HDP’nin kapatılması davasında tarihi gelişme

HDP’nin yazılı savunması, AYM tarafından Yargıtay’a gönderildi. Başsavcı Şahin’in bir ay içinde mütalaa vermesi bekleniyor. 

SİYASET 11.11.2021, 11:58 12.11.2021, 08:58
HDP’nin kapatılması davasında tarihi gelişme

HDP’nin kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada yazılı ön savunma, geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunuldu. HDP’nin 173 sayfalık ön savunması bugün ise Yargıtay’a gönderildi.  

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin savunmasını inceledikten sonra esas hakkındaki mütalaasını verecek. Bu aşama için bir aylık süreç bulunuyor. 

Süreç nasıl işleyecek? 

Başsavcı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü bir ay içerisinde sunacak. Bu görüş, yazılı olarak HDP’ye gönderilecek. Sonrasında ise Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenecek bir tarihte Bekir Şahin sözlü açıklama yapacak ve HDP’li yetkililerin de sözlü savunmaları alınacak. 

Bu sürecin ardından dava hakkındaki belgeleri toplayan raportör, esas hakkında rapor hazırlayacak. Bu işlemler sürerken hem HDP hem de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yazılı ek savunma ya da ek delil sunabilecek. 



Kapatma isteminin esastan görüşülmesi 

Raportör tarafından yazılan raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek ve üyeler de belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşecek.  

HDP’nin kapatılması davası, 15 kişiden oluşan bir Anayasa Mahkemesi heyeti tarafından karara bağlanacak. Anayasa’nın 69’uncu maddesine göre partinin kapatılması veya dava konusu fillerin ağırlığına göre devlet yardımından tamamen ya da kısmen yoksun bırakılması, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2’sinin “evet” oyuyla onaylanacak. Bu kapsamda 15 kişilik heyetten 10 kişinin “evet” oyu vermesi durumunda HDP’nin varlıklarına el konulabilecek ya da parti, tamamen kapatılabilecek. 

Kara, Resmi Gazete’de yayınlanacak 

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından HDP’ye tebliğ edilecek ve karar, Resmi Gazete’de yayınlanacak. AYM’nin siyasi yasak istediği ilgili partililerin eylem ve beyanlarıyla partinin kapatılmasına sebep olduğunu belirlemesi halinde davada ismi geçen HDP’liler, kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonraki 5 senede hiçbir siyasi partide kurucu, üye ya da denetimci olarak görev alamayacak. 

Yorumlar (0)