Sağlıkta yeni dönem başladı: Uzaktan muayeneyi kim karşılayacak?

Hastanelerde yeni bir dönem bugün itibarıyla başladı. Artık uzaktan muayene masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Doktorlar, gerekli gördüklerinde rapor ve reçete yazabilecek.

SAĞLIK 22.05.2024, 14:16 Melina Ay
Sağlıkta yeni dönem başladı: Uzaktan muayeneyi kim karşılayacak?

Hastanelerde yeni dönem bugünden itibaren başlıyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde artık uzaktan muayene yapılabilecek. Bu muayenelerin ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınacak. Her hastane için yapılabilecek uzaktan muayene sayısı günde bir adetle sınırlandırıldı. SGK, aynı hastanede aynı hastaya günlük olarak sadece bir uzaktan muayene ücretini karşılayacak.

E-reçete ile ilaç yazılacak

Uzaktan muayeneler uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilecek. SGK, aynı hastane ve aynı uzmanlık dalı için (acil servis hariç) hastanın on gün içinde yapılan yeni uzaktan muayene ücretlerini karşılamayacak.

Doktorlar, muayene sonrasında tedaviye yönelik e-reçetelerle ilaç yazabilecekler. Uzaktan muayene esnasında reçete edilen ilaçlar, SGK ile anlaşmalı eczanelerden temin edilebilecek. Ayrıca, doktorlar hastalar için e-rapor da düzenleyebilecek.

Bu uygulama nereleri kapayacak?

Uzaktan muayene hizmeti, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşları tarafından verilecek. İkinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, dal hastaneleri ve bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinden (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerini kapsıyor. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alıyor.

Doktor gerek görürse…

Uzaktan sağlık hizmeti, yalnızca gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip ve Bakanlık tarafından izin verilmiş hastanelerde sunulabilecek. Sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin olanakları dahilinde muayene edilecek. Doktor, gerek gördüğünde hastalara bir hastaneye giderek yüz yüze muayene olmalarını önerebilir. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar aracılığıyla sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilir ve takip edilebilir.

Ne zaman yürürlüğe girdi?

Koronavirüs salgını döneminde karantinadaki hastalar için uzaktan muayene hizmeti uygulanabiliyordu. Sağlık Bakanlığı, 2022 yılında bu konuyla ilgili bir yönetmelik yayımladı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022’de yürürlüğe girdi. SGK ise geçen ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak, uzaktan hasta değerlendirme hizmetlerinin bedellerini karşılama kararı aldı.

Yorumlar (0)