ABD Kazakistan'ı uyardı! "Ruslar bir kez evinize girdi mi..."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kazakistan yetkililerinin ülkedeki protestoları kontrol altına alma yeteneğine ve kabiliyetine sahip olmalarına rağmen müdahale için Rusya'yı çağırmalarını anlayamadıklarını ifade etti. 

DÜNYA 08.01.2022, 09:19
ABD Kazakistan'ı uyardı! "Ruslar bir kez evinize girdi mi..."

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna sınırına Rusya tarafından askeri yığınak yapılacağına ilişkin verilecek cevabı görüşmek amacıyla gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanlığı Toplantısının ardından bakanlıkta gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Kazakistan’a tam destek”

Kazakistan ile ilgili bir soruya cevap veren Blinken, Amerika’nın, Kazakistan'ın anayasal kurumlarına desteğini tekrarladı ve ülkedeki OHAL durumundan endişe ettiğini kaydetti.

Barışçıl gösterilere saygı gösterilmesine dikkat çeken Blinken, ülkede protestocular tarafından sergilenen şiddeti ise ABD olarak kınadıklarını ifade etti.

“Kazakistan niye dışarıdan yardım istedi, anlamadık”

Kazakistan'a, KGÖA üyeleri tarafından barış gücü gönderilmesine yönelik bir soruya Blinken şu şekilde cevap verdi:

"Kazakistan'ın KGÖA'dan yardım isteğinin içeriği ile ilgili sorularımız var. Niye ortaya çıktı? Bununla ilgili daha çok şey öğrenmeye gayret ediyoruz. Kazak hükümetinin, düzen ve kanunu korurken göstericilerin haklarına saygı duyacak biçimde bu protestoları kontrol etme kapasitesine sahip olduğunu kesinlikle düşünüyorum. Bu sebeple neden herhangi bir dış desteğe ihtiyaçları oldukları belli değil. Dolayısıyla bu anlamda daha çok şey öğrenmeye çalışıyoruz. Tabii ki kolluk kuvvetlerini ve barışı koruma güçlerini barışçıl bir çözüme destek vermek amacıyla insan hakları standartlarına uymaya davet ediyoruz. Ve tekrar, hükümetin, temelinde politik ve ekonomik konuların olduğu problemleri hızlı bir şekilde çözebileceğini umuyoruz, bu protestoların sebebi de bu."

“Ruslar bir defa girdiğinde, onları artık evinizden uzaklaştırmanız çok zor”

Blinken, Kazakistan'a barış gücü gönderilmesine Rusya’nın öncülük etmesine yönelik ise "Yakın tarihten çıkarılabilecek bir ders şu; Ruslar bir defa evinize girdiğinde, onları artık evinizden uzaklaştırmanız oldukça zordur." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)