Üreticilere "Bağ Küllemesi" uyarısı! Hastalığın belirtileri ve mücadele yöntemi

Üzüm üreticilerine uyarılarda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Selahattin Albayrak, yüzde 90'a varan ürün kaybına yol açan "Bağ Küllemesi" hastalığı hakkında bilgiler verdi. Bağ Küllemesi nasıl bir hastalık? Bu hastalığın yaprak, sürgün ve taneler üzerindeki belirtileri neler? İşte detaylar...

TARIM 30.04.2024, 09:45 01.05.2024, 09:18 Hakan Öksüz
Üreticilere "Bağ Küllemesi" uyarısı! Hastalığın belirtileri ve mücadele yöntemi

Erzincan Üzümlü'deki bağlarda arazi kontrolleri yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri "Bağ Küllemesi Hastalıkları" ile mücadelenin önemine vurgu yaptı. Tescilli cimin üzümünün bağlarında gereken mücadelenin verilmemesi durumunda ürün kaybının yüzde 90'ı bulabileceği kaydedildi.

Bağ Küllemesi nasıl bir hastalık? 

Peki Bağ Küllemesi nasıl bir hastalık? Asmanın sap, yaprak, salkım ve sürgün gibi yeşil kısmında gelişen bu hastalık, önlem alınmadığı takdirde ciddi miktarda ürün kaybına yol açıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Selahattin Albayrak, Bağ Küllemesi ile mücadele hakkında üreticilere bilgiler verdi.

Hastalığın yaprak üzerindeki etkileri

Hastalığın ilk evresinde yapraklar üzerinde sarımsı ve açık yeşil renkte açılmaların görüldüğünü kaydeden Albayrak, "Daha sonra yaprağın esnekliği ve parlaklığı kayboluyor. Hastalık ile birlikte gevrekleşip kalınlaşan yaprak, içe doğru kıvrılıyor. Hastalığın yayıldığı bölümde grimsi bir görünüm meydana geliyor." dedi.

Hastalığın sürgünler ve taneler üzerindeki etkileri

Hastalığın sürgünler ve taneler üzerindeki etkilerinden söz eden Ziraat Yüksek Mühendisi Albayrak, "Siyaha yakın koyu lekeler ortaya çıkıyor. Sezonun bitimine doğru bu siyah lekeler, kırmızımsı kahverengi halini alıyor. Hastalık görülen taneler ise küçük kalır. Meyve sapı istikametinde çatlamalar oluşur." ifadelerini kullandı.

"Hastalık bulaşan çubuklar budanmalı ve yok edilmeli"

Hastalık ile nasıl mücadele edileceği hakkında bilgiler veren Selahattin Albayrak, "Hastalık bulaşan çubuklar budanmalı ve yok edilmeli. Yetişme sezonundaki sürgün ve yaprak seyreltmesi önemli. Böylece yapraklar daha iyi hava alacaktır." diye konuştu.

İlaçlama dönemleri 

  • İlk ilaçlama, sürgünlerin 25-30 cm uzunluğa sahip olduğu evrede,
  • İkinci ilaçlama, çiçek tomurcuklarının ayrıldığı evrede,
  • Üçüncü ilaçlama, tanelerin saçma iriliğine ulaştığı evrede,
  • Dördüncü ve sonraki ilaçlamalar ise ben düşme dönemine kadar yapılmalı.
Yorumlar (0)