AB’den enerji faturalarına müdahale kararı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji bakanları, önümüzdeki ay bir araya gelecek ve elektrik ile doğalgaz faturalarındaki hızlı fiyat artışı konusunu masaya yatıracak.

DÜNYA 30.08.2022, 10:04
AB’den enerji faturalarına müdahale kararı

Enerji konusu, Avrupa Birliği'nde (AB) ön önemli gündem maddesi olarak konuşulmaya devam ediyor. Bu kapsamda ortaya çıkan sorunları çözmek isteyen AB üyesi ülkelerin enerji bakanları, 9 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek olan olağanüstü toplantıda bir araya gelecek.

Elektrik ve gaz faturalarındaki fiyat artışına çözüm aranacak

Düzenlenecek olan toplantının ana gündem maddesi ise elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılan hızlı fiyat artışı olacak.

AB Dönem Başkanlığı görevini yürüten Çekya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, yerel basın kaynaklarına, Avrupa'daki enerji krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Donmuş hele gelen piyasayı biz düzeltmeliyiz"

Elektrik piyasasının 30 sene boyunca Avrupalı vatandaşlara hizmet verdiğini ve enerji fiyatlarındaki artışı aşağı çektiğini ifade eden Sikela, "Şu an enerji piyasasının gerektiği şekilde çalışmadığını hepimiz kabul etmeliyiz. Piyasa donmuş bir hale gelmiş ve bu sebeple bizim onu düzeltmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

Sikela, dönem başkanı olarak Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin enerji bakanlarını konuyla ilgili olarak düzenlenecek olan olağanüstü toplantıya çağırdığını belirterek, bahsi geçen toplantının 9 Eylül tarihinde yapılması yönünde karar alındığını bildirdi.

Doğalgazda fahiş fiyat artışı

Doğalgazın megavat saat ücretinin geçen sene temmuz ayında 18 euro olduğunu hatırlatan Sikela, söz konusu ücretin şu an 310 euroya yükseldiğini aktardı.

Sikela, fiyatlarda yapılan artışa Ukrayna'daki savaşın, Rusya'dan gelen gaz akışının azalmasının, Fransa'daki nükleer santrallerin neredeyse yarısının teknik sorunlar nedeni ile bakıma alınması gibi çeşitli nedenlerden dolayı kaynaklandığını dile getirdi.

Leyen: Acil durum müdahalesi için hazırlanıyoruz

Diğer yandan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili olarak Avrupa elektrik piyasasına ilişkin acil durum müdahalesi için hazırlandıklarını duyurdu.

Von der Leyen, Avrupa'da Rusya’ya ait olan fosil yakıtları döneminin artık sona erdiğini ayrıca enerji şantajından da kurtularak küresel kuralları daha etkin ve güçlü bir şekilde savunacaklarını söyledi.

"Şu anda acil bir müdahale ile elektrik piyasasının yapısal reformu konusunda çalışıyoruz" şeklinde konuşan Leyen, sözlerine şöyle devam etti: "Elektrik konusunda gerçekten işleyen ve bununla beraber bizi yeniden dengeye getirecek olan yeni bir piyasa modeline ihtiyacımız bulunuyor."

Tavan fiyat talebi

AB’ye üye ülkelerin enerji bakanlarının planlı toplantısı, Prag'da 11-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecekti.

Edinilen bilgiye göre, birlik üyesi bazı ülkeler gazda yapılan tavan fiyat uygulanması ile ve elektrik piyasası faaliyetinin değiştirilmesi konusunda talepte bulunuyor.

AB Komisyonu ise bu konuda, birliğe üye olan ülkelerle görüşmeler gerçekleştirerek ortak bir tutum belirlemeye çalışıyor.​​​​​​​

Yorumlar (0)