı sağlamak istedi

Örnek Zeytin Bahçesini kuran Atamer Çakır da, “Zeytin çok sevdiğim bir bitki. Bafra Ovası’nda da bu zeytinciliğin gelişmesi için bir proje hazırlanmıştı. İnternette gördüm. Bu projeye katkıda bulunmak için başvurdum. Başvurduktan sonra zeytin fidanlarımızı diktik. Çok memnunuz” diye konuştu.

Yorumlar (0)