Vodafone abonelikleri faks yoluyla bitiriyor!

Vodafone gibi ileri teknoloji firmaları abonelik sonlandırmak için iptidai teknoloji olan faksı kullanıyor. Müşteriler bunun oyalama stratejisi olduğunu düşünüyor.

ÖZEL HABER 01.11.2019, 14:41 08.11.2019, 18:13
Vodafone abonelikleri faks yoluyla bitiriyor!

Türkiye’de birçok firma abonelik sistemiyle çalışıyor. Özellikle telekomünikasyon ve teknoloji sektörlerinde uygulanan 12 ay, 24 ay, 36 ay gibi vadelerle taahhüt edilen satışlar tüketicileri mağdur edebiliyor.

Kazan-kazan sistemi

Taahhütlü hizmet veren kuruluşlar kullanıcılarını uzun süreli elde tutma stratejisi kuruyorlar ve uzun sürede tuttukları müşterilerine ürünün kültürünü edindirerek sürdürülebilirliklerini artırıyorlar.

Türkiye’deki aboneliklerin yaklaşık yüzde 70’i 24 ay ve daha fazla olmak üzere alınıyor. Vade uzadıkça fiyatların da düşmesi tüketiciler için cezbedici oluyor.

Başlangıçta tüketici ile firma arasında kazan-kazan pazarlama modeli olarak görülen bu sistem, kullanıcıların şikâyetlerinden anlaşılabileceği üzere mağduriyete dönüşüyor.

Ancak aboneliğini erken ya da vade sonrasında sonlandırmak isteyen bir kullanıcının karşısına zorlu ve bezdirici aşamalar çıkıyor.

Binlerce şikâyet var

Birçok şikâyet sitesinde ve sosyal medya platformunda, abonelik sonlandırma ile ilgili mağduriyet paylaşılmaya devam ediyor. Kullanıcılar, yasal hakkı olan abonelik sonlandırma veya tarife değişikliği yapma istemlerine hızlı cevap alamadıklarından, alsalar bile konuyla ilgili herhangi bir şey yapılmadığından şikâyetçi.
Mağduriyetlerini sosyal medya platformlarında paylaşan birçok kullanıcı; “Tüketici Hakem Heyeti-THH”, “Tüketici İletişim Merkezi-TİM”, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi-CİMER”, tüketiciyi koruması hedeflenen kuruluşların da yetersiz olduğunu bildiriyor.

Müşterilerin en büyük şikâyeti “Faks”

Aralarında Vodafone, Digitürk, TürkNet gibi hizmetlerini yüksek teknolojiyle veren firmaların bulunduğu yerli ve yabancı birçok firma, abonelikten ayrılma talebinde bulunan müşterisinden dilekçe yazmasını ve bu dilekçeyi de “faks” yoluyla iletmesini istiyor.

Müşteriler bu iptidai yöntemi kullanarak abonelik iptali müracaatında bulunsalar bile, uzun süre cevap gelmediğinde tekrar iletişime geçtikleri şirketten; “faksınız ulaşmadı”, “bize evrak gelmedi”, “dilekçeniz anlaşılır değil” gibi cevaplar aldıklarını söylüyorlar.

Müşteriler bu durumun bezdirici bir oyalama ve üye kalmaya zorlama stratejisi olduğunu söylüyorlar. İlgili markalar hakkındaki şikâyetler ele alındığında müşterilerin bu konu hakkında genel algısı ve markaların organik kimliğine karşı yüklemi bir bütünlük içinde incelendiğinde markaların güvenirliğinin azaldığı ve değer kaybettikleri anlaşılıyor.

İleri teknoloji firmalarının faks ironisi

“Yüksek hızda internet teknolojileri”, “4.5G” ya da “binlerce kanalı yüksek çözünürlükte izleme” gibi hizmetler sunan şirketlerin, aboneliğini sonlandırmak isteyen bir müşteriden “faks” gibi iptidai kalan eski bir teknolojiyi kullanmalarını şart koşulması oldukça ironik görünüyor.

Habernediyor.com / Safa Kaçar

Yorumlar (0)