BM: İsrail ve Filistin arasındaki artan çatışmalardan dolayı son derece endişeliyiz

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ile Filistin arasındaki artan çatışmalar nedeni ile son derece endişeli olduklarını açıkladı. BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, Filistin ve İsrail arasında tırmanan gerilim masaya yatırıldı.

DÜNYA 10.10.2023, 16:51
BM: İsrail ve Filistin arasındaki artan çatışmalardan dolayı son derece endişeliyiz

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki ölümcül çatışmaların 4. gününe gelindiğini belirterek, Gazze'den İsrail'e yönelik roketler fırlatıldığı ve İsrail'in de Gazze'ye karşı hava saldırılarının devam ettiği ifade edildi.

‘‘Gazze Şeridi’nden 187 bin 500 kişi yerinden edildi’’

Hızla artan çatışmalar nedeniyle oldukça endişeli olduklarını vurgulayan Laerke, 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana Gazze Şeridi'nde yerinden edilmelerin hızlı bir şekilde arttığını ve bu rakamın 187 bin 500'e ulaştığını kaydetti.

Laerke, "Çatışmalar devam ettikçe daha fazla yerinden edilmeler olacaktır" dedi.

İsrail, Gazze’ye elektrik ve su akışını durdurdu!

İsrailli yetkililerin, Gazze Şeridi'ne elektrik vermeyi durdurduğunu ve elektriğin günde sadece 3-4 kez verildiğini hatırlatan Laerke, Gazze Elektrik Santrali'nin şimdiye kadar ki tek güç kaynağı olduğunu ve bu santrelin yakıtının birkaç günde tükenebileceğini vurguladı.

Laerke, "İsrail yetkililer, Gazze'ye su akışını kesme yönünde karar verdi. Bu karar, Gazze'deki 610 binden fazla insanı etkiliyor. Eğer süreç bu şekilde devam ederse ciddi bir içme suyu sıkıntısına neden olur. İnsani yardım kuruluşlarının bölgeye müdahalesi devam ediyor fakat çatışmalar ve erişim kısıtlamaları dolayısıyla oldukça kısıtlı durumdalar" şeklinde konuştu.

Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki yıkıcı depremden iki gün sonra artçı sarsıntıların devam ettiğini söyleyen Laerke, depremlerden 12 bin 110 kişinin etkilendiğini açıkladı.

Laerke, depremden bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları kapsamında uluslararası ortaklar sayesinde yerel kuruluşlarla koordinasyon içinde olduklarını belirtti.

"Liderlerin sorumluluğu ortalığı sakinleştirmektir"

"Hamas'ın İsrail'e yönelik düzenlediği saldırısının ardından İsrail Başbakanı Netanyahu abluka altında olan Gazze Şeridi sakinlerine 'bölgeyi terk etme' konusunda çağrı yaptı ve Hamas'ın bulunduğu bütün bölgeleri enkaza çevireceklerini açıkladı.

İsrail'in saldırıları karşısında uzun yıllardır mağdur ve zor durumda olan Gazze halkı adına endişe duyuyor musunuz?" sorusuna cevap veren BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani ise şu şekilde konuştu:

"Bu konuda belirtmemiz gereken birkaç unsur bulunuyor. Bunlardan birisi; ülkelerin kışkırtma dilinin kullanılmasıdır. Bu, şiddete ve nefrete teşvik edebilecek açıkça bir söylemdir ve bu bağlamda elbette ki şiddetli tartışma ortamları ortaya çıkabilir. Bu durum açıkçası çok duygusal bir süreç. Halk arasında intikam ve diyalog duygularını zaten hep birlikte gördük. Bu durumla, uluslararası insan hakları hukukuna saygı duyarak başa çıkabilmek için ortalığı sakinleştirmek, ülke liderlerinin sorumluluğu altındadır. Ne yazık ki onların da tam tersini ifade eden söylemler kullandığını gördük. Bu da gerilimi daha da tırmandırıyor ve şiddeti daha da körüklüyor."

Shamdasani, ülkelerin savaş propagandasını ayrımcılığa, şiddete ve düşmanlığa teşvik eden ulusal ırkla ya da dinle ilgili nefretin savunulmasını yasaklama sorumluluğu bulunduğunu vurguladı.

DSÖ’den çağrı: Gazze'ye insani koridor açılmalı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic, taraflar arasındaki şiddetin sona ermesi ve kritik tıbbi malzemelerin insanlara ulaştırabilmesi için Gazze'ye insani koridor açılması yönünde çağrıda bulundu.

Gazze Şeridi’ndeki 7 hastanede malzemeler tükendi!

DSÖ'nün, Gazze'deki sağlık görevlilerine yönelik müdahale eğitimi ve malzeme desteğini sürdürdüğünü belirten Jasarevic, Gazze Şeridi'ndeki 7 büyük hastanede, önceden konumlandırılmış olan malzemelerin tükendiğini açıkladı.

Çatışmaların başlangıcından bu yana dek Gazze Şeridi'nde, 13 sağlık tesisine yönelik gerçekleştirilen saldırının doğrulandığını vurgulayan Jasarevic, saldırılarda 6 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 4'ünün ise yaralandığını kaydetti.

Jasarevic, İsrail'deki bir sağlık tesisine karşı yapılan saldırının ve bir sağlık çalışanın öldürüldüğünün doğrulandığını da açıkladı.

Yorumlar (0)