Almanya ve Polonya arasında gerilim! Morawiecki’den doğu eleştirisi

Almanya’nın doğu siyasetine eleştiride bulunan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Fransa ise ortak komşumuz olan Almanya'nın doğu stratejisi kaybetmiş bir siyasettir" dedi.

DÜNYA 30.08.2022, 10:17
Almanya ve Polonya arasında gerilim! Morawiecki’den doğu eleştirisi

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Fransa’ya resmi bir ziyarette bulundu. Burada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Morawiecki, görüşmesinin sonrasında Fransa Girişimciler Birliğince gerçekleştirilen toplantıya katılım sağladı.

“Almanya olanların farkında”

Toplantı sırasında açıklamalar yapan Morawiecki, Almanya’nın doğu siyasetine eleştiride bulundu. Avrupa’nın hem birçok alanda hem de enerji konusunda güvenilmeyecek paydaşlarının büyük bir tehlike oluşturabileceğini düşündüğünü aktaran Morawiecki, “Fransa ile ortak komşumuz olan Almanya’nın doğu siyaseti kaybetmiş bir stratejidir. Almanya tarafı da bu kaybedilmiş politikanın fazlasıyla farkına varmıştır.” dedi.

“Bir arada olursak gelişiriz, yoksa hayalet gemi oluruz”

Avrupa içerisinde birliği meydana getirmenin önemine dikkat çeken Başbakan Morawiecki, “Avrupa Birliği olarak bütün zorluklara beraber göğüs germeliyiz. İleri adımlar atmayı düşünüyorsak, hareketlerimizi değiştirmek zorundayız. Ya Avrupa olarak beraber uğraşıp, rahatlıkla bu işten çıkarız ya da hayalet bir gemi oluruz.” dedi.

“Mahşerin dört atlısı”

Bir pandeminin ardından ekonomik sorunların ve en son yaşanan Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal girişiminin yaşandığına vurgu yapan Başbakan Morawiecki, ilerleyen günlerde gıda ve enerji krizinin yaşanacağına değinerek, bu durumların “mahşerin dört atlısı” olduğunu ifade etti.

“Gazın bedelini Ukrayna kanı ile ödüyor”

Rus gazında yaşanan sorun ile ilgili açıklamada bulunan Morawiecki, “Şu an Rusya’nın ucuz gazının asıl Ukrayna’da insanlar kanlarıyla ödüyor. Çok uzun zamandır Rus gazının fiyatları birçok komşu ülke adına değerli bir konuma gelmiş. Bu durumda Fransa’yı dışarıda bırakıyorum.” dedi.

Yorumlar (0)