S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti: Dolar ve altın için rakam verildi!

S&P'nin not artırımı sonrası piyasalar dikkat kesildi. Son haftalarda borsa rekorlar kırarken, altın fiyatları geriliyordu. Özellikle dolar/TL'nin aşağı yönlü seyri dikkat çekti. Peki, S&P'nin kararı piyasalara nasıl yansıdı? İşte detaylar…

EKONOMİ 07.05.2024, 09:53 Buse Önder
S&P Türkiye’nin kredi notunu yükseltti: Dolar ve altın için rakam verildi!

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi, piyasalarda dikkatle takip edilen bir gelişme oldu. Türkiye'nin kredi notu B'den B+'ya yükseltilirken, not görünümü "pozitif" olarak belirlendi.  Bu kararın özellikle altın, borsa ve döviz piyasalarına etkisi ve olası sonuçları üzerine ekonomistlerden değerlendirme geldi.

Enflasyon hedefi 5.7 seviyesinde

Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik not artırım beklentileri yükselmişti. S&P'nin, Türkiye'nin mali ve para politikalarında ilerleme kaydedebileceğine dair iyimser açıklamaları ve 2024 yılsonu enflasyon hedefini yüzde 5.7'ler seviyesine belirlemesi, piyasalarda pozitif bir algı yarattı.

Kar realizasyonlarının için uyarı

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş'in değerlendirmelerine göre, piyasa bu not artışını zaten bekliyordu. Endeksin 10 bin puanın üzerine çıkması, yeni rekorlar kırması da bu iyimserliği pekiştirdi. S&P'nin, Türkiye'nin para ve maliye politikalarında olumlu adımlar atması durumunda yeni bir not artırımı yapabileceğini belirtmesi, piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu. Ancak yeni rekorların ardından kar realizasyonlarının da gelebileceği uyarısında bulundu.

Yabancı yatırımcı ilgisi artabilir

Beklentilerin sona ermesi ve kar realizasyonlarının gelmesiyle birlikte, piyasalarda bir miktar dalgalanma yaşanmasının muhtemel olduğu vurgulanırken, S&P'nin not artışı, Türkiye'ye yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin de artırabileceği vurgulandı.

Maviş'e göre, Türkiye'de not artışları var ancak yatırım yapılabilir seviyede değil. Yeni not artışlarının, yabancı para girişi için umut olabileceği belirtiliyor.

Dolar ve gram altın için yeni tahmin

Dolar ve gram altın ise bu süreçte öne çıkan diğer piyasa enstrümanları olarak görülürken Dolar/TL'nin 32.30'un altında seyretmesi, Fed'in faiz indirim beklentilerinin eylül ayına çekilmesiyle doğrudan ilişkilendiriliyor.

Ancak doların güçlü seyrinin sadece dolara bağlı olmadığını hatırlatan Maviş, gram altında ise her geri çekilme yeni alımlar için bir fırsat olarak değerlendirdi.

Gram altın 3000 TL seviyesindeki hedefi orta vadede sürdürdüğünü hatırlatan Maviş, “Dolar/TL 32.80'in üstüne çıkmadığı sürece 32.40-32.80 aralığında hareketler görebiliriz. 32.80 aşılırsa, kısa vadeli yükselişlerle 33.50'ye doğru hareket görebiliriz. Ancak, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte doların düşüş eğilimini koruyabileceğini unutmayalım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)