Tedavi edilmeyen varisler öldürüyor! Varis tedavi yöntemleri

Ayaklarda rahatsız edici görüntü oluşturan varisler ne kadar tehlikeli? Tedavi etmek gerekir mi? Varislerin ortaya çıkış nedeni ve tedavisi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hikmet İyem, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

SAĞLIK 10.10.2023, 16:14 27.11.2023, 12:18 Hakan Öksüz
Tedavi edilmeyen varisler öldürüyor! Varis tedavi yöntemleri

Uzun süre ayakta kalan kişilerin karşılaştığı başlıca sağlık sorunlarından biri olan varislerin, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor. Ayakta durma nedeniyle oluşan ağrı hissi, bir süre sonra bileklerde şişmeye yol açabiliyor. Bu şişlik bir süre sonra görünüm bakımından oldukça rahatsız edici sonuçlara sebebiyet veriyor.

Kadınlarda daha sık rastlanıyor

Erkeklere kıyasla kadınlarda varis görülme oranı 4 kat daha fazla. Ailede bulunan kişilerde varis öyküsü olması, varis oluşum olasılığının da artmasına yol açıyor. Prof. Dr. Hikmet İyem, varisin ne olduğunu ve tehlikelerini açıkladı. Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi'nde görevli İyem, "Hormonlar ve gebelik etkisiyle varisler, kadınlarda daha sıklıkla görülüyor." dedi.

Varisin oluşma nedenleri

"Bacak toplardamarlarının hastalığı" olarak bilinen varis hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Hikmet İyem, "Bacak toplardamarlarında genişleme oluyor. Bu genişlemeden dolayı ciltte kıvrım kıvrım siyah veya yeşil görüntü meydana geliyor. Bacaktaki toplardamarlarda geçirilmiş bir hastalık ya da doğuştan gelen bir bozukluk, buna sebep olabilir." ifadelerini kullandı.

Varis nasıl oluşur?

Ayakta duran sağlıklı bir insanda kanın aşağıdan yukarıya doğru kalbe gittiğini kaydeden İyem, "Kalbe giden kan, temizlendikten sonra vücuda dağılır. Toplardamarlarda bulunan kapak, yer çekimi nedeniyle kanın aşağıya doğru gitmesini önler. Bu kapakların herhangi bir sebeple bozulması, kanın yukarıdan aşağıya gitmesine sebep olur. Kanın bu ters yönlü hareketinden dolayı bacak toplardamarlarında genişlemeler görülür. İlk etapta örümcek ağına benzeyen bir görüntü oluşur. Daha sonra siyah veya yeşil varis pakeleri meydana çıkar." bilgisini verdi.

"Aynı zamanda bir meslek hastalığıdır"

Varisin bir meslek hastalığı da olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hikmet İyem, "Özellikle uzun süre ayakta durulan mesleklerde daha sıklıkla karşılaşılmaktadır. Mesela saatlerce ameliyat yapan doktorlar, bu rahatsızlığa yakalanabilir. Restoranda saatlerce ayakta duran garsonlar, tezgahtarlar, kuaförler ve diş hekimleri de varise yakalanma ihtimali olan meslek gruplarındandır." dedi.

Üç tip varis

Doğum sayısı arttıkça kadınlarda varis görülme olasılığının da arttığını aktaran İyem, "varisler genel olarak üçe ayrılıyor diyebiliriz. Örümcek ağına benzer görüntü oluşturan telenjektazik varisler, başlangıç aşamasında görülür. Bu varisler, saç kılı inceliğinde örümcek ağlarını andırmaktadır. Daha sonra retiküler varisler gelir. Bunlar kalem ucu büyüklüğüne sahip, yeşil renkli varislerdir. Kabarık değildirler. Bunlar tedavi edilmediği takdirde varis pakeleri ortaya çıkar. Bunlar ciltte fındık büyüklüğüne erişebilir. Bacakta karnabahar görüntüsü oluşturan bu varisler, yeşilimtırak ya da siyah olabilir." ifadelerini kullandı.

Variste tedavi yöntemleri

Gece krampları, ciltte kalınlaşma, kaşıntı ve renk değişikliği gibi belirtiler gösterebilen varislerin, bacaklarda dolgunluk hissine sebebiyet verdiğini kaydeden Prof. Dr. Hikmet İyem, "Tedavi yapılamayan hastaların bacaklarında yaralar açılabilir. Çeşitli tedavi yöntemleri var. Medikal tedavi, köpük tedavisi (skleroterapi), basınçlı varis çorapları kullanımı, laser tedavisi ve radyofrekans tedavisinin yanı sıra zamk benzeri yapıştırıcı ürünler kullanılabilir. Son aşamada cerrahi müdahaleye başvurulur." dedi.

"Birinci ve ikinci evredeyken tedavi edilmelidir"

Tedavi edilmeyen varislerin ölümcül sonuçlara yol açabileceğini kaydeden İyem, "Üçüncü evreye geçilmişse ve bacaklarda fındık büyüklüğünde pakeler oluşmuşsa bu varisler alınamaz. Bu varislerin içinde kan birikmeye başlar. Burada oluşan pıhtılar, akciğere giderek pulmoner emboliye neden olabilir. Bu da ölüme yol açar. Ciltte sertleşme ve bacaklarda şişlikler oluşur. Ciltteki sulanma, 'venöz ülser' denilen bacak yaralarının ortaya çıkmasına neden olur. Tedavi geciktirilirse akciğerde pıhtı atabilir. Yani varis tedavileri, henüz hastalık birinci veya ikinci evredeyken yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)