Aralıklı oruç hakkında dikkat çeken araştırma

Araştırmacılar, aralıklı olarak oruç tutmanın obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini savundu.

SAĞLIK 18.06.2023, 01:12
Aralıklı oruç hakkında dikkat çeken araştırma

Georgia Üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmada, yaygın olarak bilinen gün içinde üç kez beslenmek yerine 12 ila 14 saat süren bir aralıklı orucun insan sağlığı için çok daha uygun olduğu iddia edildi.

Günde üç öğünden meydana gelen geleneksel beslenmenin, insülin direncinin artmasına ve tip 2 diyabetin gelişmesine yol açabileceği kaydedilen çalışmada, aralıklı oruç tutmakla, obezite ve tip 2 diyabetin önüne geçilebileceğine dikkat çekildi.

Bahse konu çalışmada, aralıklı oruç tutmanın metabolizmayı iyileştirdiğine ve depolanmış yağları enerji kaynağı olarak kullanarak kilo vermeyi hızlandırmada yararlı olduğuna dikkat çekildi.



"Obezitenin sebeplerinden biri..."

Geleneksel olarak üç öğün beslenmenin vücuttaki biyolojik saati bozduğu öne sürülen çalışmada, aralıklı oruç tutmanın ise beyin sağlığı ve insülin direncinin iyileşmesine de katkı vereceği kaydedildi.

Söz konusu çalışmada, az ve düzenli yemenin, metabolik bozukluklar ve obezitenin önüne geçilmesini sağlayabileceği kaydedilirken, protein ve sağlıklı yağlar içeren kahvaltıya daha fazla ağırlık vermenin tip 2 diyabet ve obezite riskini azaltabileceğinin altı çizildi.

Araştırma ekibinde yer alan Georgia Üniversitesinden Krzysztof Czaja, gerçekleştirdiği açıklamada, "Yıllardır bize öğretilen şey, günde üç kez yemek ve arada bir atıştırmak gerektiğine yönelikti. Maalesef ki bu obezitenin sebeplerinden biri olarak görünüyor." ifadelerine yer verdi. 

Yorumlar (0)