Bakan Şimşek’ten kamuda tasarruf planı: ‘Pazartesi açıklayacağız’

Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Nihai amacın sürdürülebilir bir büyüme olduğunu vurgulayan Şimşek, "Ekonomi programımız çalışıyor. Pazartesi günü tasarruf paketi açıklanacak" dedi.

EKONOMİ 10.05.2024, 11:24 Buse Önder
Bakan Şimşek’ten kamuda tasarruf planı: ‘Pazartesi açıklayacağız’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da düzenlenen Türkiye'nin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmanında konuşan Şimşek, ekonominin mevcut durumu ve gelecek hedefleri hakkında detaylı bilgiler verdi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programının geçiş dönemini içerdiğini belirterek, "Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme" dedi. Programlarının verimlilik ekonomisi odaklı olduğunu ve tasarrufun önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, pazartesi günü tasarruf tedbir paketinin açıklanacağını belirtti.

Nihai amacın sürdürülebilir yüksek büyüme olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bu program bir geçiş dönemi içeriyor. Özellikle dezenflasyona geçiş dönemi öngördük. Ekonomi programı çalışıyor” ifadelerini kullandı.

‘Ana pazardaki toplanmalar Türkiye’ye iyi olacak’

İç talebin hala güçlü seyrettiğini belirten Şimşek, programlarının dezenflasyona geçişi öngördüğünü ifade etti. Ancak iç talebin bir miktar yumuşayacağını, net ihracatın ise politikalar ve ticaret ortaklarının toparlanmasıyla iyileşeceğini söyledi.

Ana pazarların AB, Orta Doğu ve Kuzey Afrika olduğunu belirten Bakan, bu bölgelerdeki toparlanmanın Türkiye'ye olumlu etkileri olacağını ifade etti.

‘Verimlilik ve yenilikçilik en önemli unsurlar’

Enflasyonun tek haneye indirilmesi hedefine de değinen Şimşek, bunun için sadece kur ve faiz sübvansiyonunun yeterli olmadığını belirtti. Geçmişte beklenen sonuçların alınamadığına dikkat çeken Bakan, tüm sektörlerin durumunu yakından takip ederek gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi.

Şimşek, kamu bankalarının verimliliği artırmak amacıyla ATM ortak havuzu kurduğunu ve tüm sektörlerin bu anlayışla hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Verimliliği artırma ve yenilikçilik peşinde olduklarını ifade eden Bakan, bu sayede dünyada pazar payı kazanmanın mümkün olacağını belirtti.

‘Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız’

Ekonomik büyüme ve cari açık konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, cari açığın azaltılması için yeşil, dijital dönüşüm ve yeni sanayi politikaları uygulamaya koyacaklarını belirtti. “Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız” diyen Şimşek, bu dönüşümün zaman alacağını ancak sürekli iyileştirmelerle hedeflere ulaşacaklarını ifade etti.

Cari açığı milli gelirin yüzde 2,5 altına çekmeyi hedeflediklerini vurgulayan, Şimşek, “Eğer Türkiye'de cari açık milli gelire oranla yüzde 2'nin altına düşerse Türkiye'nin dış borcunun milli gelire göre oranı düşüyor. Türkiye'nin CDS'i 300 baz puanın altına geriledi” ifadelerini kullandı.

‘Risk primi 300 baz puanın altında’

Türkiye'nin risk priminin 300 baz puanın altına gerilediğini ve finansmana erişimin arttığını vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşürülmesi için alınan tedbirler hakkında da bilgi verdi. Enflasyonun tek haneye düşürülmesinin hedeflendiğini belirten Şimşek, bunun için gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Verimlilik paketi Pazartesi açıklanacak

Bakan Şimşek, pazartesi günü tasarruf ve verimlilik paketini açıklayacaklarını söyledi. Bu paketin detaylarının yanı sıra, ekonomide yapılan çalışmaların aralıksız devam edeceğini vurguladı. Şimşek, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmak için gereken her şeyin yapılacağını belirtti.

Yapay zeka hakkında

Yapay zeka konusuna da değinen Şimşek, yapay zekanın önümüzdeki dönemde önemli bir gündem maddesi olacağını belirtti. Sürekli insan kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini vurgulayan Bakan, Türkiye'nin beşeri sermaye, altyapı ve teknoloji alanlarında başarı yakalayarak sürekli yükselmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0)