“Kadınların hayata tutunma oranını yüzde 98’e çıkaracağız”

Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren, meme kanserinin erken teşhisi için geliştirdiği ‘elektronik sütyen’ ile ilgili olarak, “Kadınların meme kanserine yakalandıktan sonra hayata tutunma oranları yaklaşık yüzde 22. Bu oldukça düşük bir oran. Umuyorum ki, geliştirdiğimiz teknolojilerle bu oranı yüzde 98'e kadar çıkarabiliriz” açıklamalarına yer verdi.

SAĞLIK 23.05.2024, 17:51 Melina Ay
“Kadınların hayata tutunma oranını yüzde 98’e çıkaracağız”

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde adını taşıyan bir kreşin açılış törenine katılan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Medya Sanatları ve Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Canan Dağdeviren, ‘giyilebilir ultrason tarama cihazı’ keşfinin detaylarını paylaştı. Dağdeviren'in geliştirdiği bu cihaz, sütyen içine yerleştirilerek tarama yapabiliyor ve muhtemel meme kanseri vakalarını erken teşhis etmeye yardımcı oluyor.

“Bin hasta üzerinde denemeyi düşünüyoruz”

Projenin insanlar üzerine deneme aşamasında olduğunu aktaran, Dağdeviren, “Yaklaşık 50 hasta üzerinde denedik ve bin hasta üzerinde deneme gibi bir planımız var. Önümüzdeki aylarda yeni makalemiz yayınlanacak. Aynı zamanda patentini yeni aldık, yeni onaylandı. Yaklaşık 3-4 yıl kadar sürdü. Uzun ve meşakkatli bir prosesti. Şimdi bir makalemiz daha yayınlanıyor, patentimiz alınmak üzere, 3 veya 3 buçuk yıl içerisinde marketleşme gerçekleşecek ve insanların kullanımına açılacak” diye konuştu.

“Yumurtalık kanseri üzerinde de çalışıyorum”

Kadınların ihtiyaçlarına yönelik projeler üzerinde çalıştığını anlatan Dağdeviren, “Son iki yıldır kadınların yaşamını kolaylaştıracak teknolojiler üzerinde çalışıyorum. Bu alandaki çalışmaların kısıtlı olduğunu düşündüğüm için kadınların günlük hayatını iyileştirecek çözümler geliştirmeye odaklanıyorum. Meme kanseri erken teşhisine yönelik tarama cihazlarından ağrı yönetimine kadar geniş bir yelpazede projeler üzerinde çalışıyorum. Ayrıca, tüp bebek yöntemlerinde kullanılan hormon iletimi ve yumurtalık kanseri gibi kadın sağlığına odaklanmış konulara da ilgi duyuyorum ve bu yönde çalışmalarımı sürdürüyorum” ifadelerine yer verdi.

Oranın artırılması hedefleniyor

Dağdeviren, kadınların meme kanserine yakalandıktan sonra hayatta kalma oranlarının çok düşük olduğunu vurgulayarak, "Kadınların meme kanserine yakaladıktan sonra hayata tutunma oranları yaklaşık yüzde 22. Bu çok düşük bir rakam. Biz bunu radyasyon gerektirmeksizin ve herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın evde kullanılacak, giyilebilir hale getirip, kadınları çok sık inceleyip hayata tutunma oranını yüzde 98'e kadar çıkarabileceğimizi umuyorum" diye konuştu.

“Hayatınızı heba etmeyin”

Gençlere önerilerde bulunan bilim insanı Canan Dağdeviren, şunları belirtti:

“Gençlerin kendilerine güvenmeleri gerekiyor. Başkalarının beklentileri doğrultusunda yaşamak yerine kendi tutkularını takip etmeliler. Kendi fikirlerini ve hayallerini gerçekleştirmek için çaba sarf etmeleri ve farklı bakış açılarına sahip insanlarla iletişim kurmaları önemli. Sorgulamaktan çekinmeden, meraklarını gidermek için sorular sormaları da önemlidir”

Keşfe dair detaylar

Giysinin içine yerleştirildikten sonra, sütyenin bir parçası gibi işlev görecek olan cihaz, herhangi bir fiziksel baskıya ihtiyaç duymadan tek bir seferde tüm meme dokusunun ultrason fotoğrafını çekebilecek. Cihaz, kadınların günlük aktivitelerini sürdürürken bile çalışacak, veri kaydı yapacak ve önceki tarama sonuçlarıyla karşılaştırma yapacak. Bu karşılaştırma sırasında herhangi bir değişiklik veya şüpheli bulgu tespit edilirse, kullanıcıya hızlı ve güvenli bir şekilde bildirim gönderilecek ve gerekli işlemler başlatılacak.

Yorumlar (0)