HDP'ye açılan kapatma davasında yeni gelişme

AYM (Anayasa Mahkemesi), HDP'nin (Halkların Demokratik Partisi) kapatılması talebiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın esas hakkındaki görüşlerini partiye iletti.

GÜNDEM 20.01.2022, 18:49 21.01.2022, 08:56
HDP'ye açılan kapatma davasında yeni gelişme

Edinilen bilgiler doğrultusunda, Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz 29 Kasım tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak AYM'ye iletilen esas hakkındaki görüşü, savunmalarını hazırlanması amacıyla HDP'ye iletti. Partiye, savunmayı hazırlamak için 1 aylık süre verildi.

Yüksek Mahkeme, söz konusu partinin, siyasi yasak talep edilen partililerin savunmalarının da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmesi yönündeki talebini kabul etmedi.

Öte yandan, daha evvelki görevleri sebebiyle AYM üyesi İrfan Fidan hakkındaki reddihakim talebi de kabul edilmedi. 

Bundan sonra ne olacak?

Bundan sonra, parti tarafından esas hakkındaki savunma hazırlanacak.

Belirlenecek bir günde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklamada bulunacak, HDP yetkilileri de sözlü bir şekilde savunma yapacak. Tüm bu aşamalarda talep edilecek ek süre isteklerini de AYM değerlendirecek.

Davaya dair belge, bilgileri toplayacak AYM raportörü, esas hakkında rapor hazırlayacak. Bu işlemler devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve HDP, yazılı ek savunma veyahut ek delil verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme mensuplarına dağıtılmasının akabinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için tarih belirleyecek, üyeler belirlenen tarihte bir araya gelerek kapatma talebini esastan görüşmeye başlayacak.

10 'evet' oyu yeterli olacak

HDP’nin kapatılması davası, 15 kişiden oluşan bir Anayasa Mahkemesi heyeti tarafından karara bağlanacak. Anayasa’nın 69’uncu maddesine göre partinin kapatılması veyahut dava konusu fillerin ağırlığına göre devlet yardımından tamamen ya da kısmen yoksun bırakılması, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2’sinin 'evet' oyuyla onaylanacak. Bu kapsamda, 15 kişilik heyetten 10 kişinin 'evet' oyu vermesi durumunda HDP’nin varlıklarına el konulabilecek ya da tamamen kapatılabilecek. 

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından HDP’ye tebliğ edilecek ve karar, Resmi Gazete’de yayımlanacak. AYM’nin siyasi yasak istediği ilgili partililerin eylem ve beyanlarıyla partinin kapatılmasına sebep olduğunu belirlemesi halinde davada ismi geçen HDP’liler, kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonraki 5 sene içinde hiçbir siyasi partide kurucu, üye ya da denetimci olarak görev alamayacak. 

Yorumlar (0)