Bayraktar TB3 adım adım geliyor! 33 ülkeye ihracat

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından Bayrak TB3'ün kol uçuşunu paylaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.05.2024, 22:10 22.05.2024, 22:13 Buse Önder
Bayraktar TB3 adım adım geliyor! 33 ülkeye ihracat

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülerle Bayraktar TB3'ün kol uçuşunu gözler önüne serdi

İlk gösterim TEKNOFEST’te

Bayraktar TB3, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak düzenlenen TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında ilk kez halka tanıtıldı. 27 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST İstanbul’da sergilenen Bayraktar TB3, ardından Ankara ve İzmir’deki TEKNOFEST etkinliklerinde de yer aldı.

100. Yılda halkla buluştu

Katlanabilir kanat yapısına sahip olan Bayraktar TB3 SİHA, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA ile birlikte, dünyanın ilk SİHA gemisi olarak adlandırılan TCG Anadolu’nun uçuş güvertesinde İstanbul ve İzmir’de sergilendi.

Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle yapılan törenlerde TCG Anadolu’nun güvertesinde yerini alan Bayraktar TB3 ve KIZILELMA, yüz binlerce vatandaş tarafından ziyaret edildi.

TCG Anadolu’dan ilk uçuş 2024’te

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme özelliğine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanacağını açıkladı.

Bayraktar TB3’ün bu kabiliyetleri, sınıfındaki insansız hava araçları açısından önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine sahip olacak olan TB3, uzun mesafelerden kumanda edilerek keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı gerçekleştirebilecek.

33 ülkeye ihracat başarısı

Başlangıcından bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu.

2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı, toplamda 33 ülkeye ihracat yapıldı.

Yorumlar (0)