AYM, HDP’nin kapatılması davasında siyasi partiye ek süre verdi

AYM, HDP hakkında açılan kapatma davasında siyasi partinin istediği 4 aylık ey süre talebine karşılık 2 aylık ek süre verdi. Bu sürenin tamamlanmasının ardından HDP’nin esas hakkında savunmasını mahkemeye sunması gerekiyor.  

SİYASET 16.02.2022, 10:39 16.02.2022, 12:21
AYM, HDP’nin kapatılması davasında siyasi partiye ek süre verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin kapatılması davasında siyasi parti tarafından talep edilen 4 aylık ek süreyi fazla bularak 60 günlük ek süre tanıdı. Bu kapsamda HDP’ye verilen ek süre, 2 ay olarak belirlendi. 

2021’de ek süre istemişlerdi 

29 Kasım 2021 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve AYM’ye gönderilen esas hakkındaki görüş, savunmanın hazırlanması için HDP’ye yönlendirilmiş ve 30 günlük süre verilmişti. HDP ise savunmasını hazırlamak için 4 aylık süre istemişti. AYM, HDP’nin savunma yapma isteğini göz önünde bulundurarak 2 aylık süre vermeyi uygun gördü. 

 

Süre sonunda savunma yapmaları gerekiyor 

Verilen 2 aylık sürenin ardından HDP’nin kesin olarak savunma yapması bekleniyor. 60 günlük sürenin dolmasının ardından HDP’nin savunmasıyla birlikte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin de sözlü açıklama yapacak. Bu sürecin sona ermesiyle birlikte davaya ilişkin belgeler, AYM raportörü tarafından toplanacak ve rapor hazırlanacak. Tüm bu işlemler devam ederken Başsavcılık ve/veya HDP, ek belge talep edebilecek ya da ek savunma yapabilecek. 

Partinin kapatılması için oy çokluğu gerekiyor 

Raportörün hazırladığı rapor, Yüksek Mahkeme heyetine dağıtılacak ve raporun okunmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, toplantı günü belirleyecek. Belirlenen günde bir araya gelecek üyeler, siyasi partinin kapatılmasını esastan görüşecek. 15 kişiden oluşan AYM heyetinden 10 kişinin olumlu oy vermesi halinde HDP, kapatılacak. Parti içerisinde yer alan kişiler 5 sene boyunca herhangi bir siyasi partiye üye olamayacak, denetimci ya da yönetici rolüyle görev yapamayacak. 

Yorumlar (0)