Bakan Bayraktar heyecanlandırdı: Yeni keşif yakın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz’de yeni keşiflere yelken açtıklarını duyurdu. Bakan Bayraktar, Fatih Sondaj Gemi'sinin, Sakarya Gaz Sahası’nda Göktepe-2 adını verilen kuyuda sondaj çalışmalarına başladığının bilgisini verdi.

EKONOMİ 23.05.2024, 11:32 Şeyda Gül
Bakan Bayraktar heyecanlandırdı: Yeni keşif yakın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Karadeniz’de yeni keşiflere yelken açtıklarını duyurdu. “Fatih Sondaj Gemimiz, Sakarya Gaz Sahası’nda Göktepe-2 adını verdiğimiz kuyuda sondaj çalışmalarına başladı” diyen Bakan Bayraktar, bir taraftan üretimi artırırken diğer yandan yeni sahalarda aramalarını sürdüreceklerini kaydetti. Bakan Bayraktar, uzunluğunun 229 metre, genişliği 36 metre olan Fatih Sondaj Gemisi, 51 bin 283 groston ağırlığa sahip bulunduğunun bilgisine yer verdi.

 Gabar'da 4 bölgede üretim

Geçtiğimiz günlerde Şırnak'ta bulunan Gabar'da 4 bölgede üretim yapmaya devam edildiğini açıklayan Bakan Bayraktar, burada 37 kuyu, 42 bin 500 varil günlük üretimin olduğunu aktarmıştı. Haziran ayında bir ara hedef olarak 50 bin varili görmüş olacaklarının mesajını veren Bakan Bayraktar, “Hedefimiz 100 bin varil en üst düzey üretime geçmek istiyoruz. Gabar'da petrolün kalitesi üst seviyede” demişti.

Karadeniz'e daha çok odaklanacağız

Yer altı kaynaklarında yeni keşifler ile enerjide dışa bağımlığın azaltılması hedeflendiğini dile getiren PETFORM Genel Sekreteri Murat Kalay, enerji alanındaki atılımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazın ve petrolün eş zamanlı olarak Karadeniz'de bulunup ekonomiye kazandırılmasının, Türkiye'nin son dönemde kaydettiği hidrokarbon alanındaki hamleyi daha da kıymetli yapacağını, Karadeniz'e çok daha fazla odaklanmayı sağlayacağını vurgulayan Kalay, Türkiye’nin tüm bu hamlelerle enerji üssü olma hedefine adım adım yaklaştığını belirtti.

Enerjide yeni denklemler kuruluyor

Enerjide yeni denklemler kurulduğunu aktaran Kalay, bunun da haliyle yeni enerji rotaları, yeni enerji merkezlerinin oluşmasına sebep olduğunu söyledi. Jeopolitik nedenlerden dolayı ülkemiz ciddi avantajlara sahip olduğunu dile getiren Kalay, “Merkez olma kabiliyetini kendi yerel hidrokarbon üretimimizle desteklediğimiz zaman zaten ortaya olması gereken ideal piyasa koşulları çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)