Soğuk kış aylarında gribe düşman gıdalar!

Vücut direncini yüksek tutmak ve gribe karşı savunma kalkanı oluşturmak amacıyla tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Küçük'ten çok önemli tavsiyeler...

SAĞLIK 08.12.2019, 14:08 08.12.2019, 14:13
Soğuk kış aylarında gribe düşman gıdalar!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Küçük, griple mücadelede yenip içilen gıdaların çok önemli olduğuna dikkat çekti. 

Gribin özellikle kış aylarında çok yaygın olarak rastlanan ve özellikle yaşlı, bebek ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için risk oluşturabilecek virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu belirten Küçük, "Grip virüsü sürekli yapısal değişimlere uğradığı için insanlara tekrar tekrar bulaşabilen bir virüstür." dedi.

"En yaygın görülen salgın hastalıktır"

A, B ve C olarak isimlendirilen 3 tip grip virüsün bulunduğunu kaydeden Küçük, "Ancak gripte etkili olanlar A ve B tipleridir. Grip, bilindiği üzere bulaşıcıdır ve buna bağlı olarak en yaygın görülen salgın hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alır." ifadelerini kullandı.

Küçük, kış mevsiminde soğuk olan havaya karşı uyum sağlamak amacıyla vücudun daha fazla enerji harcadığına dikkat çekerek, "Sağlıklı beslenmeyen kişilerde bu ihtiyaç karşılanmak istendiğinde vücut direnci düşer ve kişi hastalıklara karşı savunmasız hale gelir. Vücut direncini yüksek tutmak ve gribe karşı savunma kalkanı oluşturmak için, bazı gıda ürünlerinin önemi vardır." diye konuştu. 

"Soğan ve sarımsak doğal antibiyotiktir"

Beyaz ve yeşilçayın, güçlü antioksidan özelliği ile doğal birer virüs düşmanı ve bağışıklık kuvvetlendirici olduğunu aktaran Küçük, "Doğal bir diğer antibiyotik de soğan ve sarımsaktır. Yapısındaki bileşikler sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkiye sahip soğan ve sarımsağın, yemek ve salata soslarına mutlaka katılması gerekir. Yemeklerin yanında saplarıyla birlikte tüketilecek 5-10 dal maydanoz ise, kişinin günlük C vitamini gereksiniminin üçte birini, beta-karoten ihtiyacının ise yüzde 10'unu karşılar." dedi. 

"Balık haftada 2-3 defa tüketilmeli"

Küçük, balığın gribe karşı etkili bir savunucu olduğunun kanıtlandığını vurgulayarak, "Omega 3 yağ asitleri ve zengin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği bulunan balığın haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Balığın yanında fındık-ceviz-badem gibi kuruyemişlerin de vücudun direncini artırmada önem arz ettiğini belirten Küçük, " E vitamini en kuvvetli antioksidan vitaminler olan fındık-ceviz-badem üçlüsünün düzenli tüketimi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Zencefilin sayısız faydası pek çok bilimsel araştırma ile ispatlanmış. O faydalardan biri de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi." ifadelerini kullandı.

"Nar, griple mücadelede son derece önemli"

Küçük, narın çoğunlukla suyu tüketilen ve zahmetli yenilmesi nedeniyle sıkıntıya girmekten kaçınılan bir meyve olduğuna dikkat çekerek, "Ama griple mücadelede son derece önemli bir rol oynayan nar da kabuğuna yakın beyaz kısımlarıyla tüketilmelidir." dedi. 

Narın içeriğinde bulunan polifenolik bileşikler ve nara kırmızı rengini veren antosiyaninlerin, antioksidan kapasitesiyle bağışıklık sistemini güçlendirici bir özellik taşıdığını aktaran Küçük,  Beyaz kısımlarından da faydalanmak ise antioksidan etkisini kat kat artırır." açıklamasında bulundu.

"Kivi nefes darlığına iyi geliyor"

Küçük, kivinin tam bir vitamin ve mineral deposu olduğunu vurgulayarak, "Hem çocuklarda hem de erişkinlerde nefes darlığı, astım ve öksürük gibi bezdirici sorunlara karşı son derece fayda sağlar. Antioksidan bakımından zengin olan adaçayı, soğuk algınlığına iyi gelir. Adaçayı ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda da oldukça faydalıdır." diye ekledi. 

Yorumlar (0)