Mehmet Ceyhan'dan Bakan Koca'ya tepki

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, artan vaka sayılarına karşın "Salgının endişe verici dönemi artık geride kaldı." diyen Fahrettin Koca'yı eleştirdi.

SAĞLIK 29.01.2022, 23:19
Mehmet Ceyhan'dan Bakan Koca'ya tepki

Sağlık Bakanı Koca, COVID-19 ile mücadele verilerini paylaştı. Koca, "Vaka sayılarındaki bu yükseliş umut kırıcı olarak görülmemeli. COVID-19 eski kuvvetinde değil. Pandeminin endişe verici dönemi artık geride kaldı. Tedbirlere riayet edip, aşılarımızı geciktirmeden yaşamımıza devam edeceğiz. Dünyanın gündemi artık normale dönüyor." demişti. 

Ceyhan'dan tepki

Prof. Dr. Ceyhan, Bakan Koca'nın sözlerini, şu ifadelerle eleştirdi:

"Gerçekten de endişelenmemize gerek yok mu? Bu yönde açıklamalar ciddi neticeler doğurabilir.

Hukuki sorunlar

Korona ölümleri önlenebilir ölümlerdir. 'Aşı tavsiye ettik ama yaptırmadı.' demek, sınırlamaları kaldırmanın doğurduğu neticeleri ortadan kaldırmaz. Evvelki senelerde aşı olmadığı için sakat kalan veyahut yaşamını yitiren kişiler ve aileleri çok sayıda tazminat davası açtı. Bakanlık ve Bilim Kurulu hukukçulardan görüş almalı. 

Etik sorunlar

Salgını kendi haline bırakmak, her gün 200 can kaybına ve çok sayıda sakatlığa sebep olmaktır. Sosyal ve ekonomik gerekçeler, sağlığın önüne konulamaz. İnsanlığın birinci sıradaki hakkı sağlıklı yaşamdır.

Ekonomik sorunlar

Önlemleri azaltıp, salgınla sağlık merkezlerinde savaşmak, önlemleri azaltmaktan daha pahalıdır. 

Tıbbi sorunlar

Omicron geçirenlerde uzun vadede hangi sorunlar görüleceğini bilmiyoruz. Ciddi derecede sinir sistemi ve kalp sorunları görülebilir. 

Epidemiyolojik sorunlar

Mevcut varyantın son olduğunun ve salgının toplumsal bağışıklık meydana getireceğinin bir garantisi var mı? Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalması, salgının bittiğini göstermez. Toplam 4 dalga yaşadık. Her dalgada bir iniş vardır. Virüsün bulaşmasını kolaylaştırmak yeni varyantların ortaya çıkmasını da kolaylaştıracaktır. 

Geleceğe ilişkin sorunlar

Vaka sayısının çok yüksek olduğunu fakat virüsün kalıcı bağışıklık oluşturmadığını biliyoruz. İnsanlara moral vermek için durumun çok iyi olduğunu söylemek insanların hastalıklarla ve ölümle yaşamasına, sevdiklerinin kaybına ve kuşkuyla beklemelerine sebep olur. 

Umarım bu yaklaşımı tekrar değerlendiririz."
 

Yorumlar (1)
SemaCeliktir 2 yıl önce
Ölen ölür kalan sağlar bizimdir politikası başka açıklaması yok saldılar çayıra mevlam kayıra çok yazık