BM'den İsrail'e kritik çağrı

Antonio Guterres, Gazze'de sivil can kayıplarından endişe duyduğunu kaydederek, İsrail'e bütün operasyonlarını uluslararası insani hukuk kapsamında gerçekleştirme çağrısında bulundu

DÜNYA 09.10.2023, 23:10 10.10.2023, 18:31
BM'den İsrail'e kritik çağrı

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Guterres, New York'taki Birleşmiş Milletler binasında Filistin-İsrail'deki gelişmelere dair basın mensuplarına açıklamalar yaptı.

İsrail ve Filistin topraklarındaki 'daha evvel benzeri görülmemiş' gelişmeleri görüşmek için üst düzey Birleşmiş Milletler liderleriyle buluştuğunu bildiren Guterres, Hamas'ın gerçekleştirdiği 'tiksindirici' saldırıları kınadı.

Guterres, çok sayıda vefat olduğunu kaydederek, aralarında sivillerin de olduğu 100'ü aşkın İsraillinin ise rehin alındığını belirtti. 

"Filistinlilerin meşru dertleri olduğunu elbette kabul ediyorum. Fakat hiçbir şey sivillerin yaralanması, el konulması ve öldürülmesine sebep olan bu 'terör saldırısını' asla haklı çıkarmaz." diyen Antonio Guterres, çatışmaların ivedilikle sona erdirilmesi ve rehinelerin salıverilmesi çağrısı yaptı. 



"BM okulu da hedef alındı"

Antonio Guterres, Hamas saldırılarının akabinde 'İsrail ordusunun Gazze'yi topa tuttuğunu' vurgulayarak, "Gazze'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 500 Filistinlinin yaşamını yitirdiğine ve 3 bin kişinin yaralandığına ilişkin haberlerden büyük endişe duyuyorum." şeklinde konuştu.

İsrail operasyonlarının devam etmesiyle birlikte yaralı ve ölü sayısının artacağını ifade eden Guterres, "İsrail'in meşru güvenlik kaygılarını da anlamakla birlikte İsrail'e, bütün askeri operasyonlarını çok titiz bir biçimde uluslararası insani hukuka riayet ederek yapması gerektiğini anımsatıyorum." dedi.

Antonio Guterres, sivillerin ve sivil altyapıların her daim korunması gerektiğine dikkat çekerek "Bunlar hiçbir daim hedef olmamalıdır." diye konuştu. 

İsrail'in şimdiden camiler, yerleşim konutları ve sağlık tesislerini hedef aldığına dair haberlerin olduğunu aktaran Guterres, ayrıca yerlerinden edilen kişilerin sığındığı UNRWA'ya (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı) bağlı iki okulun da hedef alındığını açıkladı.

Antonio Guterres, "İsrail'in bugün yakıt, gıda ya da elektriğin olmayacağı Gazze'ye dönük tam bir kuşatma başlatacağına dair açıklamasını derin bir endişeyle karşılıyorum." ifadesini kullandı. 



"Çatışma bir anda oluşmadı"

Gazze'deki son durumun çatışma evvelinde de çok sıkıntılı olduğunu, halihazırdaki çatışmaların yalnızca durumu daha da kötüleştireceğini dile getiren Guterres, Gazze'ye insani yardım malzemelerinin girişine müsaade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Antonio Guterres, uluslararası camiaya yardım çağrısı yaparak, çatışmanın çok daha geniş bölgeye yayılmaması için gayret sarf ettiğini belirtti.

Özellikle zor vakitlerde 'uzun vadeye' bakmak gerektiğine ve 'aşırıları kuvvetlendirecek' adımlardan uzak durmak gerektiğine dikkat çeken Guterres, "Bu çatışma bir anda oluşmadı. Çok uzun vakittir süren ve sonunda siyasi çözüm görünmeyen 56 senelik bir işgalden ötürü yaşandı." açıklamasında bulundu. 

Antonio Guterres, artık kutuplaşmayı, nefret, ve kan dökülmesini sona erdirmenin vakti geldiğini kaydederek, yalnızca müzakere edilmiş bir sulhun her iki tarafın da meşru isteklerini yerine getireceğini dile getirdi.

Yorumlar (0)