Doktorlar uyarıyor: En ufak bir nezlede acile gitmeyin!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte acil servis hasta yükünün artacağına dikkat çekilerek, nezle gibi mevsimsel hastalıklar için hastaların en ufak bir şikayette, acil servise başvurmamaları gerektiği ifade edildi.

SAĞLIK 12.10.2020, 00:06
Doktorlar uyarıyor: En ufak bir nezlede acile gitmeyin!

Koronavirüs gribe benzer belirtiler gösterse de nezle için durum biraz daha farklı. Doktorlar tarafından kış aylarında soğuk algınlığına ilişkin vakaların artmasıyla beraber acil servislerde yoğunluk meydana geldiğine dikkat çekerek, grip ve koronavirüsün ayırt edilebildiğini ve bunun için acil servislere hastaların akın etmemesi yönünde uyarılarda bulundu.

Hastaların yüzde 30’luk kesimi acil servislerden polikliniklere başvuru yapıyor

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Başar Cander, acil servislerin yıllardır sağlık hizmetlerinin en önemli merkezleri olarak hizmet verdiğini vurguladı.

Hastalardan yüzde 30’luk kesimin acil servisler üzerinden hastanelere başvuru yaptığını ve verilen hizmetin üçte birlik kısmının acil servisler üzerinden sağlandığını kaydeden Cander, korona döneminde 24 saate yayılan hasta başvurularını yönetmek için bütün mücadelenin merkezinin acil servisler olduğunu ifade etti.

“Virüs bulaşır diyerek başvuruyu geciktirmeyin”

Salgın sürecinde acil hizmetteki sağlık hizmetlerinin aksatılmadığını kaydeden Cander, vatandaşların salgının başladığı ilk zamanda acil servisleri gereksiz yere meşgul etmediğinin altını çizdi.

Fakat kimi vaklaarın korona bulaşır kaygısıyla acil başvurularını geciktirmesinin iyi sonuçlar doğurduğuna işaret eden Cander, kişinin bu noktada gerektiği zaman acillere başvuru yapmaktan çekinmemesi gerektiğini kaydetti.

Cander, 7-8 aylık hasta ve yönetim tecrübesi kazanmış acil servislerde de çalışanların hasta yönetmekte zorlanmadığını ifade etti.

Hastalığı şu an çok daha iyi tanıdıklarını fakat uzun süren bu mücadelenin oldukça yıpratıcı olabildiğinin ve şiddet olaylarının ise sağlık çalışanlarının morallerini bozduğunu söyledi.

“Gereksiz başvuru yapmayın”

Cander, önümüzde çok mühim bir “Bu kış nasıl geçecek?” sorusunun olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0)