Milli savunma aracı ‘BARKAN’ yeni özellikleriyle tam not aldı

Türk savunma sanayisinin yenilikçi ürünlerinden biri olan insansız kara aracı BARKAN, yeni ve kullanışlı ekipmanlarla donatılarak güçlendirildi. Yapılan testler, BARKAN'ın kapalı ve açık alanlarda etkileyici bir performans sergilediğini gösterdi.

GÜNDEM 11.05.2024, 11:21 Melina Ay
Milli savunma aracı ‘BARKAN’ yeni özellikleriyle tam not aldı

Savunma sanayiinde yerli bir ekosistem oluşturularak, gelişen teknolojiler ve muharebe sahasındaki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak çalışmalar yürütülüyor. Bu çabaların bir örneği olarak, insansız kara araçları platformu için önemli yenilikler yapıldı. Güvenlik güçlerinin envanterine katılan insansız kara aracı BARKAN, yeni ve kullanışlı ekipmanlarla güçlendirildi. Bu kapsamda, Repkon Defence tarafından üretilen 40 milimetre Otomatik Bombaatar (RDS40-AGL) ve Unirobotics tarafından geliştirilen TRAKON Lite Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi gibi ekipmanlar, BARKAN üzerinde başarıyla entegre edildi.

Yerli ve milli çözümlerle entegre edildi

BARKAN, yeni silahı ve uzaktan kumandalı silah sistemiyle entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, hem kapalı hem de açık alanlarda başarılı bir şekilde test edildi. Bu testlerde, BARKAN etkileyici bir performans sergiledi. Son zamanlarda, farklı sınıflarda geliştirilen yerli ve milli çözümler insansız kara araçları alanında hızla geliştirilerek, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kullanımına hazır hale getiriliyor.

Asimetrik tehditleri ortadan kaldırıyor

‘Orta sınıf 1’inci seviye insansız kara aracı BARKAN’, HAVELSAN tarafından yürütülen ‘dijital birlik’ konseptinin karadaki unsurlarından biri olarak geliştirildi. Saha testlerinin ardından 2023 sonunda envantere giren BARKAN, sahip olduğu özelliklerle güvenlik güçlerine karşı asimetrik tehditleri ortadan kaldırmanın yanı sıra zorlu arazi ve sert hava koşullarının üstesinden gelebiliyor. Yüksek riskli askeri görevlerde muharebe etkinliğini artıran BARKAN, çeviklik gerektiren birçok senaryoda ileri güvenlik sağlamak üzere tasarlandı.

5 saatten uzun süre görev yapabiliyor

BARKAN, saatte 13 kilometreden daha yüksek bir hıza ulaşabilen ve 5 saatten fazla süre görev yapabilen bir kapasiteye sahiptir. TRAKON LITE entegrasyonuyla birlikte, BARKAN artık 7,62 mm, 5,56 mm makineli ve 12,7 mm ağır makineli tüfekleri taşıma yeteneğine sahiptir. Ayrıca, 40 milimetre Otomatik Bombaatar, 40x53 milimetrelik mühimmatlarla atış yapabilme yeteneğine sahiptir. RDS40-AGL, diğer benzer ürünlere kıyasla kullanıcı odaklı, daha güvenilir ve dayanıklı özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Yorumlar (0)