Milletvekilliği aday adaylığı için siyasi partiler şartlarını açıkladı

Siyasi partiler seçim için çalışmalara başladı. Partilere, milletvekilliği aday adaylığı adına başvuruda bulunacaklardan istenilen şartlar merak edilmeye başladı. İşte detaylar…

SİYASET 13.03.2023, 08:45
Milletvekilliği aday adaylığı için siyasi partiler şartlarını açıkladı

Türkiye, 2023 seçimlerine yaklaşıyor. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine kısa bir süre kala siyasi partiler seçim faaliyetlerini hızlandırmaya başladı. Bu kapsamda Milletvekilliği aday adaylığı adına başvuru işlemleri de başlıyor. Peki, hangi parti milletvekilliği için neler istiyor? İşte ayrıntılar…

AK Parti

AK Parti çatısı altında milletvekilliği aday adaylığı başvuruları bugün başlıyor. Başvuruda bulunacakların açıklanacak asgari miktarı AFAD'ın deprem yardım hesaplarına bağış şeklinde yatırması gerekecek.

CHP

CHP milletvekilliği genel seçimleri adına aday adaylığı işlemleri de bugün alınmaya başlıyor. 20 Mart gününe kadar devam edecek olan adaylık işlemlerinde, 30 bin TL olarak açıklanan başvuru adına kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya fazla engeli olanlar 15 bin TL ödeyecek.

Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Malatya’dan başvuruda bulunacak aday adaylarından herhangi bir ücret alınmayacak.

20 Mart günü tamamlanacak başvurular adına aday adaylarından 3'er bin TL’de dosya masrafı alınacak.

MHP

Milletvekili aday adaylığı işlemlerine MHP, 14 Mart günü başlayacak ve 21 Mart günü tamamlanmış olacak.

Genel merkezde başvurular için işlemlerde sona gelinde, müracaat formları basıldı. Başvuruda bulunacak kişiler, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine başvuruda bulunarak ve belgeleriyle müracaat sağlayabilecek.

Başvuru ücreti ise 3 bin TL olarak belirlendi. Yüzde 40 veya üzerinde engelli bulunanlar ise aidat ödemeyecek. Adaylar merkezi yoklama ile tespit edilecek.

HDP

Adaylık başvurular adına henüz ücret açıklanmadı.

İYİ Parti

İYİ Parti’de Milletvekili aday adaylığı adına alınacak ücret kadın ve erkeklerde 7 bin 500 lira olarak açıklandı. Gazi ve engellilerden ise ücret alınmayacak.

Saadet Partisi

Erkekler adına 15.000 lira, gençler ve kadınlar adına 10.000 lira, engelli vatandaşlar adına ise 5.000 lira başvuru ücreti açıklandı. Deprem bölgesinde bulunan kentler adına aday adaylığı katkı ödemesi alınmayacak.

Yeniden Refah Partisi

Yeniden Refah Partisi milletvekili adaylığı adına başvuru ödemesi erkekler adına 7 bin 500 lira, kadınlar adına ise 5 bin lira olarak belirlendi. Deprem bölgesinde bulunanlar ya da depremden etkilenen kişilerden ise herhangi bir ücret tahsil edilmeyecek.

Milletvekili olmak için aranan şartlar

Türkiye’de milletvekili olabilmek için şu şartlar gerekmektedir:

18 yaşını tamamlamak,

Türk vatandaşı olmak,

Seçme hakkına sahip olmak,

Bir siyasi parti üyesi olmak,

Öte yandan milletvekili adayları seçim bölgelerinde ikametinin bulunması veya seçmenlerin kaydının bulunması seçim bölgesinde seçmen özelliğini taşımalıdır.

Yorumlar (0)