Bakanlıktan çoban istihdamı desteği

Tarım ve Orman Bakanlığının kapsamında, sürü yöneticisi “çoban” istihdamı desteği sağlanacak. Desteklemeden yararlanacak olan işletmeler, TÜRKVET’e kayıtlı en az 100 damızlık küçükbaş hayvan varlığına sahip olacak. Köy mahalle sürülerini ortak otlatan sürü yöneticileri de desteklemeden faydalanabilecek.

TARIM 25.11.2019, 13:24
Bakanlıktan çoban istihdamı desteği

Çobanların otlattığı sürüler, en az 2 işletmeden oluşması ve her bir işletmede en fazla 99 baş olacak şekilde, toplamda en az 100 baş ve üzeri damızlık küçükbaş hayvan varlığı bulunması gerekiyor. Her bir işletmede sadece bir çoban için destekleme sağlanacak.

Çobanın, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primleri en az beş ay süreyle yatırılması gerekecek.

Sürü yöneticisi destekleme programından faydalanmayacak

Hayvancılık işletmesi bulunmayan ya da aktif olarak çobanlık yapmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesini isteğe bağlı olarak yapanlar ve SGK primlerini 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar, işletmede istihdam edilen ancak fiilen çobanlık yapmayanlar, devlet memurları, muhtarlar, emekliler ve on sekiz yaşından küçükler, sürü yöneticisi destekleme programından faydalanamayacak.

Başvurular 31 Aralık 2019’a kadar alınacak

İşletme sahibi ya da köy ve mahalle sürülerini otlatan çobanlar tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu il ve ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Başvuru esnasında çobanlardan sürü yöneticisi sertifikası istenecek. Başvurular, 31 Aralık 2019'a kadar alınacak.

TÜRKVET'e kayıt edilmiş olması gerekiyor

Düve alım desteğinden yararlanmak için de yetiştiricinin işletmesinin, 1 Ocak 2019 tarihinden önce TÜRKVET'e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekiyor.

Kilogram ve karkas ağırlık şartlarını taşıması gerekiyor

Manda dâhil besilik erkek sığır desteklemesi için bu sığırların yurt içinde doğmuş, küpelenmiş, TÜRKVET'e işletme ve hayvanların kaydının yapılması ve bu yıl içinde kesilmiş olması gerekiyor. Besilik erkek sığırların, belirlenen kilogram ve karkas ağırlık şartlarını taşıması gerekiyor.

Başvurular 31 Ocak 2020’ye kadar

Sığırların kesimhanelerde kesilmesi ve durumun da belgelenmesi gerekiyor. Yetiştiriciler en fazla 200 baş sığır için desteklerden faydalanabilecek. Bakanlık mecburi kesimlere tabi edilen erkek sığırlar ile kesim sonrası muayenede karkasın imhasına karar verilen erkek sığırlar için destekleme ödemesi yapılmayacak. Başvurular, 31 Ocak 2020 tarihinin sonuna kadar yapılacak.

Birlik ve kooperatiflere satılma şartı var

Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin ve tiftik üretiminin desteklenmesi için de tiftiğin, Tiftikbirlik ve bağlı kooperatifleri ile damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine satılmış olması şartı konuyor.

“çiftçi örgütlerini güçlendirme”

Yetiştirici ve üretici örgütlerine üyelik şartı aranan destekleme ödemelerinde, belirtilen oranlarda "çiftçi örgütlerini güçlendirme" adı altındaki program üzerinden kesinti yapılacak, kalan miktar üreticinin hesabına destekler aktarılacak.
Desteklemeler için gerekli kaynaklar, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanması düşünülüyor. Bütçe imkânları çerçevesinde, bakanlık tarafından banka aracılığıyla ödenecek.

Tebliğ, 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Yorumlar (0)