Vodafone'dan internet kazanmak halen piyangoyu tutturmaktan zor olabilir!

Vodafone, “Yanımda” uygulamasıyla çark hizmetinde marka değişimine girdi. Ancak değişen ve değişmeyen neler, Vodafone nasıl bir strateji izliyor. Detaylar haberimizde...

ÖZEL HABER 20.10.2019, 14:54 01.04.2020, 00:26
Vodafone'dan internet kazanmak halen piyangoyu tutturmaktan zor olabilir!

Vodafone Yanımda uygulamasının “Bana ne var?” adlı hizmetinin kapsamındaki çark oyunu, internet kazanamayan kullanıcılarının tepkilerinden sonra aynı uygulama başlığındaki “Fırsatlar Dünyası’na” taşındı. Vodafone, bu konudaki artan tepkilerin ardından marka değişimine girdi. Müşterilerine sunduğu şans oyunu “Bana ne var? – Çark” artık “Fırsatlar Dünyası – Çark ” oldu.

8 dilimin 6’sı internet hediyesi

Vodafone’un “Bana ne var?” hizmetinden “Fırsatlar Dünyası’na” marka yönetim stratejisiyle taşıdığı “Çark” oyununda herhangi bir değişikliğe girmedi. Müşterilerine, “çarkıfelek” oyununu oynama kullanıcı deneyimi süren Vodafone “Yanımda” mobil uygulamasının “Fırsatlar Dünyası” kapsamındaki oyunda; 8 adet eşit dağılmış dilimlerin ikisinde “Sürpriz”, kalan altısında bir 500 MB, iki 1 GB, bir 2 GB, bir 4 GB ve bir 5 GB internet dilimleri sunuluyor.

Vodafone kullanıcıları “Çark’ı” internet paketi kazanmak için kullanıyor

Sosyal medya paylaşımları ve şikâyet siteleri incelendiğinde; Vodafone’un mobil uygulaması “Yanımda’nın” “Çark” hizmeti, Vodafone’un kullanıcı kitlesinin ezici çoğunluğu tarafından internet paketi kazanmak için kullanılıyor.

“Bana ne var?” hizmeti binlerce şikâyet aldı

Vodafone Yanımda mobil uygulamasının “Bana ne var?” adlı hizmetinin “Çark” oyunundan sadece “Sürpriz hediye” çıktığını ve bu durumu şikayet eden Vodafone kullanıcı kitlesi; Twitter’da #BANANEVAR, #VodafoneBoykot gibi etiketlerle konuyu trend listesine taşıyarak gündem yaptılar, tüketici hakem heyetlerine ve ilgili şirketin müşteri hizmetlerine kullanıcı şikayâtlerini aktaran “şikâyet sitelerinde” birçok kullanıcı Vodafone’un  “Bana ne var?” hizmetiyle ilgili şikayetlerini sunarak memnuniyetsizliklerini sundular. Sosyal medya platformlarında #BANANEVAR etiketi ile Vodafone kullanıcı kitlesi; haftalardır ve hatta aylardır, çarkı çevirince sadece sürpriz hediye ile karşılaştıklarını veya çıkarsa da sadece 6 ile 24 saat arası tanımlanan düşük kotalı internet paketlerine denk geldiklerini söylüyorlardı. Şikâyetler üzerine marka değişimine giren Vodafone Yanımda, “Fırsatlar Dünyası’na” taşıdığı çark hizmetinde de Vodafone kullanıcıları benzer sonuçlar alıyor.

İsmi az duyulmuş site ve markalardan indirimler çıkıyor

Vodane Yanımda’nın sunduğu oyunda, “Fırsatlar Dünyası” hizmetinde de kullanıcılar; çarkı çevirdikten sonra “Sürpriz” dilimiyle karşılaşınca, ismi çok bilinmeyen alışveriş sitelerinden, genellikle ihtiyaç duyulmayan ürünlere indirim kazanıyor. Bu da halen akıllara “rekabet ihlali mi var? (antitröst)” sorusunu getiriyor.

“Çark” niçin “Bana ne var’dan” “Fırsatlar Dünyası’na” taşındı: marka ve yönetimi

Türkiye’de 23,4 milyon abonesi olduğu bilinen ve bunun 14 milyonu 4,5G kullanıcısı olan telekomünikasyon devi Vodafone, kullanıcılara “şans oyunu” “Çark’ın” rassallığı hakkında bilgi henüz vermedi. Bununla birlikte Vodafone, "Çark" oyununun farklı bir hizmete taşınmasının bir iyileştirme çalışması olup olmadığı konusunda da bir açıklamada bulunmadı. Ancak Vodafone’un bu hamlesinin marka ve yönetimi stratejisi olduğu düşünülüyor. Marka, “tüketici tarafından alınan, fiziksel ve duygusal tatminler sağlayan bir karışım” olarak tanımlanıyor. Bir üründen ziyade, ürünün markası, aslında zihinde inşa edildiği, tüketici tarafından algılanan ve bir kişilik addedilen; soyut ve duygusal bileşenleri olan “beynin sağ yani ‘duygusal zekânın olduğu kısma’” hitap eder.

Vodafone gibi doğrudan halka arz etmek üzere hizmet sunan şirketler; ürünlerini pazarlarken çeşitli analiz yöntemleri kullanır. Ülkenin demografik yapısından, kültürel eğilimlere; politik faktörlerden, ekonomik büyüme ve kararlılık gibi etkenlere; yasal ve düzenleyici faktörlerden, politik faktörlere; teknolojideki değişimlerden; pazardaki eğilimlere kadar analizde bulunması gerekiyor. Bunlarla birlikte kendi içinde SWOT( Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler) gibi tetkikler derlenip düzenleniyor. Aynı şekilde rakiplerini iyi analiz etmesi büyük önem arz ediyor. Marka belirlenirken; pazarlama, finans, toplumsal gibi hedefler belirlenir. Bu doğrultuda; firmalar portföy stratejilerine karar verip; agresif büyüme, kontrollü büyüme, pozisyonunu koruma, ayakta tutma gibi strateji yöntemlerini dener. Tüm bu stratejilerle “marka” ve “kişiliği”, tüketici tutum ve davranışlarına göre sunuluyor.

Vodafone, Yanımda mobil uygulamasının içeriğindeki; “Bana ne var?” hizmet markasından “Fırsatlar Dünyası” markasına taşınmasının nedeninin aslında toplumda birçok şikâyete konu olan “ ‘Çark’ ile igili yarattığı kötü algıdan” olduğu düşünülüyor.

Bazı ticarî markaların addedilen kişilikleri ise şöyle:

Dell: uzman,
Dove: saflık ve doğallık,
Harley Davidson: maço, isyankar,
Renault: ileri görüşlü, cesur ve dost,
Pixar: Sihirbaz,
Victoria’s Secret: baştan çıkarıcı,
Rolex: imparator,
Lonely Planet: maceraperest,
Nike: canlı, hayat dolu,
Intel: başarılı, kendinden emin,
Cacharel: feminen,
Jack Daniels: dışa dönük, erkeksi,
Apple: genç ve sofistike.

Vodafone, “Bana ne var? – Çark’ın” marka kişiliği algısı “Güvenilmez” oldu

Yukarıdaki markalar ve addedilen kişilikleri ve “Bana ne var? – Çark” hakkında şikayetler gözler önüne getirilince; Vodafone “Bana ne var? – Çark” hizmetinin toplumda yarattığı genel algı; “internet paketi için girdiğimiz ancak asla ihtiyacım olmayacak ve adını hiç duymadığım ürünleri bana indirimle satan, ‘çarkıfelek oyununu şanstan oyunu olmasından çok, ismi duyulmamış e-ticaret sitelerini “Sürpriz” olarak sunan hizmet’” yani marka kişiliği olarak “güvenilmez” kelimesi addediliyor.

“Fırsatlar Dünyası” hizmetine geçerek çarkıfelek şans oyununun görünürlüğünü azalttı

Bu neticede de, mobil uygulamanın “Bana ne var?” hizmetinde çark çevirip internet kazanma eğilimleri ise azaldı ve şikâyetler arttı. Tüm bunlar neticesinde Vodafone, “Çark” hizmetini “Bana ne var?” hizmetine taşıyarak, aslında “Çark” rassallığında değişikliğe çok gitmeden, “Çark” oyununu zaten kendi başına indirimler sunan “Fırsatlar Dünyası’na” taşıdı ve “Fırsatlar Dünyası’nda” çarkın görünürlüğünü “Fırsatlar Dünyası” hizmetinin sunduğu kampanyalar içerisinde azalttı.

“Fırsatlar Dünyası’nın”, “Çark” hizmetinde pek bir değişiklik görünmüyor

“Fırsatlar Dünyası’nın”, “Çark” hizmetinde, internet paketinden ziyade çıkan “Sürpriz” paketlerinde pek bir değişiklik yaşanmıyor. Yine ismi çok bilinmedik, Vodafone sayesinde reklamlarını gördüğümüz ancak marka değerini çok taşımayan e-ticaret sitelerinin; ismi bilinmeyen, markalamada “alt liglere” müdâhil olan ve zaten rakipleri karşısında “yüksek fiyatlandırabilme yeteneği” yok.

Vodafone’un “Sürpriz” diliminde çıkan e-ticaret sitelerinin marka kişiliği hakkında nasıl bir algı yaratılıyor?

Bu tür markalar zaten satış yapabilmek için Pazar ortalamasının çok altında fiyatlandırma yapmak zorundalar. Bu tür ismi bilinmeyen e-ticaret sitelerinin de marka değeri aslında “Vodafone’un güvenilmez hizmeti’nin sunduğu ne olduğu bilinmeyen e-ticaret sitesi…” “marka kişiliği” addedilmesiyle karşılaşıyor. Vodafone, aslında bu e-ticaret siteleriyle çalışırken gücünü kullanmak istiyor ve belli ücret karşılığında onları kullanıcılarına sunuyor olabilir ancak bu tür addedilen marka kişiliği her iki taraf için de, kazan-kazan’dan çok kaybet-kaybede dönüştüğü düşünülüyor.

Vodafone’dan internet kazanmak, milli piyango tutturmaktan yine daha zor olabilir

“Bana ne var?” hizmetinden “Fırsatlar Dünyası’na” geçen “Çark” hizmetinden çıkan sonucun halen “Sürpriz” dilimi olup olmadığını zaman gösterecek; şimdilik halen “Sürpriz” dilimine adı bilinmeyen, insanların aklında pek bir şey uyandırmayan e-ticaret siteleri şikâyetleri “Çark’ın” farklı bir başlığa taşınmasından sonra çok fazla olmadı. Ancak Vodafone’un “Fırsatlar Dünyası” ile “Çark’ın” görünürlüğünün azaltması, Vodafone müşterilerinin “Çark” kullanımındaki sıklığını azaltmasına sebep olduğu muhtemel görünüyor.

İstatistikler haftalarca “Sürpriz” kazanmanın piyango tutturmaktan daha zor olduğunu gösteriyor

8 dilimi olan çarkın hilesiz olduğu varsayılır ise sürpriz hediyenin rassal olarak gelme şansı ilk aşamada yaklaşık yüzde 28 ve kalan yüzde 72 ihtimal ile “internet paketi” kazanma ihtimali daha güçlü. Kullanıcıların haftalarca ve hatta aylarca “sürpriz hediye” ile karşılaştığı konusunda şikâyetçi olduğu “Bana ne var?” kampanyasından sadece “sürpriz hediye” çıkma olasılıkları düşünülünce, 13 hafta üst üste “sürpriz hediye” ile karşılaşmanın aslında olasılık teorilerine göre 2019 Milli Piyango büyük ikramiyesini kazanmaktan daha zor olduğu hesaplanıyor.

Aşağıda, haftalara karşı olasılıklarının gösterildiği tabloda, yuvarlak içindeki kısımlar sürpriz hediye kazanma ihtimallerini, tablonun altındaki kırmızı çizgi ise milli piyango kazanma ihtimalini gösteriyor. Grafikte görüleceği üzere olasılıklar 5. haftadan itibaren milli piyango sonuçlarına yaklaşıyor ve 13. haftadan itibaren Vodafone’dan internet kazanmak, milli piyangoyu tutturmaktan daha zor ihtimal olduğunu gösteriyor.

Üstteki grafikte de 13 hafta boyunca hafta hafta elde edilecek kümülatif beklenen değerler sunuluyor. Çubuk grafiğinde; mavi boya ile dolu kısımlar, ilgili haftaya kadar olan beklenen internet çıkma sayısını gösteriyor. 13. haftaya gelindiğinde, internet paketinin 10 olması bekleniyor ancak konuyla ilgili 15 – 18 hafta internet paketi kazanılmadığı sosyal medya platformlarında ve şikâyet sitelerinde basit aramalarla görülebilir.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)