İsrail-Filistin savaşında son durum: Filistin'de can kaybı sayısı 2 bin 215'e ulaştı!

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim Cumartesi günü sabah saatlerinde İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli saldırı başlatmasının ardından İsrail'in karşılık olarak Gazze Şeridi'ne başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu devam ediyor. Filistin, İsrail güçlerinin Gazze ve Batı Şeria'da gerçekleştirdiği saldırılarda 724'ü çocuk, 458'i kadın olmak üzere toplam 2 bin 215 Filistinlinin hayatını kaybederken 6 bin 612 kişi de yaralandı. Gazze'den gerçekleştirilen saldırılarda ise 1300 İsrailli hayatını kaybederken 3 bin 300 kişinin de yaralandığı açıklandı.

DÜNYA 13.10.2023, 09:30 15.10.2023, 09:24
İsrail-Filistin savaşında son durum: Filistin'de can kaybı sayısı 2 bin 215'e ulaştı!

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim Cumartesi günü sabah saatlerinde İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli saldırı başlatmasının ardından İsrail'in karşılık olarak Gazze Şeridi'ne başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu çatışmanın 9. gününde devam ediyor.  

2 bin 215 Filistinli hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail'in düzenlediği saldırılarında 724'ü çocuk, 458'i kadın olmak üzere toplam 2 bin 215 Filistinlinin hayatını kaybederken 8 bin 714 kişi de yaralandı.

Bakanlık, saldırılarda İsrail'in kasıtlı olarak ambulansları hedef aldığını ayrıca hava saldırıları dolayısıyla Gazze'deki Beyt Hanun Hastanesi'nin hizmet dışı olduğunu açıkladı.

İsrail'de ölü sayısı 1300'e yükseldi

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail’e yönelik düzenlenen saldırılarda ise 1300 kişinin öldüğü açıklandı. 

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Gazze'den düzenlenen saldırılarda yaralanan İsrailli vatandaşların sayısının 3 bin 300'e yükseldiği belirtildi. 

2 aylık masum bebeği öldürdüler!

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırılar devam ederken sivil halk ve masum çocukla tek tek hayattan koparılıyor.

Çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 1900'e yükselirken, İsrail güçlerinin Refah kentinde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 2 aylık Muhammad Al-Khayyat bebek, yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayan küçük bebek, hayata gözlerini yumdu.

İsrail bugün Gazze'de 100 kişiyi daha öldürdü!

İsrail savaş uçaklarının bu sabahtan itibaren Gazze şehrine düzenlediği yoğun bombardıman sırasında en az 100 Filistinli daha hayatını kaybederken, 1000 Filistinli de yaralandı.

İsrail ordusuna ait savaş uçakları 7 gündür, Filistinli sivilleri, özel ve kamu mülkleri bombalamaya devam ediyor.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın paylaştığı habere göre, İsrail savaş uçakları tarafından hiçbir uyarıda bulunmaksızın yüzlerce ton bomba atışı yapılan Gazze'de onlarca ev yerle bir edildi.

Bu sabah itibari ile devam eden saldırılarda ise en az 100 Filistinli öldürülürken, yaklaşık 1000 Filistinli de yaralandı.

Morglarda yer kalmadı!

Ayrıca haberde, Aksa Hastanesi'ndeki morglarda yer kalmadığı, bu yüzden dolayı da cenazelerin, çadırlarda bekletildiği aktarıldı.

İsrail polisinden Mescid-i Aksa'ya gaz bombalı saldırı

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te tansiyon yükseliyor. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da Cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere engel olmak için gaz bombası ile müdahale etti.

İsrail polisi, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyenlere engel olmak için işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen Filistinli vatandaşlara engel oldu.

Bunun üzerine Filistinli siviller, cuma namazını Ras El-Amud bölgesindeki başka bir caddede kıldı.

İsrail polisi Mescid-i Aksa’nın olduğu bölgeye gelmek isteyen Filistinlilere plastik mermiler ve gaz bombasıyla müdahale etti.

İsrail’den Gazze'deki sivillere ‘‘evlerinizi boşaltın’’ çağrısı

İsrail güçleri, Gazze'de yaşayan sivil vatandaşların hepsine evlerini boşaltmaları konusunda çağrı yaptı. İsrail ordusu tarafından yapılan çağrıda, "Gazze şehri askeri operasyonların gerçekleştirildiği bir bölgedir. Önümüzdeki günlerde buraya önemli operasyonlar yapılacaktır. İkinci bir duyuruya kadar bölge halkı Gazze'ye geri dönemeyecek" ifadeleri kullanıldı.

İsrail, "rehinelere zarar verme pahasına" saldırıları sürdüreceğini açıkladı

İslami Cihad ve Hamas 7 Ekim'den bu yana rehin aldıkları çok sayıda İsrail askerini Gazze'ye götürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail ise konuya ilişkin dün yaptığı açıklamada Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde tuttuğu İsrailli "rehinelerin zarar görmesi pahasına" Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına devam edeceğini açıkladı.

Hamas: İsrail utanç ve hayal kırıklığı yaşayacak

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları için "Uzun bir mücadele ile tüm olasılıklara hazırız. Düşmanımız utanç ve hayal kırıklığından başka bir şey elde edemeyecek” değerlendirmesini yaptı.

Sözcü Ebu Ubeyde, "Aksa Tufanı operasyonu, İsrail işgal güçlerinin başlattığı saldırılara karşı verilen bir tepkidir ve kutsal değerlerimizi savunmaktır” şeklinde konuştu.

Filistinli direniş grubu Kassam Tugayları’nın savaşın gidişatına hakim olduğunu vurgulayan Ebu Ubeyde, İsrail ordusunun, Gazze’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılarda kara harekatı düzenleme tehdidini ise “gülünç” bulduklarını söyledi.

İsrail, Gazze’yi denizden de vurmaya başladı!

Filistin resmi haber ajansı WAFA tarafından paylaşılan habere göre İsrail donanmasına ait hücum botları, Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin orta kesimleri ile Han Yunus kenti sahilinde bulunan yerleşim yerlerini denizden vurdu.

Gazze’de 7 cami yıkıldı

İsrail'in saldırıları dolayısıyla Gazze Şeridi'ndeki El-Yermuk, Es-Susi, El-Emin Muhammed, Muhammed el-Habib, Ahmed Yasin, El-Abbas ve El-Garbi camileri yıkıldı.

İsrail Gazze'ye su, yakıt ve elektrik akışını kesti

Konuya ilişkin açıklama yapan İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, yaklaşık 2 milyon Filistinli vatandaşın yaşadığı Gazze Şeridi'ne giden su akışının kestiklerini söyledi.

Katz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne verdiği elektriğin de kesilmesi konusunu öngören bir talimat imzaladığını belirtmişti.

Katz, bir diğer paylaşımında ise "İsrail'den Gazze'ye sağladığı su akışının derhal kesilmesini emrettim. Yakıt ve elektrik dün kesildi. Daha önce olan imkanlar, artık olmayacak” ifadelerine yer verdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Gazze Şeridi'ne yönelik tam abluka uygulayacaklarını ve bölgeye yiyecek, yakıt ve elektrik sağlanmayacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ara buluculuğa hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise saldırılara ilişkin "Türkiye olarak tarafların talep etmesi durumunda esir takası dahil olmak üzere her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir devam eden diplomatik temasların sürdürüldüğünü, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile oldukça verimli telefon görüşmeleri gerçekleştirdiklerini açıkladı. Her iki lidere de sivil halkın ölümlerinden dolayı duydukları derin üzüntüyü ifade ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmaların sonlandırılması, sükunet ortamının bir an önce sağlanması noktasında ülke olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirttiğini söyledi.

ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'den İsrail'e destek

ABD, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere liderleri ise "Önümüzdeki günlerde, İsrail devletinin kendini savunabilmesini sağlamak ayrıca barışçıl ve entegre bir Orta Doğu bölgesinin koşullarını düzenlemek için müttefikler ile İsrail'in ortak dostları olarak koordinasyon ve birlik içinde kalacağız" şeklinde mesaj paylaştı.

Yorumlar (0)