Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması davasında partiye ek süre verdi 

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan ve ceza davası prosedürü izlenen davada AYM Genel Kurulu, iddianameyi oy birliğiyle kabul etmiş ve HDP’nin kendisini savunma için süre vermişti. Parti ise bunun için ek süre talep etmişti. AYM, HDP’nin ek süre talebini kabul ederek 30 gün verildiğini duyurdu. 

GÜNDEM 02.09.2021, 15:05
Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması davasında partiye ek süre verdi 

HDP’nin kapatılması istemiyle açılan ve ceza davası prosedürü uygulanan davada AYM Genel Kurulu, iddianameyi oy birliğiyle kabul etmişti. İddianame ile eklerinin davalı partiye tebliğ edilmiş ve HDP’nin, iddialar karşısında kendisini savunması için 2 aylık süre verilmişti. 

HDP, savunma için 6 ay süre istedi 

Partinin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekirken HDP Hukuk Komisyonu, bu süre dolmadan AYM’ye başvurarak savunma için 4 ay ek süre talep etmişti. AYM Genel Kurulu, HDP’nin bu talebini görüştü.  

Alınan bilgiye göre Yüksek Mahkeme, daha önceki kapatma davalarında olduğu gibi HDP’nin de ek süre talebini kabul etti. Fakat bu süre, HDP’nin istediği gibi ek 4 ay olarak belirlenmedi. Partinin ön savunmasını vermesi için 60 günlük sürenin üzerine, hakkındaki siyasi yasak istenenlerin ön savunmalarını hazırlaması için de 30 günlük ek süre verildi.  



Süreç nasıl işleyecek? 

Savunma için verilen ek süre tamamlandıktan sonra HDP, ön savunmasını AYM’ye sunacak. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek. Sonrasında Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, sözlü açıklama yapacak ve HDP yetkililerinden de sözlü savunma istenecek.  

Bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toparlayacak olan raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken de gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse HDP, el yazılı savunma ya da ek delil verebilecek. Hazırlanan rapor, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılacak. Sonrasında Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek ve üyeler de belirlenen günde toplanarak kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. 

15 üyenin 10’unun oyu ile karar verilebilecek 

HDP hakkındaki kapatma davası, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti tarafından karara bağlanacak. Anayasa’nın 69’uncu maddesinde sayılan sebeplerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımında kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına ya da bunların yapılmamasına karar verilecek. Toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğu sağlandığında yani 15 üyeden 10’u oy verdiğinde karar verilebilecek 

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayınlanacak.  

Yorumlar (0)