Bakan duyurdu: Son aşamaya gelindi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başta olmak üzere ilçe belediyeleri ve kamu kurumları dâhil toplam 52 kurumun olumlu görüşünü aldık." dedi. 

GÜNDEM 08.12.2019, 14:40 08.12.2019, 14:50
Bakan duyurdu: Son aşamaya gelindi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini duyurdu. 

Bakan Turhan, Kanal İstanbul'un dünyanın en büyük projelerinden biri olacağını kaydederek, "Kanal İstanbul Projesi de ülkemiz ve İstanbullu vatandaşlarımız için büyük öneme sahiptir. İstanbul için hayata geçirilen birçok projeyle, İstanbul'u muhtemel tehlikelerden korumanın yanı sıra daha temiz İstanbul'a ulaşmayı amaçlıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız her proje, İstanbul'da daha az egzoz gazı salınmasını sağladı. Yaptığımız her projeyle İstanbul'a yeni yeşil alanlar kazandırdık. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere biz İstanbul'a büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı. 

25 bin gemi kapasitesi bulunan İstanbul Boğazı'nda her yıl ortalama 40-42 bin gemi trafiği olduğunu belirten Turhan, "Boğaz'ı kullanacak gemiler, neredeyse bir hafta beklemek durumunda kalıyor. Gemiler, güvenliği sağlamak amacıyla kılavuz ve römorklarla geçiriliyor." dedi. 

"Yüksek deniz trafiği endişelendiriyor"

Turhan, geçmişte boğazlarda gerçekleşen kazaların büyük hasarlara yol açtığını anımsatarak, şu ifadeleri kullandı:

"94 bin 600 ton ham petrol taşıyan ve 27 gün boyunca söndürülemeyen Independenta tanker gemisi faciası hala akıllarımızda. Nassia ve Shipbroker tankerlerinin çarpışması nedeniyle boğazların petrolle kaplanması hala akıllarımızda. Sadece 4 yıl önce Ethem Pertev Yalısı'na çarpılması ve tarihimize verilen büyük hasar hala akıllarımızda. Şu anda oluşan yüksek deniz trafiği de bizi bu nedenle endişelendirmekte. Bu yüksek deniz trafiği sonucunda oluşacak herhangi bir kazanın, sonuçları artık katlanılamayacak düzeyde olabilir."

"Onlarca balık türü yok olabilir"

Hatta boğazlarda iki tanker arasında gerçekleşecek muhtemel kazanın Marmara Denizi ve Karadeniz'de onlarca balık türünü bir anda yok edebileceğine dikkat çeken Turhan, "Bu nedenle Kanal İstanbul Projesi'nin yapılması, İstanbul Boğazı'nın geleceği için artık zaruret halini almıştır. Kanal İstanbul, sadece bugünün değil yarının da projesidir. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’nı kazalardan kurtaracak projedir." şeklinde konuştu. 

"Tehlikeli madde taşıyan gemilerin oluşturabileceği riskler azaltılacak"

Turhan, petrol başta olmak üzere İstanbul Boğazı'ndan geçen tehlikeli yük miktarının 150 milyon tonu geçtiğini vurgulayarak, "Küresel petrol ticaretinin önemli bölümüne Karadeniz ve Marmara Denizi ev sahipliği yapıyor." dedi. 

İstanbul Boğazı'nın dünyanın en tehlikeli suyollarından biri olarak gösterildiğini kaydeden Turhan, "Kanal İstanbul'la İstanbul Boğazı'nın gemi trafik yükünü azaltmakla kalmayacağız. İstanbul Boğazı'nda tehlikeli madde taşıyan gemilerden dolayı oluşabilecek riskleri de minimize edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Maddi yüklerden kurtulmuş olacaklar"

Boğaz'dan beklemeden geçmek isteyen gemi ve tankerler için de alternatif oluşturulacağını aktaran Turhan, "Uluslararası yük taşıyan gemiler, ücreti karşılığında Kanal İstanbul'u kullanabilecek. Bir haftayı bulan bekleme nedeniyle oluşabilecek maddi yüklerden de kurtulmuş olacaklar." açıklamasında bulundu. 

Turhan, özellikle dünya ticaretinin doğuya kayması sebebiyle boğazları kullanan gemi sayısının her geçen sene artış gösterdiğini belirterek, "20 yıl içinde İstanbul Boğazı'nı kullanacak gemi sayısı 70 bini bulabilir." dedi.

"Mavi ve yeşilin birleştiği çevreci bir proje"

Söz konusu projenin Türkiye'ye yeni bir boğaz geçişi kazandırmasının yanında İstanbul'da yeni yaşam alanı oluşturacağını ifade eden Turhan, "Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile planlamaları yapıyoruz. Kurulacak yeni alan, marinasıyla, serbest bölgesiyle, suyoluyla, havaalanıyla başlı başına kendi kendine yeterli, mavi ve yeşilin birleştiği çevreci bir proje olacak." diye konuştu.

"Olumsuz yapılaşma modernize edilecek"

Turhan, kentsel dönüşümle özellikle deprem kuşağında olan İstanbul'daki olumsuz yapılaşmanın da hızlıca modernize edileceğine dikkat çekerek, "Aynı zamanda İstanbul'un her tarafıyla entegrasyonu sağlanmış başlı başına kendine yeten bir medeniyet projesi olacak." ifadelerini kullandı. 

"52 kurumun olumlu görüşünü aldık"

Kanal İstanbul Projesi'nin bazı kesimler tarafından siyasi amaçla eleştirildiğini ileri süren Turhan, "Ancak biz bu projeye siyasi gözle bakamayız. Biz İstanbul'un geleceğini düşünmek zorundayız. Bu nedenle de bu projede çok dikkatli bir şekilde ilerliyoruz. Projeye başladığımız ilk günden bu yana da her bir eleştiri konusunu enine boyuna tartışıyoruz ve endişeye sevk edecek herhangi bir durum kalmayacak hale getirildikten sonra yola devam ediyoruz. Zaten 2011'den bu yana yaptığımız bu titiz çalışmaların sonucunda üniversiteler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyeleri ve kamu kurumları da olmak üzere toplamda 52 kurumun olumlu görüşünü aldık." dedi.

"İBB ile protokol imzalandı"

Söz konusu projeye ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini aktaran Bakan Turhan, "Güzergâhta, mevcut ve planlanan diğer kurumlara ait projelerle ilgili görevlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi için bakanlıklar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında iş birliği protokolü imzalandı." diye ekledi.

Kanal İstanbul nedir?

Kanal İstanbul, İstanbul'da gerçekleştirilmesi düşünülen bir su yolu projesidir. 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak medyaya yansıyan projenin ismi, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutuldu. 27 Nisan 2011'de Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile projeye ilişkin temel bilgiler duyuruldu.

Projenin özellikleri nelerdir?

Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda uygulamaya geçirilecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak amacıyla Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapay bir su yolu açılacak. 

Kanalın uzunluğunun 40-45 kilometre, genişliğinin yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacağı biliniyor. Suyun derinliği ise 25 metre olacak. Söz konusu kanalla birlikte İstanbul Boğazı, tanker trafiğine tamamen kapanacak. İstanbul'da iki yeni yarımada ve bir yeni ada oluşacak.

453 milyon metrekareye kurulacağı düşünülen Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturuyor. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekare ile ortak yeşil alanlara tahsis edildi. 

Projenin etüt çalışması iki yıl boyunca devam edecek. Çıkarılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için faydalanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)