Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Irak ile ortak operasyon açıklaması

Irak dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra Bağdat'a ziyaretini değerlendirerek terörle mücadeleye yönelik önemli mesajlar verdi.

GÜNDEM 23.04.2024, 13:27 Şeyda Gül
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Irak ile ortak operasyon açıklaması

Irak'taki temaslarını tamamlayarak gece saatlerinde yurda dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Irak ziyaretinde Cumhurbaşkanı Sayın Abdullatif Reşit ve Irak Başbakanı Sudani ile yapılan görüşmelerde son dönemde ivme kazanan ikili ilişkilerin ele alındığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle terörle mücadele, ticaret, ulaştırma, enerji ve iklim değişikliğinin etkileri gibi başlıklarda atılabilecek adımları değerlendirdiklerinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “PKK'nın resmen terör örgütü ilan edilerek Irak'taki mevcudiyetinin sonlandırılması yönündeki beklentimizi bir kez daha vurguladık” ifadelerini kullandı.

Kritik bir eşik daha aşılmış oldu

Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin de önemli mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan dörtlü mutabakat muhtırasıyla bu konuda kritik bir eşiği daha aşmış bulunduklarını kaydetti. Ayrıca akdedilen 27 anlaşma ve mutabakat zaptlarıyla ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik çerçeveye ilişkin mutabakat muhtırası özellikle münasebetlerimizin gidişatına yön vereceğini belirtti. Böylece ilişkilerimize kurumsal, yapıcı ve sonuç üreten bir hüviyet kazandırmaya yönelik de tarihi bir adım attıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi liderleri ile de verimli görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye ile Irak Kürt Bölgesi arasındaki samimi dostluğu böylece bir kez daha yakından görme fırsatı bulduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak Kürt bölgesel yönetimiyle tesis ettiğimiz iş birliğimizi ilerletme yönündeki irademiz bakidir” dedi.

Terörle mücadele

PKK tehdidine karşı atabileceğimiz adımları ele aldıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede elde edecekleri kalıcı başarıların bölgemizin güvenliği için kritik önemde olduğunu teyit ettiğini dile getirdi. Enerji, ulaştırma, ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere, ekonomik ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Gazze başta olmak üzere Filistin'de yaşanan insanlık dramını da konuştuklarını anlattı. İsrail mezaliminin bölgemiz ve Irak üzerindeki menfi yansımalarına karşı Irak'ın güvenliğine ve istikrarına verdiğimiz önemi dile getirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak'la hem ikili hem bölgesel düzeyde artan iş birliğimizin tüm bölgenin huzuruna ve istikrarına katkı sağlayacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen bazı sorular ve yanıtları şu şekilde;

SORU: Irak’la terörle mücadele konusunda ‘Bu yaz itibarıyla Irak sınırında terörün çözüleceğini’ söylemiştiniz. Irak ile bir ortak operasyon mu söz konusu? Yoksa bu operasyonu Türkiye kendi başına mı yapacak? Bu konu Irak’taki temaslarınızda gündeme geldi mi? Süreç nasıl işleyecek?

“Irak'ta da Suriye'de de özellikle terör bataklığı sadece bizim çalışmamızla değil, buradaki her iki ülke yönetiminin müşterek gayretleriyle kurutulacaktır. Bunun yanında biz bütün terör örgütleriyle ayrımsız bir şekilde aralıksız mücadelemizi sürdürüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Irak ve Suriye'de yuvalanmış PKK/PYD/YPG ile ilgili mücadelemiz uzun yıllardır bildiğiniz gibi kapsamlı bir şekilde sürdüğünü anlattı. Bundan sonra da yine aynı kararlılıkla devam edeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek yurt içinde gerek sınırların hemen ötesinde, uluslararası hukukun içinde ve komşularımızın toprak bütünlüğü noktasındaki hukukuna da saygılı olarak bu mücadelenin devam edeceğini ifade etti. “Gönül ister ki komşularımız topraklarından bize yönelen tehditler karşısında gereken tavrı kendileri koysun ve müşterek olarak bu mücadeleyi sürdürelim. PKK/PYD/YPG terör örgütü Irak’ın da istikrarına, kalkınmasına, huzuruna bir tehdittir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tehdidin ortadan kaldırılmasının Irak’ın da çıkarına olduğunu belirtti. Irak’ın da bu gerçeği gördüğüne inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, artık bu pürüzün yok edilmesi için irade ortaya koyacağını belirtti. Irak’ın kalkınma vizyonunun, uluslararası yatırımların güvenliği için bu terör çukurlarının dümdüz edilmesi ve Irak için öngörülebilir yarınların inşa edilmesinin şart olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz. Biz bu konuda kararlıyız. Terörle ve terör örgütleriyle birlikte yol yürüyenlere, terör örgütlerini maşa olarak kullananlara meydanı asla bırakmayacağız” yanıtı verdi.

SORU: Su meselesi iki ülke arasındaki önemli konulardan biri. Irak’ın Fırat ve Dicle Nehirlerinden akıtılan su miktarı konusunda önemli bir beklentisi vardı. Su konusunda iki tarafı bir araya getirecek iş birliği ya da anlaşma olabilir mi?

Burada kaynakların su konusunda akılcı kullanılması gereği söz konusu olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ın su konusunda bizden talepleri bulunduğunu söyledi. Bu noktada yapılması gerekenin dünyanın değişen iklim şartlarına uygun yeni planlar, programlar ortaya koymak ve suyun sürdürülebilir kullanımını temin etmek olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, en az onlar kadar su konusunda sıkıntımızın bulunduğunun akıllardan çıkarılmaması gerektiğini savundu. Türkiye’nin de su zengini değil ve su stresi yaşayan ülkeler kategorisinde yer aldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa süre içerisinde planlamalarımızı hayata geçiremezsek biz de su temini konusunda sorun yaşayabileceklerini anlattı. “Dolayısıyla temkinli adım atmamız gerekiyor. Bu doğrultuda yapılacak değerlendirmelerle bir ortak noktada buluşmak mümkün olabilir. Teknik meseleler ayrıntılı incelenmeden, geleceğe yönelik senaryolar oluşturmadan ‘yaptık oldu’ mantığıyla bunlar halledebilecek konular değildir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu konularda duygusal değil, akılcı, uzlaşmacı ve çözüm odaklı bir yaklaşım tarzını benimsemekte olduğunu vurguladı. Yapacağımız iyi niyetle ve yapıcı bir yaklaşımla diyalogu sürdürmek, ortak projeleri hayata geçirmek ve ortak sorunumuza müşterek çözümler üretmek olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü su, çatışma aracı değil müşterek çıkarlarımıza hizmet edecek bir iş birliği alanı” dedi.

SORU: Gazze’de İsrail tarafından yapılan bir soykırım var. Gazze’de kalıcı ateşkesin sağlanması için çalışmalar da bulunuyor. Türkiye olarak çok yoğun diplomasi trafiği yürütüyoruz. Son olarak Hamas lideriyle görüştünüz. Ayrıca birçok liderle de temaslarınız oldu. Kalıcı ateşkesin sağlanması için ümidiniz var mı? Irak’la görüşmeleri nasıl değerlendirirsiniz?

“Gazze meselesine 7 Ekim öncesinin perspektifiyle bakarsak hata ederiz. Çok daha hassas olmamız gerekiyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in eşi benzeri görülmemiş katliamlara imza atmasının ve Gazze'yi yok etmek üzere harekete geçmesinin bu konudaki yaklaşım biçimlerini değiştirmesi gerektiğini savundu. Gazze’nin İsrail tarafından ele geçirilmesi, başka işgallerin de kapısını aralar. Gazze’nin, İsrailli hırsız teröristlerin yerleşimine açılması İsrail’i daha saldırgan, daha pervasız yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, buna da bizim müsaade etmemizin söz konusu olamayacağını belirtti. Dolayısıyla atılması gereken adımlar olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in bu şımarık, cani tavırları karşısında bizler de Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ni devreye sokma, onlarla müşterek bazı adımları atma gayreti içinde olacağını aktardı. İslam dünyası bu soykırımlara varan katliamlar zincirinin oluşturduğu titremeyle kendine gelmezse, reflekslerini tamamen kaybetme tehlikesiyle yüzleştiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, onun için de bizim burada sessiz kalmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Bütün sinir uçları nerede ise onları harekete geçirmemiz şart olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze konusu şu anda İslam dünyasının en önemli meselesi olduğunu vurguladı. İslam dünyasının odaklanması, çözüm için akıl yürütmesi, gerçekçi ve etkili politikalar üretmesi gereken yer Gazze olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem Hamaslı yetkilerle hem birçok ülkenin liderleri ile bu konuları görüşmeye devam edeceğiz. Birinci gündem başlığımız bu konudur ve çözüm için elimizden gelenin fazlasını yapmayı sürdüreceğiz. Herkes bu konuyu görmezden gelebilir, unutabilir ama bizim öyle bir yaklaşımımız olamaz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)