HDP’nin kapatılması davasına ilişkin iddianame kabul edildi 

Anayasa Mahkemesi, bugün sabah saatlerinde toplanarak HDP’nin kapatılması istemi ile açılan davanın iddianamesini inceledi. Yapılan bilgilendirmeye göre iddianame, oy birliğiyle kabul edildi. 

SİYASET 21.06.2021, 10:54 21.06.2021, 11:47
HDP’nin kapatılması davasına ilişkin iddianame kabul edildi 

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davanın kabulü hakkındaki toplantısını tamamladı. Yeniden açılan davanın iddianamesi, oy birliğiyle kabul edildi.  

İlk iddianamede eksiklikler tespit ederek dosyayı geri gönderen heyet, bu iddianamede eksiklik tespit etmedi. 

Tedbir talebi de görüşüldü 

Toplantıya konu olan iddianamede bulunan “HDP’nin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesi” yönündeki istemin ise bu aşama için reddedildiği belirtildi. 

Daha önce dava istemi iptal edilmişti 

HDP’nin kapatılmasına ilişkin görülen bu dava, ilk değil. Aynı dava daha önce de açılmış ve Yüksek Mahkeme, dosyada eksikliklerin bulunması sebebiyle dosyayı iade etmişti. Dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden hazırlanıp AYM’ye gönderilmişti. 

AYM raportörü ise “iade gerekçesindeki eksikliklerin giderildiği” hakkında rapor yayınlamış ve iddianamenin kabulü istemiyle raporunu heyete sunmuştu. Raporu ve dosyayı tekrar kabul eden AYM, ilk incelemeyi bugün yapıyor. Bugün yapılan toplantıda, iddianamede yer alan tedbir taleplerinin de ele alınacağı bildirildi. 



Süreç nasıl işleyecek? 

İddianamenin kabul edilmesi durumunda dosya, öz savunma hazırlaması için HDP’ye gönderilecek. Parti, Yüksek Mahkeme’nin sunduğu süre içinde ön savunma vermek durumunda kalacak. Fakat parti, sürenin uzatılması konusunda başvuru yapabilecek. Ek süre talebinin kararını ise AYM heyeti verecek. 

Ön savunmanın sunulmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in görüşü dinlenecek. Bu görüş de sonrasında HDP’ye gönderilecek. Daha sonrası için belirlenen tarihte hem HDP yetkilileri hem de Belir Şahin sözlü savunma yapacak. 

Bu sürecin ardından ise raportör, dosya hakkında bilgi ve belge toplayıp raporunu yazacak. Rapor yazma işlemi sırasında hem HDP yetkilileri hem de Başsavcılık makamı delil sunabilecek ya da yazılı ek savunma verebilecek. 

Raporun Yüksek Mahkeme’ye sunulmasının ardından ise Başkan Zühtü Arslan’ın belirlediği günde heyet, toplantı yapacak ve bu görüşme sırasında kapatma isteminin esastan görüşülmesi yapılacak. 

15 kişiden 10’u ile karar verilebilecek 

15 kişiden oluşan AYM heyeti, HDP hakkındaki kararı verecek. Anayasa’da yer alan “siyasi partinin kapatılması” kanununa göre toplantıya katılan 15 kişiden 10’unun oy çoğunluğunu sağlaması halinde partinin kapatması gerçekleştirilecek. 

Partinin kapatılmasına karar verilmesi durumunda hem HDP’ye tebliğ gönderilecek hem de bu karar Resmi Gazete’de yayınlanacak. 

Yorumlar (0)