Bakan Koca peş peşe duyurdu: MHRS'de yeni dönem pazartesi başlıyor

Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde yeni işleyişi açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pazartesi başlayacak sistemin 'Onaylı Randevu Dönemi' olarak adlandırıldığını duyurdu.

SAĞLIK 09.05.2024, 14:47 Şeyda Gül
Bakan Koca peş peşe duyurdu: MHRS'de yeni dönem pazartesi başlıyor

Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki (MHRS) yeni işleyişi açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ertesi gün randevusu olan her hastanın akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildireceğini söyledi. “Sağlıkta yakın dönemde beyaz reform ile hekimlerin kamuya geçişi başta olmak üzere pek çok sonucu getirmiştir” diyen Bakan Koca, sağlıkta şiddet yasası sonucunda şiddet vakaları büyük ölçüde azaldığını ifade etti. Beyaz kod uygulamasının yanı sıra gri kod uygulamasının da pilot uygulama olarak başlatıldığının bilgisini veren Bakan Koca, “Beyaz kod sayısı 1 milyonda 31'den 1 milyondan 14'e inmiştir. Gri kod uygulanan bölgelerde ise bu düşüş ilave olarak yüzde 50'den fazladır. Hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın emekliliklerine dair özlük haklarında önemli iyileştirmeler yapılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

UMKE Atak adında yeni bir birim kurduk

Sağlık çalışanlarının verdikleri her hizmetin karşılığını aldığı bir teşvik sistemine geçmiş durumda oldukları anlatan Bakan Koca, görevi medikal kurtarma olan UMKE çatısı altında UMKE Atak adında yeni bir birim kurduklarını anlattı. Bu ekiplerin medikal arama kurtarma çalışması yaptığını vurgulayan Bakan Koca, “Koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem arttı, kaynaklarımızın yakın üçte birini koruyucu hekimlik için kullandık” dedi.

1 milyon 400 binden fazla çifti taradık

Uzaktan Sağlık Hizmeti ile ilgili altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve pilot uygulamaları başlattıklarının bilgisini veren Bakan Koca, kronik hastaların takibi, rapor, reçete yenileme için de bu uygulama sayesinde çevrim içi hizmet sunmayı planladıklarını belirtti. Kısa adı Yaşam olan sağlıklı Yaş Alma Merkezlerimizi hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Koca, uygulamaya 80 yaş üzeri vatandaşlardan başladıklarını ve yaş sınırını aşağı indirerek uygulamayı yaygın hale getireceklerini söyledi. Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradıklarını anlatan Bakan Koca, “Yeni doğan SMA Tarama Programında 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın yüzde 90'ın üzerine çıkmasını sağladık” ifadelerini kullandı.

42 aile diş hekimliği biriminde 12 bini aşkın çocuğumuza ve ailelerine ulaştık

Aile diş hekimliği uygulamasını 3 ilimizde pilot olarak uyguladıklarını dile getiren Bakan Koca, 42 aile diş hekimliği biriminde 12 bini aşkın çocuğumuza ve ailelerine ulaştıklarını aktardı. 23 şehir hastanemizde toplam 34 bini aşkın yatak kapasitesiyle hizmet verdiklerini söyleyen Bakan Koca, yatak kapasitesi 15 bini bulacak olan 12 şehir hastanesinin yapımının devam etmekte olduğunu kaydetti.

2028'de tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak

“Kullanılan her 100 kutu ilacın 91'i değer bazında ise 57'si artık ülkemizde üretiliyor. Sağlık vadisini kurma çalışmalarını hızlandırdık. Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezimizin inşaatını tamamlayarak pilot üretimlere iki yıl içinde başlayabileceğiz” diyen Bakan Koca, hedefin ihtiyaç olan aşıların tamamının Türkiye'de üretilmesi olduğunu söyledi. “Üç aşımız yani kuduz, hepatit A ve suçiçeği aşıları teknoloji transferiyle artık ülkemizde üretilecek” sözleriyle müjdeyi veren Bakan Koca, bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da hıfzıssıhhada üretileceğini dile getirdi. 2028'de tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacağını aktaran Bakan Koca,Tip 1 diyabet hastaları başta olmak üzere bütün diyabet hastalarımızın kullanabilecekleri sürekli glikoz ölçüm sensörlerini tamamen yerlileştireceklerinin bilgisini verdi. Klinik değerlendirmesini de tamamlayıp en kısa sürede hastalarımıza sunacaklarını anlatan Bakan Koca, “Nadir hastalıklar için Hücre ve Gen Terapisi Hastanesi'ni kuruyoruz. Böylece en güncel tedaviyi kendimiz geliştirerek uygulayacağız” dedi.

Başarı beraberinde bir sorun da getirmiştir

Açıklamalarında randevu sistemine de değinen Bakan Koca, başarının beraberinde bir sorun da getirdiğini söyledi. Sağlık hizmeti almayı son derece kolaylaştıracak bir gelişmeyi konuşmamın bu noktasında sizlerle paylaşmak istediğini kaydeden Bakan Koca, “Sağlık yöneticileri ve yazılım mühendisleri olarak birlikte bir alt yapı kurduk. MHRS, telefon ve internet erişiminin olduğu her yerde yepyeni bir özellik kazanmış, modifiye olmuş durumda” ifadelerini kullandı.

MHRS’de onaylı randevu dönemi hayırlı olsun

“Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız akşam saat 8'e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek” diyen Bakan Koca, bu sisteme onaylı randevu sistemi, MHRS'de başlatılan bu yeni döneme de onaylı randevu dönemi dediklerini anlattı. Uygulamanın Pazartesi günü başlayacağını duyuran Bakan Koca, “Onaylı randevu dönemi hayırlı olsun. Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var. 65 yaş üstü hastalarla kanser hastaları. Bu gruptaki hastalar, onay işlemlerinden istisnadır” şeklinde konuştu.

Öncelik talep bırakan hastalarda olacak

Onaylı randevu sisteminin hastanelere, hekimlere zamanı verimli kullanma imkanı sağlayacağını dile getiren Bakan Koca, hastanın gelemeyeceği randevuyu iptal edeceğini kaydetti. Böylece randevu sadakatsizliği sebebiyle şu an boş kalan kapasiteyi hizmet bekleyen hastalar için kullanabileceklerini dile getiren Bakan Koca, “Boş kalan her bir randevuda sistemden randevu alamayıp talep bırakmış hastalarımıza ulaşacağız. Öncelik talep bırakan hastalarda olacak” dedi

Hastamızın talebine 24 saat içinde cevap verebiliyor olacağız

Onaylı randevu sistemi sayesinde öngörümüze göre birçok branşta hastanın talebine 24 saat içinde cevap verebiliyor olacaklarını ifade eden Bakan Koca, bu yeni sistemden beklenen sonucu alacaklarına inandığını söyledi.  Taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi için ise Randevu Koordinasyon Merkezini devreye aldıklarının bilgisini veren Bakan Koca, “Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)